Püf Noktası

Bulaşık Makinesine Kesinlikle Koymamanız Gereken ‘6 Mutfak Eşyası’ Hangileridir?

Bulaşık makinesi, hayatımızı kolaylaştıran ev aletleri arasında önemli bir yer tutar. Hem zaman hem de su tasarrufu sağlayan bulaşık makinelerinin doğru kullanımı büyük önem taşır. Bu yazımızda, temizlik uzmanları tarafından belirlenen bulaşık makinesine asla koymamanız gereken 6 mutfak eşyasını sizlerle paylaşıyoruz.

Bulaşık Makinesinde Yıkanmaması Gereken Mutfak Eşyaları

1. Teflon Tava ve Tencereler

Teflon tava ve tencerelerin en önemli özelliği, yapışmaz yüzeyleridir. Bu özellik sayesinde pişirilen yiyeceklerin yüzeye yapışması ve artıklarını bırakması engellenir. Teflon tava ve tencereler, elle yıkandığında kolaylıkla temizlenebilir. Fakat bulaşık makinesi deterjanı ve yüksek basınçlı su ile temas ettiğinde, teflon tava ve tencereler zarar görebilir. Bu nedenle, teflon tava ve tencerelerin bulaşık makinesine konulmaması önemlidir.

2. Tahta Eşyalar

Isı, tahta malzemeler için ciddi bir tehlike unsuru oluşturur. Bulaşık makinesine tahta eşyalar koyduğunuzda, kırılma, çatlama ve parçalanma riski ile karşı karşıya kalırsınız. Bu durum, sapı tahta olan eşyalar için de geçerlidir. Ayrıca, bulaşık makinesinin kurulama modu kullanıldığında, oluşan çatlaklarda bakteri üremesi riski artar.

3. Kristal Bardaklar

Evinizde kristal bardaklarınız varsa, onları bulaşık makinesinden uzak tutmalısınız. Bulaşık makinesinde yıkanan kristal bardaklar, ısıdan dolayı çatlayabilir ve doğal parlaklığını kaybedebilir. Aynı durum, diğer kristal malzemeye sahip eşyalarınız (kül tablaları, vazolar) için de geçerlidir.

4. Termos

Termos bardakların iç ve dış tabakası arasında bulunan hava dolu bölüm, içeceğinizin sıcak kalmasını sağlar. Bu bölge, bulaşık makinesinin zarar verebileceği bir yapıya sahiptir. Bulaşık makinesinde yıkadığınız termos bardaklar, zamanla içeceklerinizi sıcak tutma özelliğini kaybedebilir.

5. Plastik Dondurma ve Yoğurt Kapları

Yoğurt ve dondurma kaplarını, mutfakta yiyecekleri saklamak için kullanıyorsanız, ekonomik ve mantıklı bir yöntem tercih etmiş olursunuz. Fakat bu kapları kullanıp ardından bulaşık makinesinde yıkarsanız, büyük bir hata yapmış olursunuz. Çünkü bulaşık makinesinde plastik kapların erime riski oldukça yüksektir. Eğer eriyen plastik, diğer tabak ve çanaklarınıza bulaşırsa, durum çok daha kötüleşebilir.

6. Baskılı Eşyalar

Bazı baskıların suya dayanıklı olduğu belirtilse de, buna fazla güvenmemekte fayda vardır. Bulaşık makinesinde basınçlı suyun etkisiyle baskılar sökülebilir ve makinenin giderini tıkayabilir, bu da size çok daha büyük masraflar çıkartabilir. Baskılı eşyaları ya tamamen sökerek makineye koymalı ya da elinizle yıkamalısınız.

Sonuç

Bulaşık makineleri, mutfakta zaman ve enerji tasarrufu sağlamak için kullanışlı ve pratik ev aletleridir. Ancak her mutfak eşyasının bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olmadığını unutmamak gerekir. Teflon tava ve tencereler, tahta eşyalar, kristal bardaklar, termoslar, plastik dondurma ve yoğurt kapları, ve baskılı eşyalar gibi mutfak gereçlerini bulaşık makinesine koymamak, hem eşyaların ömrünü uzatacak hem de mutfakta hijyenin sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle, bulaşık makinesine hangi eşyaların konulmaması gerektiği konusunda bilinçli olmak ve doğru kullanımı sağlamak önemlidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Güzellik Püf Noktası

İstenmeyen tüylerden nohut ile nasıl kurtulabiliriz? Doğal yöntemlerle istenmeyen tüylerden kurtulmak

İstenmeyen tüyler kadın erkek tüm insanların en büyük problemidir. Özellikle kadınların daha da üstünde durduğu bu konu ne yazık ki
Püf Noktası

Ocaktaki pas lekesi nasıl çıkar? Ev hanımlarının dikkatine

Hemen hemen her gün ocaklarımızda yemek pişiriyoruz. Sürekli olarak bu şekilde ocakta yemek pişirilmesi ise ocakların eskimesine ve kirlenmesine yol