Püf Noktası

Salçaların küflenmesini önleyen basit yöntemler

Salça, Türk mutfağında neredeyse her yemekte kullanılır. Yazın kış  için hazırlık olması için kavanozlarca salça yapılır. Sırasının gelmesini ve yemeklere lezzet katmayı bekleyen salçalar, bazen o bekleyiş sırasında küflenebiliyor. O küflenmeyi önleyecek ve emek emek hazırlanan salçayı yemeklerle buluşturmaya devam edecek bazı yöntemler var.

Salçaların küflenmesini önleyen yöntemler

  • Zeytinyağı eklemek

Salçanın kullanılmak üzere bir süre beklemesi gerekiyorsa, üzerine iki parmak kadar zeytinyağı dökülebilir. Havayla teması kesilen salça, uzun süre küflenmeden dayanabilir. Ayrıca zeytinyağı salçayı pişirme aşamasında da kullanılabilir.

  • Tuz eklemek 

Turşuların uzun süre yenilebilir durumda kalmasını sağlayan tuz mucizesi, salçalarda da etkili olacaktır. Salça yapımı sırasında tuz miktarı biraz artırılabilir. Ayrıca salçanın saklanacağı kavanoz büyükçe bir kavanozsa, ara sıra kaya tuzu dökülüp karıştırılabilir.

  • Sarımsak eklemek

Salça yapıldıktan sonra kavanoza bir iki diş sarımsak eklemek de iyi bir fikir. Bu sayede salça daha uzun süre bekleyebilir.

  • Küçük porsiyonlara bölmek

Salça yapıldığında oldukça fazla bir şekilde yapılır. Fazla yapılan salçayı büyük kavanozlarda saklamaya çalışmak yerine daha küçük porsiyonlara bölmek çok daha mantıklıdır. Böylelikle salça çabuk bozulup küflenmez.

  • Kuru ve serin bir ortamda saklamak 

Salça, yapısı itibarıyla kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Işık almayan ortamda salçalar kolay bozulmaz, uzun süre saklanır. Eğer buzdolabında yer yoksa karanlık bir mutfak dolabı bu işlem için yeterli olacaktır.

  • Hava almasını önlemek

Salçayı kavanozlara dağıttıktan sonra işlem maalesef ki bitmez. En önemli nokta, kavanozun kapağının hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmasıdır. Ayrıca kullanılan kavanoz mutlaka cam olmalıdır. Plastik veya başka herhangi bir materyalden yapılmış kavanozlar salçalar için uygun değildir. Cam kavanozda kapağı sıkıca kapatılmış bir salça kolay kolay küflenmez.

  • Tereyağı eklemek

Muhtemelen çoğu kişi kışa kadar bir sürü salça hazırlama derdine düşmüştür. Kışın bolca kullanılacak salça, yazdan hazır edilmeye çalışılır. Salça bu kadar bolken, saklamak elbette ki zorlaşacaktır. Uzun süre kullanılmayacak salça dolu kavanozların üzerine bir miktar tereyağı eklenirse, küflenmeden sırasını bekleyecektir. Tereyağı eritilip sıvılaştığında salçanın üzerine eklenir. Sonrasında kavanoz sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda saklanır.

  • Buz kalıplarına koymak 

Bu öneri hepsinin içinde en ilginci olabilir ancak en etkilisi. Kavanozlarla ve saklama yöntemleriyle uğraşmak istenmiyorsa, buz kalıplarına salça eklenir. Tek kullanımlık olacak bu salça ölçüsü, oldukça kullanışlı bir yöntem.

  • Fırına koymak

Salça hazırlandı ve kavanozlara paylaştırılacak. Öncesinde güzel bir önerimiz var. Salça ilk olarak bir tepsiye dökülür ve yayılır. Tepsideki salçaya birazcık sıvı yağ dökülür ve şöyle bir karıştırılır. Düşük ayarda açılmış fırında kısa bir süre pişirilen ve ara ara karıştırılan bir salça, kolay kolay bozulmayacaktır.

  • Streç filmden yardım almak 

Salça eğer kavanozu açılmışsa ve günlük olarak kullanılmaya başlanmışsa, ağzı açık bekletilmek yerine bir streç film ile ağzı kapalı bir şekilde bekletilmelidir. Zeytinyağı eklemek istenmeyen durumlarda daha ekonomik bir tercih olarak yine streç film kullanılabilir.

  • Temiz kaşık kullanmak 

Salça kavanozunun kapağı açıldı ve günlük olarak tüketilmeye başlandı. Her yemek yapılışında bir kaşık salça alınırken bazen yemek kalıntısı olan kaşıklar da kullanılabiliyor. Zararsız gibi görünen bu işlem, salçanın küflenmesi için yeterli bir hatadır. Her kullanımda temiz kaşık tercih edilmelidir.

Marketten alınan hazır salçalar nasıl saklanmalıdır?

İlk olarak salçanın iyi ve güvenilir bir marka olması gerekmektedir zira salça yemeğin tadını doğrudan etkileyen bir gıdadır. Marketten alınan salçanın sok tüketim tarihi ne kadar uzaksa, küflenme veya bozulma ihtimali o kadar düşer. Teneke kutular yerine cam kavanozdaki salçaları seçmek, ağzını kolay ve daha sıkı bir şekilde kapatmak için önemlidir. Market salçası da yukarıdaki adımlar doğrultusunda saklanabilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Ocaktaki pas lekesi nasıl çıkar? Ev hanımlarının dikkatine

Hemen hemen her gün ocaklarımızda yemek pişiriyoruz. Sürekli olarak bu şekilde ocakta yemek pişirilmesi ise ocakların eskimesine ve kirlenmesine yol
Püf Noktası

Ev işi yaparken yorulanların dikkatine. Ev işleri için pratik yöntemler nelerdir?

Ev işi yaparken yorulmak oldukça normla bir durum. Ancak bazı pratik yolları bilirseniz, ev işlerini çok hızlı bir şekilde tamamlayabilir