Puf puf kabaran, içi çıtır çıtır çiğ börek nasıl yapılır? Ustasından yağ çekmeyen çiğ börek tarifi
Son yılların en popüler börek çeşitlerinden biri olan çiğ börek, herkes tarafında. sürekli olarak tüketilmek istenilen böreklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çiğ börek yapmak oldukça pratik ve kolay bir işlemdir. Bununla birlikte çiğ börek yapmak için ekstrem bir malzemeye ihtiyaç duymuyorsunuz. Evinizdeki malzemeler ile çok kolay bir şekilde çiğ börek yapabilir ve kahvaltı sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.
Çiğ börek, aslen Eskişehir ve civarındaki bölgelere özgü bir lezzettir. Ancak zamanla tüm Türkiye’de popüler hale gelmiştir. Tatar ve Kıpçak mutfağından esinlenerek geliştirilen bu hamur işi, tarihsel süreç içerisinde Türk mutfağına dahil olmuştur. Anadolu’nun zengin mutfak kültürüne katkıda bulunan çiğ börek, geleneksel Türk lezzetlerinin önemli bir parçasıdır.
Bu yazımızda sizlere, çiğ börek tarifi vereceğiz. Çiğ börek yapabilmek için şu malzemelere ihtiyaç duyacaksınızdır:
Hamuru için
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı su (200 ml)
- 1 tatlı kaşığı tuz
İçi için
- 350 gram beyaz peynir
- 1 adet kuru soğan
- 1 tutam maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
Kızartmak için
- Sıvı yağ
Çiğ börek nasıl yapılır?
Çiğ börek yapabilmek için öncelikle uygun bir karıştırma kabı içerisine 3 su bardağı kadar un alalım. Daha sonra unumuzun üzerine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyelim ve karıştıralım. Daha sonra ise karıştırdığımız un ve tuzun ortasını açalım. Ardından hamurumuzun içerisine 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı sirke ve biraz su ilave edip güzel bir şekilde karıştırmaya başlayalım. Orta sertlikte bir hamur lede ettikten sonra ise hamurumuzu dinlendirmemiz gerekiyor. Bunun için karıştırma kabının üzerini streç film ile kapatalım ve yaklaşık 15 dakika kadar dinlendirelim.
Hamurumuz dinlenirken biz de iç harcımızı hazırlayalım. Bunun için 1 adet kuru soğanı yemeklik olacak şekilde yoğuralım. Daha sonra ise beyaz peynirimizi ufalayalım. Peynirimizi ufaladıktan sonra doğradığımız soğanlarımızı ve maydanozlarımızı ilave edelim. Ardından da 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı pul biber ekleyip güzel bie şekilde karıştıralım.
Un serpmiş olduğumuz tezgaha dinlendirdiğimiz hamuru alalım. Daha sonra ise hamurumuzu parçalara getirelim. Verdiğimiz ölçülerde hamur hazırladıysanız, 12 adet eşit parçaya bölmeniz yeterli olacaktır. Hamurlarımızı beze haline getirelim ve güzel bir şekilde açmaya başlayalım. Hamurlarımızı açtıktan sonra ise peynirli iç harcımızı ekleyelim ve hamurlarımızı D harfi şeklinde kapatalım. parmaklarınız ile hamurun iyi bir şekilde kapandığından emin olun.
Bütün hamurları hazırladıysanız, bir kızartma tavası içerisine bol miktarda sıvı yağ alın. Ardından da sıvı yağımızı güzel bir şekilde kızdırın. Böreklerimizi tavada teker teker kızartalım. Kızaran börekleri de kağıt havlu sermiş olduğunuz bir servis tabağına alalım. Bu sayede de böreklerdeki fazla yağ da emilmiş olacak. Bütün börekler piştikten sonra ise istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
İzleyin: PUF PUF KABARAN – DIŞI ÇITIR ÇITIR – Peynirli Çiğ Börek (Çi Börek) Tarifi
https://www.youtube.com/watch?v=MXnp7eWxiDI
Çiğ Börek Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çiğ böreğin yağ çekmemesi için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. İşte bu püf noktalar:
1. Hamurun Kıvamı
Çiğ böreğin yağ çekmemesi için hamurun kıvamı çok önemlidir. Hamur, ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Orta kıvamda bir hamur elde etmek, böreğin yağ çekmemesinde büyük rol oynar.
2. Yağın Sıcaklığı
Yağın sıcaklığı da çiğ börek yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli faktördür. Kızartma yağının sıcaklığı, çiğ böreğin içindeki malzemelerin iyice pişmesini sağlar ve böylece yağ çekmez. Yağın sıcaklığını kontrol etmek için bir parça hamuru yağa atarak deneyebilirsiniz.
3. Kızartma Süresi
Çiğ böreğin yağ çekmemesi için kızartma süresine dikkat etmek önemlidir. Börekler, altın rengini alana kadar kızartılmalıdır. Eğer börekler erken çıkarılırsa, yağ çekme ihtimali artar.
4. Fazla Yağın Alınması
Çiğ börekler kızartıldıktan sonra, fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine alabilirsiniz. Bu, böreğin yağ çekmemesine yardımcı olacaktır.