Yaşam

Lavabo neden tıkanır? Tıkanan lavabolara kesin çözümler

Hayatımızın kaçınılmaz bir sorunu olan tesisat sorunları, pek çok sıkıntıyı beraberinde getirir. Tıkanık olan yerler kullanılamaz hale gelir ve hayatı zorlaştırır. Bunlardan biri de lavabo tıkanıklığıdır. Lavaboyu kullanmayı engelleyen bu problem, birkaç çözüm ile kalıcı olarak giderilir.

Lavabo neden tıkanır?

  • Lavabolar, bazı kullanım hataları neticesinde tıkanabilmektedir. Bunlardan bir tanesi, lavaboda oluşan sabun birikimidir. Sabunlar kullanıldıktan sonra suyla birlikte lavabodan aşağı akar ancak bazı durumlarda bu sabunlar gider borusunda birikir ve bir kalıntı oluşturur. Bu da lavabonun tıkanmasına sebebiyet verir.
  • Mutfaktaki lavaboların tıkanma sebeplerinden biri ise, yiyecek kalıntılarıdır. Pek çok leziz yemek yapılan mutfaklarda maalesef farkında olmadan tıkanmaya sebebiyet verilebilir. Özellikle salata, meze gibi yiyeceklerin yapımı aşamasında lavabo giderine çokça yiyecek kalıntısı gider. Ayrıca bulaşık yıkanırken de yemek kalıntılarının çöpe yeterinde sıyırılmaması da ciddi bir sorun haline gelerek lavabo giderinde birikir. Bulaşık yıkanması sırasında atık yağların lavaboya akması ve zamanla sertleşip çapı daraltması da tıkanıklık sebebidir. Giderlerin tıkanmasına sebep olan bu işlemler, dikkatli ve temiz kullanıldığında böyle bir sorunla karşılaşılmaz.
  • Lavaboların tıkanmasının bir diğer önemli sebebi ise lavabolarda tıraş olmaktır. Tıraş ile atılan kıllar, lavabonun içerisinde birikir ve bu da tıkanmaya sebep olur.
  • Keyifle içilen çay, bazen lavaboyu tıkayarak keyif kaçırıcı bir şeye de dönüşebilir. Demlikteki çay çöpleri çöpe yeteri kadar dökülmediği taktirde, lavabodan içeri girer ve tıkanmaya sebep olur.
Lavabo gideri
Lavabo gideri / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Tıkanan lavabo nasıl açılır?

  • Pompa 

Lavabo açmak denince akla ilk gelen yöntem, pompa kullanmaktır. Lavabo için uygun bir pompa satın alınarak işe başlanabilir. Tıkanıklığı açmak için pompa lavabo süzgecinin üzerine yerleştirilmelidir. Bu aşamada pompayının hava almaması sağlanmalıdır. Yerleştirdikten sonra pompa işlemine başlanmalıdır. Eğer tıkanıklığa sebep olan madde süzgece yakınsa kolaylıkla çıkacaktır. Eğer yakın değilse, bu çözüm biraz uğraştırıcı olacaktır.

  • Tuz-sirke

Lavabo açmak için doğal bir çözüm aranıyorsa, tuz ve sirke kullanmak mantıklı bir seçenektir. Özellikle yemek atıkları sebebiyle tıkanan lavabo, bu sayede kolaylıkla açılacaktır. İlk olarak tuz giderden yavaşça dökülür ve bir süre sonra sirke de dökülür. Biraz beklendikten sonra tıkanıklığın ne kadar açıldığı anlaşılıp gerektiği taktirde bu işlem tekrarlanır.

  • Sirke-karbonat

Doğal çözümlerden bir tanesi de sirke ve karbonat kullanmaktır. Lavabonun süzgecinden 2 çay bardağı karbonat dökülür hemen ardından da 2 çay bardağı sirke gönderilir. Bu sırada iki maddenin bir araya gelmesiyle birlikte bir tepkime oluşur ve tıkanıklığa sebep olan maddeler eriyerek lavabo açılır. En fazla 15 dakika sürecek bu işlem, oldukça kolay bir işlemdir.

  • Lavabo açıcı

Çok uğraşmak istenmiyorsa marketlerde satılan lavabo açıcılar kullanılabilmektedir. Arkasındaki kullanma talimatlarına göre uygulanacak bu yöntem, basit ve kullanışlı bir yöntemdir.

  • Tel 

Tıkanmış lavabo, tel kullanılarak da açılabilir. Bu işlem için oldukça sağlam ve kaliteli bir tel kullanılması gerekir. Tel zayıfsa, işlem sırasında kopacaktır ve bu da işi zorlaştırmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. İlk olarak telin ucunun kancaya benzer bir şekilde kıvırılması gerekir. Kanca şekline getirilen telin kancalı kısmı, lavabodan içeriye girdirilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kancayı lavabonun alt kısmından sokmaktır. Borunun içine sokulan tel, yavaşça geri çekilmelidir. Bu yöntem de lavabo açmada oldukça etkilidir.

  • Profesyonel destek

Eğer lavabo bu yöntemlerin hiçbiriyle açılmadıysa, sorun ciddi demektir. Evde kullanılacak yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda profesyonel bir destek almaktan çekinmemek gerekir. İnternetten kolaylıkla bulunabilecek firmalar, lavaboyu kolaylıkla açacaktır.

Lavabo için kullanılan yöntemler sırasında camı açmak ve maddeleri solumamak sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

İp atlamanın boy uzamasındaki etkileri nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam içerisinde olabilmek için kişilerin dengeli ve düzenli beslenmesi son derece önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenmek kişinin hayatı
Yaşam

Bu sözler sayesinde sevgiliniz size tekrar tekrar aşık olacak. Sevgilinin kalbini çelecek sözler nelerdir?

Sevgilimize ya da eşimize sevgimizi göstermek için normal veya özel günlerde onlara güzel sözlü mesajlar atmak isteriz. Bu sözler sayesinde