Öne Çıkanlar Püf Noktası

Taze limonların küflenmesini önleyin. İşte aşçıların uyguladığı ‘o’ yöntem

Limon, Türk mutfağında olduğu gibi dünya mutfağında da sıklıkla kullanılır. Ancak, çabuk bozulan bir besin olduğu için küf sorunu yaşanabiliyor. Bu yazımızda, limonları aylarca taze tutabilecek saklama yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Limonun Bilinmeyen Faydaları

Limon, sayısız araştırmalara konu olmuştur ve bu araştırmalar sayesinde pek bilinmeyen faydaları ortaya çıkmıştır. Örneğin, Japon araştırmacılar limon asidi yardımıyla kök hücre ürettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca, aç karnına limonlu su içmek de vücuda pek çok açıdan fayda sağlamaktadır.

Küflenmiş limon
Küflenmiş limon / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Limonları Bozulmadan Saklama Yöntemleri

Limonları Nasıl Saklarız?

  1. Limonları dondurarak saklamak: İlk olarak limonları güzelce yıkayıp kurutun. Kilitli bir poşetin içine koyarak dondurucuya atın. Donduktan sonra buzluktan çıkarıp ikiye bölün ve suyunu sıkın. Buz küplerinin içerisine limon sularını dağıtıp yeniden dondurucuya kaldırın. Buz küplerini çıkarıp bir kilitli poşete yerleştirip yeniden buzluğa koyun. Bu yöntemle 1 yıla yakın süre limonu saklayabilirsiniz.
  2. Dilimler halinde limon saklamak: Dilimler halinde limon saklamak istiyorsanız, bir streç filme sararak buzluğa kaldırabilirsiniz. Ya da yağlı kağıt sarılı şekilde kavanozda saklayabilirsiniz. Ancak, limonun suyuna ihtiyaç duyuyorsanız bu yöntem çok önerilmez.
  3. Limon kabuğu saklamak: Bir kavanozun içine tuz doldurun. Bir limonu X şeklinde kesip kabuklarını soyun. Limonu ikiye ayırıp ortasına bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Diğer yarısını da tuzla doldurun. Suyunu sıktığınız limonu kavanoza yerleştirip 2-3 gün bekletin. Limonları kullanacağınızda yıkayıp posalarını çıkartın. Kabuklarını doğrayıp buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
  4. Limon suyu saklamak: Limon suyunu en kısa sürede tüketmek gerekmektedir. Fakat saklamak istiyorsanız oda sıcaklığında, buzdolabı veya derin dondurucuda seçenekler arasındadır. Oda sıcaklığında saklanan limon suyu, 2 ile 4 gün arasında mutlaka tüketilmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, limon suyunun bulunduğu şişenin güneş almayan bir yerde olmasıdır.

Limon suyu buzdolabında saklanarak 1 ay boyunca tüketilmeye devam edilebilir. Buzlukta saklamayı tercih eden kişiler ise sıvıyı maksimum 15 hafta içerisinde mutlaka tüketmelidir. Limon suyunu cam bir şişe içerisinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir.

Küflenmiş limon
Küflenmiş limon / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Limonları Uzun Süre Taze Tutmanın Önemi

Limon, sağlık açısından önemli bir meyve olduğu için günlük yaşamda sıklıkla kullanılır. Fiyatları ucuz olan dönemlerde bol miktarda limon alarak, bu saklama yöntemleri ile taze ve sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Böylece salatalara, çorbalara ve bitki çaylarına hemen ekleyebileceğiniz limonlarınız her zaman elinizin altında olacaktır.

Sonuç

Limon, hem Türk hem de dünya mutfağında sıkça kullanılan önemli bir besin maddesidir. Çabuk bozulabilen bir yapıya sahip olması nedeniyle, doğru saklama yöntemleri ile limonların daha uzun süre taze ve kullanılabilir kalması sağlanabilir. Bu yazımızda bahsedilen yöntemleri uygulayarak, limonlarınızı aylarca taze bir şekilde saklayabilir ve yemeklerinize lezzet katabilirsiniz

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Sıkışmış fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuar problemi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alırken, sıkışan fermuarı fermuara zarar vermeden açabilmek
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık