Yemek Tarifi

Böyle çok daha lezzetli. Hatay usulü kısır tarifi

Çay sohbetlerinin ve altın günlerinin en önemli eşlikçisi kısır, pek çok yörede farklı tariflerle yapılmaktadır. Çok sevilen bu lezzetli yiyecek, oldukça pratik ve besleyicidir. Kısırın en güzel hallerinden bir tanesi, Hatay usulü olanıdır. Lezzetli ve doyurucu Hatay usulü kısırı yapmak için harika bir tarifimiz var.

Malzemeler

  • 4 su bardağı kısırlık karakılçık bulgur
  • 4 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı nar ekşisi 1 demet taze nane
  • Yarım bağ taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı

  • İlk olarak 4 su bardağı kısırlık bulguru genişçe bir kaba koyun.
  • Bulgurun üzerine 4 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin ve yoğurun.
  • Hatay kısırının bilinen kısır tariflerinden önemli bir farkı bulunuyor. Bu da bulgurun yoğurularak yapılması. Bulgurun şişmesi için iyice yoğrulması gerek.
  • Bulguru yoğururken elinize hafifçe su ekleyin. Bu yöntem ile bulgurlar daha iyi ve hızlı bir şekilde yoğrulabilir. Bulgurlar yumuşayıp şişinceye dek yoğurun.
  • Bulgurlar birbirine yapışıp toplu halde ele gelen bir kıvama geldiğinde 1 çay bardağı nar ekşisini ekleyin ve malzemeyle güzelce harmanlanana dek yoğurun.
  • 1 demet kadar taze nane, yarım bağ taze soğan ve 1 demet maydanozu yıkayıp temizleyin. Sonrasında malzemeleri ince ince kıyın.
  • Hatay usulü kısırın önemli bir özelliği de bol yeşillikli olmasıdır. Bu yüzden bol bol yeşillik kullanabilirsiniz.
  • İnce ince kıydığınız yeşillikleri bulguların üzerine ilave edin. 1 çay bardağı zeytinyağını da ekleyin ve sonra bütün malzemeyi yoğurmadan karıştırın.
  • Bu aşamada kısırın lezzetini kontrol edin ve damak tadınıza göre nar ekşisi veya tuz ilave edin.
  • Lezzetli ve besleyici Hatay kısırı servise hazır. Afiyet olsun!

Hatay usulü kısır tarifi için: 

Kısırın püf noktaları

  • Kısır yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bulgurdur. Kısır yapmak için ince bulgur kullanılmalıdır.
  • Bulgurun şişmesini beklemek de bir başka önemli noktadır. Bu aşamada suyu iyi ayarlamak gerekir.
  • Kısır için ıslatılan bulgura kullanılan su mutlaka sıcak olmalıdır.
  • Baharat eklemek kısırı lezzetlendiren en mühim unsurlardan bir tanesidir. Aşırıya kaçmadan baharat kullanılmalıdır.
  • Kısır 1 gün içerisinde tüketilmelidir.

Kısırın besin değeri

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (110 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori162 kcal178.2 kcal% 8.1
Karbonhidrat28.8 g32.0 g% 9.6
Lif3.9 g4.3 g% 15.8
Protein4.2 g4.6 g% 8.4
Yağ3.4 g3.8 g% 5.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini86.5 IU95.1 IU% 1.7
C Vitamini20.6 mg22.6 mg% 34.3
Potasyum240.6 mg264.6 mg% 6.9
Kalsiyum39.0 mg42.8 mg% 3.9
Demir2.2 mg2.4 mg% 12.2

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak