Beslenme

Hafızayı güçlendiren ‘mucizevi baharatlar’ hangileri? Zerdeçal, safran ve kimyon

Türk mutfağında sıklıkla kullanılan bazı baharatların hafızayı koruyan ve güçlendiren özelliklere sahip olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya çıktı. İşte hafızanızı güçlendirmek için tüketmeniz gereken baharatlar ve bu baharatların faydaları.

Gençlerde Hafıza Sorunlarının Nedenleri

Son yıllarda, gençlerde de hafıza sorunları giderek artmaktadır. Bu sorunların nedenleri arasında sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, vitamin eksiklikleri ve depresyon gibi sorunlar bulunmaktadır. Bilgisayar ve cep telefonlarının yoğun kullanımı da unutkanlık yaşını düşürmektedir. B12-D3 vitaminleri ve folik asit eksikliği de unutkanlık sorununa yol açabilmektedir.

Hafıza Sorunlarına Karşı Alınması Gereken Önlemler

Hafıza sorunlarını önlemek için şu adımlar izlenebilir:

  • Düzenli kitap okuma alışkanlığı edinilmelidir.
  • Düzensiz yaşam tarzı terk edilmeli, düzenli uyku düzeni sağlanmalıdır.
  • Sağlıksız beslenme alışkanlığından kaçınılmalıdır.
  • Hazır yiyecekler ve kızartılmış gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Bilgisayar ve akıllı telefonların kullanımı kısıtlanmalıdır.
  • Bol su içilmeli ve her gün en az 1 saatlik yürüyüş yapılmalıdır.
Hafıza
Hafıza / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Hafızayı Güçlendiren Baharatlar

Sağlık uzmanı Osman Müftüoğlu, hafızayı güçlendirmek için üç önemli baharat önermektedir:

  1. Zerdeçal
  2. Safran
  3. Kimyon

Zerdeçalın Hafızaya Faydaları

Alman bilim insanları tarafından yapılan ve ‘Stem Cell Research and Therapy’ dergisinde yayımlanan bir araştırma, zerdeçalda bulunan bir maddenin, beynin iyileşmesinde rol alan sinir hücrelerinin gelişimine yardımcı olduğunu göstermiştir. Günde sadece 1 çay kaşığı zerdeçal tüketmek bile beyni korumaya yeterlidir.

Zerdeçal Nasıl Tüketilmeli?

Zerdeçal, her türlü yemekte kullanılabilir. Ancak içeriğindeki kurkumin maddesi sadece yağda çözünebildiği için yağ içeren yemeklerle veya yoğurt gibi doğal olarak yağ bulunan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi önerilmektedir. Bir kase yoğurdun içerisine 1 tatlı kaşığı zerdeçal eklemek yeterli olacaktır.

Safranın Hafızaya Faydaları

Safran, dünyanın en değerli baharatlarından biridir ve güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Araştırmalar, safranın hafızayı güçlendirici etkileri olduğunu göstermektedir. Özellikle yaşlılarda ve Alzheimer hastalarında hafıza sorunlarını azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Safran Nasıl Tüketilmeli?

Safran, çay, süt, yoğurt ve çeşitli yemeklere eklenebilir. Günde 1 çay kaşığı safran tüketmek hafızayı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Kimyonun Hafızaya Faydaları

Kimyon, sindirim sistemini düzenleyici ve antioksidan özelliklere sahip bir baharattır. Aynı zamanda, hafızayı güçlendiren ve zihni açan etkileri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, kimyonun hafıza ve öğrenme kabiliyetini artırdığını göstermektedir.

Kimyon Nasıl Tüketilmeli?

Kimyon, çeşitli yemeklere eklenebilir ve çay olarak da tüketilebilir. Günde 1 çay kaşığı kimyon tüketmek hafızayı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Sonuç

Hafıza sorunları yaşayanlar ve hafızalarını güçlendirmek isteyenler için zerdeçal, safran ve kimyon gibi baharatlar önemli bir yardımcıdır. Bu baharatları düzenli olarak tüketmek, hafıza sorunlarını önlemeye ve hafızayı güçlendirmeye katkı sağlayacaktır. Ayrıca, sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemek ve düzenli uyku, egzersiz ve doğru beslenme ile hafıza sorunlarını önlemek ve yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Bu nedenle, baharatlarla birlikte sağlıklı yaşam alışkanlıkları da unutulmamalıdır

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal