Sabıka kaydı nasıl çıkarılır?
Kişinin adli siciline işlenen kayıtlara “Adli Sicil Kaydı” ya da “Sabıka Kaydı” denmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde suç işlemiş herkes buna göre kayda alınır. Bu kayda sahip kişilerin hayatı oldukça zorlaşır ve yurtdışına çıkmaları, işe girmeleri, memur olmaları veya ehliyet almaları imkansız hale gelir. İşe girişte özellikle istenen sabıka kaydı, pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Sabıka kaydı nasıl çıkarılır? İşte cevabı.
Sabıka kaydı (Adli sicil kaydı) nedir?
Sabıka kaydı, suç işlemiş ve bu suçtan mahkumiyet giymiş kişilerin adli sicil kütüğünde bulunan kayıtlardır. Buna Adli Sicil Kaydı da denmektedir.
Sabıka kaydı nasıl alınır?
Pek çok durum için gerekli olan Sabıka Kaydı, eskiden Adliyelerdeki Adli Sicil Müdürlüklerinden ya da Kaymakamlıklarından alınıyordu. Şimdi ise bu kaydı E-Devlet üzerinden kolaylıkla almak mümkün. Ayrıca isteğe bağlı olarak halen adliyeden alınabiliyor.
E-Devlet üzerinden Adli Sicil Kaydı nasıl alınır?
E-Devlet, pek çok önemli belgeyi almak amacıyla günümüzün en hayatı kolaylaştırıcı uygulaması haline geldi. Bu şekilde Sabıka Kaydı Almak için ilk olarak TC Kimlik Numarası ve E-Devlet şifresi gerekmektedir. E-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar en yakın PTT şubesine gidip şifre temini sağlayabilir. TC Kimlik Numarası ve E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra ana sayfa açılacaktır. Ana sayfadaki arama butonuna “Adli Sicil Kaydı” ya da “Sabıka Kaydı” yazıldığında iki adet seçenek çıkacaktır. Bunlardan bir tanesi “Adli Sicil Kaydı Sorgulama”, diğer ise “Adli Sicil Kaydı Doğrulama” seçenekleridir. Bu aşamada “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” seçeneğine tıklanır ve çıkan penceredeki “Yukarıdaki Bilgilendirme Yazısını Okudum” seçeneği işaretlenir ve “Devam Et” seçeneği ile devam edilir. Ardından kurum türü seçilir. Belgenin neden verileceği ve belgenin nereye verileceği de işaretlendikten sonra “Sorgula” butonuna tıklanır. Bu aşamada kayıt açılacaktır. Eğer kişinin böyle bir kaydı bulunmuyorsa, “Yukarıda kimlik bilgileri bulunan şahsın adli sicil kaydı yoktur” yazısı çıkacaktır. Görüntülenen kaydı yazdırmak “Dosyayı İndir” seçeneğine tıklanmak suretiyle mümkündür.
Kurumlardan Adli sicil kaydı nasıl alınır?
Sabıka kaydını E-Devlet’ten almak çeşitli sebeplerden tercih edilmiyorsa, kurumlardan da temin edilebilir. Adli Sicil Kaydı, savcılıklara gidilerek alınabilir. Adliye aracılığıyla alınacak kayıt için dilekçe ile müracaat gerekmektedir. Kaymakamlıktan da alınabilecek olan bu belge, Nüfus Müdürlüğünden alınacak ise Kaymakamlık tarafından yetkilendirilmiş ise alınabilir. Yurtdışındaki vatandaşlar ise Elçilik veya Konsolosluklardan alabilir.
Video: e Devlet’ten Sabıka Kaydı Nasıl Alınır?
Hangi suçlar sabıka kaydına işlenir?
- Adli para cezaları
- Ertelenmiş olanlar da sahil olmak üzere hapis cezaları
- Akıl hastalığı sebebiyle hükmedilmiş kararlar
- Etkin pişmanlık sonrası verilmiş kararlar
- Birtakım hakları kullanmaktan men edilme
- Özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı
18 yaşın altındaki kişilerde sabıka kaydı görünür mü?
18 yaşın altındaki vatandaşların işlemiş olduğu suçlar, bu şekilde görünmez. Reşit olmamış kişilerin suç kayıtları, özel arşivde görüntülenebilir.
Sabıka kaydı nasıl silinir?
Sabıka kaydı belirli şartlarda silinebilir. Pek çok suç kaydı olan vatandaş, özellikle işe giriş için sabıka kaydını sildirmek istemektedir. Eğer kayıtlarda bir mahkumiyet görünüyorsa, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü aracılığıyla sildirilebilir. Gerekli şartlar oluştuysa kendiliğinden silinen kayıt, sildirilmek isteniyorsa kurumlara başvurularak sildirilebilmektedir.
Sabıka kaydı geçerlilik süresi nedir?
E-Devlet üzerinden alınan sabıka kaydı, 6 ay süre ile kullanılabilmektedir. Sabıka kaydını talep eden kurum ve kuruluşlara bağlı olarak bu süre daha kısa olabilmektedir. Daha güncel bir tarih isteniyorsa, sabıka kaydı daha güncel bir tarihte alınmalıdır. E-Devlet üzerinden hızlıca ve kolaylıkla temin edilebilen sabıka kaydını daha güncel bir tarihte almak zor bir işlem değildir.