Püf Noktası

Bulaşık Makinenizin İçine Bir Kase Sirke Koyarsanız Ne Olur?

Bulaşık makinası, mutfaklarda adeta bir kahramandır. Ancak bulaşık makinenizle ilgili bilinmesi gereken bir detay var: Ona düzenli olarak bakım yapmak. Peki bu bakım sürecine neden bir kase sirke eklemeliyiz?

Bulaşık Makinesinin İç Yüzeylerinde Biriken Kir ve Tortular

Bulaşık makinemizin, her döngüde yüzlerce çatal, bıçak, tabak ve cam eşyayı temizlediğini biliyoruz. Bu durumda, makinenin kendi içinde biriken kir ve tortuların temizlenmesi gerektiği de akla gelmelidir. Buna rağmen, çoğu kişi bulaşık makinesinin iç yüzeylerinin de temizlenmesi gerektiğini unutur.

Bunun sebebi, makinenin düzenli olarak sabun ve sıcak su ile yıkandığını düşünmeleridir. Ancak unutulmamalıdır ki, bulaşık makinesinin iç kısmı zamanla kirlenmekte ve sertleşmektedir.

Leslie Reichert, çevre dostu temizlik uzmanı ve Green Cleaning Coach’un yaratıcısı, bulaşık makinesinde biriken yağ, sabun kalıntıları ve sert suyun, makinenin performansını düşürdüğünü, kirlilik oluşturduğunu ve en önemlisi kötü kokulara yol açtığını belirtiyor.

Bulaşık Makinesindeki Kirli İşaretler

Bulaşık makinemizde temizleme gerektiğinin ilk belirtisi, genellikle bulaşıklarımızın eski parlaklığını kaybetmeye başlamasıdır. Züccaciyenizin bir döngü sonunda bulanık görünmesi veya bulaşıklarınızın eskisi kadar lekesiz çıkmaması, makinenizi temizleme zamanının geldiğine işaret eder.

Ayrıca, makinenizi ne kadar sık kullanırsanız, o kadar çok bakım gerektireceğini unutmayın. Bir ankete göre, Amerikalıların %30’u bulaşık makinesini günde bir kez, %46’sı ise haftada birkaç kez kullanıyor. Bu sık kullanım, kirin birikmesi için çok sayıda fırsat anlamına gelir.

Bulaşık Makinenizin Temizliği İçin Sirkenin Önemi

İşte burada sirke devreye giriyor. Öncelikle, bulaşık makinesinin filtresini kontrol ederek, hastalık çıkarma potansiyelimizi maksimize etmeliyiz. Filtreyi bulmak için bulaşık makinenizin alt rafını çıkarın ve küvetin arka köşelerinden birine veya alt püskürtme kolunun tabanına bakın. Filtreyi çıkarın, lavaboda durulayın ve tekrar yerine koyun.

Bu işlemi tamamladıktan sonra, bir kase sirkeyi boş bulaşık makinenizin alt rafına yerleştirin. Bu kasenin içinde iki bardak beyaz sirke (damıtılmış sirke veya beyaz damıtılmış sirke de denir) olmalı. Ardından, bulaşık deterjanı kullanmadan sıcak bir program çalıştırın. Döngü sona erdiğinde, bulaşık makinenizi açın ve yeni temizlenmiş cihazınızı hayranlıkla izleyin.

Sirkenin Etki Mekanizması

Peki, sirkenin bulaşık makinesindeki bu etkisi nasıl oluyor? Leslie Reichert bu konuda, “Sirke doğal bir asittir ve bulaşık makinesinin yanlarında ve raflarında bulunan yağ ve yiyecek parçacıklarını parçalamaya yardımcı olur” diyor.

Ayrıca, biraz daha asidik olan (%6 asetik asit içeren) temizleme sirkesini de kullanabilirsiniz. Bu sirke, beyaz sirkenin (%5 asetik asit içerir) daha güçlü bir versiyonudur. Reichert, her üç ayda bir sirke döngüsü çalıştırmanızı önerir.

Sonuç Olarak

Bulaşık makinenizin temizliği ve bakımı, mutfak hijyeninin önemli bir parçasıdır. Makinenizi düzenli olarak temizlemek, sadece performansını artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha hijyenik bulaşıklar ve daha sağlıklı bir mutfak ortamı sağlar. Sirke ise, bu temizlik sürecinin en basit ve en etkili yardımcılarından biridir.

Dolayısıyla, sirke kullanarak bulaşık makinenizi temizlemeye başlayın ve bulaşıklarınızın parlaklığını ve temizliğini artırmanın yanı sıra, mutfakta hijyeninizi de güvence altına alın. Böylece bulaşık makinenizin ömrünü uzatarak, mutfaktaki en önemli yardımcınızın etkinliğini koruyabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Kuru soğanları daha uzun nasıl muhafaza edebiliriz?

Günlük hayatın her anında ihtiyaç duyabileceğimiz, doğal yöntemlerle sağlıklı yaşama ilerlemenin bir parçası haline gelmiş olan ve de tabii ki
Püf Noktası

Yumurta kabuklarının nasıl kullanabiliriz? Bu yöntemleri duyunca asla çöpe atmayacaksınız

Yumurta özellikle spor ile uğraşanlar için önemli bir besin kaynağı. Zengin yapısı ile hayatı hem kolaylaştıran hem lezzetli bir öğün