Salatalıkları ‘kağıt havluya sararsak’ ne olur? Milyonlarca insan yanlış biliyormuş
Pazardan salatalık alırken ve bunu saklarken dikkat edilmesi gereken hususlar ortaya çıktı. Alışveriş yaparken salatalığın rengine kesinlikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca, salatalığı evde muhafaza etmek oldukça zor gibi görünse de, aslında yöntemi çok basittir. Kağıt havlu kullanarak salatalığınızı daha uzun süre taze tutabilirsiniz.
Salatalığın Önemi ve Besin Değerleri
Cacık, sandviç, salata ve turşu gibi birçok tarifin ana bileşenlerinden biri olan salatalıkların yaklaşık %96 oranında su içerdiğini biliyor muydunuz? Yüksek su içeriği sayesinde düşük kalorilidir, sağlıklıdır ve lezzetlidir. Ancak, sulu bir sebze olmasına rağmen saklama koşullarına dikkat edilmediğinde çabucak yumuşayıp bozulabilir.
Salatalık Tarihçesi ve Eski Kullanım Alanları
Tarımsal olarak 4000 yıllık köklü bir geçmişi olduğu düşünülen salatalıklar, Antik Yunan, Roma, Hindistan ve Çin gibi eski medeniyetlerde en çok tüketilen besin kaynaklarından biriydi. Ayrıca, 40’a yakın hastalığın tedavisi için kullanıldı. Günümüzde salatalığı ilaç olarak kullanmıyor olsak da salatadan turşuya kadar birçok tarifte ekliyoruz.
Salatalıkların Besin Değerleri ve Faydaları
Salatalıklar lezzetlidir, yüksek su içeriği sayesinde düşük kalorilidir, K vitamini, C vitamini, folik asit, kafeik asit, manganez ve beta-karoten gibi çok sayıda besin içerir. Ayrıca, çiğ olarak tüketilebilen sayılı sebzelerdendir.
Salatalıkları Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Pazar tezgahından veya marketlerden salatalık alırken birkaç detaya dikkat etmek isteyebilirsiniz. Salatalıkların rengi olabildiğince saf yeşil olmalı. Sararmış veya rengi çok koyulaşmış salatalıkları istemiyoruz! Yüzeyi kırışık, çukur veya büzülmüş olmamalı.
Ek olarak, salatalıkların çok büyük olması kartlaşmış olabileceği anlamına geldiğinden küçük veya orta boyları en ideali. Son olarak elbette sert olması gerekiyor.
Salatalıkları Nasıl Saklamalıyız?
Salatalık bozulur mu? Evet, uygun koşullarda muhafaza edilmezse kaçınılmaz olarak bozulacaktır. Peki ama uygun muhafaza koşulları nedir? Salatalıklar yaz sebzeleri olmalarına rağmen soğuktan hoşlanırlar. Bu nedenle, buzdolabının sebzelik çekmecesinde 2 haftaya kadar bozulmadan bekleyebilirler. Ancak en iyi kalite için maksimum 1 hafta içinde tüketmek en iyisidir.
Buzdolabı Dışında Salatalık Saklama Yöntemleri
Diğer yandan, salatalıkları kısa vadede tüketmek istiyorsanız o halde buzdolabına koymanız gerekmez. Tezgah üzerinde (oda sıcaklığında) yaklaşık 1 hafta kadar bozulmadan kalabilir. Bununla birlikte, ilk birkaç günün ardından yumuşamaya başlayabileceğinden ne kadar erken tüketilirse o kadar iyi.
Salatalıkları Taze Tutmanın Püf Noktaları
Salatalıkları taze tutmanın bir püf noktası da naylon streçle sarmaktır. Onları bu şekilde saklamak bozulma süresini geciktirerek taze kalmalarına yardımcı olur. Bunun nedeni, streç filmlerin hava geçirmeyen ikinci bir kabuk katmanı oluşturarak sebzedeki nem kaybını önlemesidir.
Salatalıkları Streç Filmle Saklamak
Salatalıklarınızı yıkadıktan sonra nemi tamamen gidecek şekilde kurulayın ve streç naylona sarın. Ardından hava geçirmeyen kapatlı bir saklama kabına koyarak buzdolabınıza atın. Bu şekilde muhafaza edilen salatalıklar 20 güne kadar tazeliğini koruyabilir.
Kağıt Havlu Kullanarak Salatalık Saklama Yöntemi
Bir diğer yöntem ise kağıt havlu kullanarak salatalıklarınızı daha uzun süre taze tutmaktır. Salatalığınızı kağıt havluyla sararak nemi emmesini sağlayabilir ve böylece sebzenizin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.
Sonuç
Salatalıklar, hem besin değeri açısından hem de lezzet açısından oldukça önemli bir sebzedir. Bu nedenle, doğru saklama koşullarına dikkat ederek daha uzun süre taze ve lezzetli kalmalarını sağlayabilirsiniz. Buzdolabında, streç filmle veya kağıt havluyla sararak salatalıklarınızı taze tutarak, bu değerli sebzeden daha fazla yararlanabilirsiniz.