Ekonomi

Meclisten geçti. Çocuklu ailelere ‘1300 TL destek ödemesi’. E-Devlet üzerinden onay yeterli

Çalışan ve çalışmayan anneler için çocuk parası, doğum yardımı, yarım gün çalışma desteği, süt ve emzirme parası gibi birçok ödeme mevcut. Bu yardımlar sayesinde kadınlar daha rahat nefes alacak. Bu yazıda, 1300 TL ödeme için kimlerin başvurabileceği ve başvuru sürecinin nasıl işlediği konularında detaylı bilgilere yer verdik.

Çalışan Kadınlara Binlerce Lira Destek

İş hayatında aktif olan veya evde kalan kadınlar; çocuk parası, doğum yardımı, yarım gün çalışma desteği, süt ve emzirme parası gibi desteklerden faydalanabilir. Çocuk parası, yapılan çocuğa göre değişkenlik gösterir. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL destek parası sağlanır.

2023 Yılında Doğum Parası Ne Kadar Olacak?

Doğum parası, çalışan kadınların doğum öncesi ve sonrası çalışmadıkları dönemler için alacakları ödemelerdir. 2023 yılında, asgari ücrete yapılan zam ile birlikte doğum parası da güncellendi.

Çalışan Kadınlar 2023’te Ne Kadar Doğum İzni Parası Alacak?

Çalışan kadınlar, doğum öncesi ve sonrasında toplam 112 gün izin kullanabilirler ve çalışmadıkları sürenin parasını alabilirler. Asgari ücrete yapılan %55’lik zam sonrasında, en düşük doğum izni parası 24.909 TL’ye yükselmiştir. Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılır. Paranın yatıp yatmadığı, doğum izni biter bitmez “turkiye.gov.tr” adresinden kontrol edilebilir. Ayrıca, ilk çocuk için 300 TL ödeme de yapılır.

Çocuklu ailelere destek
Çocuklu ailelere destek / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Doğum Yardımı Ne Kadar?

Doğum yardımı, annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın yapılan ödemelerdir. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL ödenir.

Kimler Faydalanabilir?

Yurt içinde ve yurt dışında 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri bu yardımdan faydalanabilirler.

Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Doğum Yardımı ödemeleri, başvurunun Doğum Yardımı Sistemin (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilir. Doğum parasının yatıp yatmadığı sorgulama işlemleri ise e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. e-devlet’te bulunan ‘Doğum Parası’ sekmesi üzerinden doğum parasının kontrolü gerçekleştirilebilir.

Çocuk Desteği Kimlere Verilecek, Başvuru Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından açıklanan çocuk desteği ödemeleri, Türkiye Aile Destek Programı kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu program, hanelerdeki çocuk sayısına göre aylık 350 TL ile 650 TL aralığında destek sağlamaktadır.

Çocuk Desteği Nedir, Ne Kadar?

Bakan Yanık, sosyal yardımlardan faydalanan ailelerdeki çocuklara ilişkin ilave destek sağlayacaklarını ifade ederek, “Çocuk Destek Bileşeni” kapsamında 1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 TL ilave destek sağlanacağını belirtmiştir.

Çocuk Destek Bileşeni Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?

Başvurular, e-Devlet veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılabilir. Aile Destek Programı kapsamında 12 ay boyunca düzenli olarak ödeme yapılacaktır.

Çocuk Desteği Şartları Nedir?

Türkiye Aile Destek Programı’ndan yararlanma şartı, hanede kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3’ü yani 1.833,45 TL’nin altında olmasıdır. İhtiyaç sahibi olduğuna kanaat getirilen herkes destekten yararlanabilecektir. Mevcut sosyal destek yardımı alanlar da ek olarak bu desteği alabilecektir.

Bu yazıda, 1300 TL ödeme için kimlerin başvurabileceği ve başvuru sürecinin nasıl işlediği konularında detaylı bilgilere yer verilidi. Ayrıca, çalışan ve çalışmayan anneler için çocuk parası, doğum yardımı, yarım gün çalışma desteği, süt ve emzirme parası gibi birçok ödeme mevcuttur. Bu yardımlar sayesinde kadınlar daha rahat nefes alabilir. Bu rehber, Türkiye Aile Destek Programı ve çocuk destek bileşeni ile ilgili tüm önemli bilgileri içermektedir.

Kaynak ve başvurular: Aile.gov.tr

Sık sorulan sorular

AİLE DESTEK PROGRAMI NASIL BİR PROGRAM, NEYİ İÇERİYOR?

Aile Destek Programı, ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi amacıyla Haziran 2022-Mayıs 2023 dönemi arasında, en fazla 12 aylık ödeme dönemi ile sınırlı olmak üzere, hanelerin kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için 850-1250 TL tutarları arasında değişen aylık yardım ödenmesini içeren bir yardım programıdır.

AİLE DESTEK PROGRAMI İÇİN NEREYE BAŞVURMALIYIM?

Başvurular, e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan başvuru yapan vatandaşın yerleşim yeri adresinin bulunduğu ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da yapılabilir.

KİMİN AİLE DESTEK PROGRAMI HAK SAHİBİ OLACAĞINI NASIL BELİRLİYORSUNUZ?

Hak sahipliği kararı ön eleme, değerlendirme ve hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesinin tespiti olmak üzere üç aşamadan sonra verilir. Başvuran kişinin, yerleşim yeri ülkemiz sınırlarında olan Türk vatandaşı olması zorunlu olduğu için ön eleme aşamasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların, Mavi kart sahipleri ile yerleşim adresi yurtiçinde olmayanların başvuruları, kapsamda olmama gerekçesi ile elenir. Ayrıca ön eleme aşamasında, başvuru tarihi itibarıyla memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olanlar ile bu kişilerin yaşadığı hanelerdeki kişilerin başvuruları, Bütünleşik Sistem üzerinden ön elemeye tabi tutularak kapsamda olmama gerekçesi ile elenir. Değerlendirme aşamasında, ön elemeden geçen başvuru sahibinin yerleşim adresinin kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, başvuru sahibinin hanesinin sosyoekonomik profili ve gelir seviyesi belirlenerek Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine kaydedilir. Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veri tabanlarındaki resmi bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla elde edilir. Değerlendirme aşamasında elde edilen bilgiler Hane Gelir Tablosuna ve Sosyal Yardım İnceleme Formuna kaydedilerek hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri üzerinden hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi hesaplanır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetlerince bu hesaplamalar çerçevesinde hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi tespit edilerek başvuran kişilerin haneleri için hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin, aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olması durumunda, Aile Destek Programı hak sahipliği kararı verilir, aksi halde yardım başvurusu reddedilir. Cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü ve tutuklular, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunanlar ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerlerin başvuruları hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler kapsam dışıdır.

AİLE DESTEK PROGRAMI ÖDEMELERİMİ NE ZAMAN ALABİLİRİM?

Aile Destek Programı ödemeleri, aylık olarak hazırlanan ödeme listeleri çerçevesinde merkezi olarak yapılmaktadır. 850 ile 1250-TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay süreyle Aile Destek Programı ödemesi gerçekleştirilecektir. 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2023 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayı gerçekleştirilerek söz konu destek programı sona erecektir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok