Yaşam

Keçiboynuzu pekmezi tüketmek için 8 neden

Keçiboynuzu adeta mucize bir besindir. Pek çok soruna ve hastalığa iyi gelmesiyle bilinen keçiboynuzu, bu başarısını içerisinde bulundurduğu vitamin ve minerallere borçlu. Diğer bir ismi harnup olan bu yararlı meyve, pekmezi yapıldığında hem lezzetine lezzet katıyor hem de olduğundan da daha güçlü bir besin haline geliyor. Doktorların da sık sık önerdiği bu besin pek çok derde deva. Biz de sizler için keçiboynuzu pekmezi ile ilgili geniş bir araştırma yaptık ve anlattık. İşte, keçiboynuzu pekmeziyle alakalı her şey.

Keçiboynuzu pekmezinin yararları

İçeriğinde fazla miktarda A, B, B2, B3, D, E vitaminleri ile fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve çinko bulunduran keçiboynuzu meyvesi, pekmeze dönüştükten sonra bizler için muhteşem bir besine dönüşüyor.

  • Kansızlığa karşı bire bir

Ciddi bir problem olan kansızlığa çok iyi gelen keçiboynuzu pekmezi, aneminin tedavisinde doktorlarca önerilen bir besin.

  • Doğal bir antibiyotik

Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan keçiboynuzu pekmezi, doğal bir antibiyotik görevi görür. Kanı temizleyen ve serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır. Şeker hastalığına da oldukça faydalı olduğu herkesçe bilinmektedir.

  • Sindirimi düzene sokar

Keçiboynuzu pekmezi, bağırsakları temizler ve bağırsak kurdu veya bağırsak paraziti gibi hastalıklarla savaşır. Sindirim sistemini düzene sokar ve bu sayede kabızlık gibi önemli bir problemi de çözer.

  • Balgam söktürücü 

Hastalıklardan sonra bizlere miras kalan ve uzun süre gitmeyen balgam, öksürükle birlikte günlük hayatı olumsuz etkiler. Keçiboynuzu pekmezi, astıma ve kuru öksürüğe çok iyi gelir. Balgamdan kurtulmak için en iyi çözümlerden bir tanesi, keçiboynuzu pekmezi yemektir.

  • Kemik gelişimini sağlar

Kemik için en önemli şey olan kalsiyum, keçiboynuzunun içerisinde bolca bulunmaktadır. Çocuklarda kemik gelişimini sağlarken, yaşlılarda ise kemik erimesi oranını azaltır. Bu nedenle hem çocukların hem de yaşlıların iyi miktarda tüketmesi gerekir.

  • Kan şekerini düzenler

Keçiboynuzu pekmezi, kan şekerini düzenler ve aynı zamanda kötü kolesterolü azaltır.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sistemini güçlendiren keçiboynuzu pekmezi, viral enfeksiyonlardan da korur. Sağlıklı bir bünyeye sahip olmayı fazlaca destekler.

  • Nefes açıcıdır

Keçiboynuzu pekmezi, guatr hastalığına da çok iyi gelmektedir. Bunun nedeni ise, nefes açıcı bir etkisinin bulunmasıdır. Bu yüzden guatr hastaları ve nefes darlığı çeken kişiler keçiboynuzu pekmezini gönül rahatlığıyla tüketebilir.

Keçiboynuzu pekmezinin zararı var mıdır?

Her yararlı besinin bazı insanlar için zararlı olma ihtimali vardır. Hamileler başta olmak üzere, düzenli olarak tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda fayda var. Keçiboynuzu pekmezi aşırı miktarda tüketildiğinde ishal başta olmak üzere mide bulantısı, baş dönmesi ve sivilce sorunlarına yol açabilir.

Besin Değeri100 gramda1 Çay Bardağı (100 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori270 kcal270 kcal% 13.5
Karbonhidrat65.67 g65.67 g% 21.9
Lif1.0 g1.0 g% 3.9
Protein1.3 g1.3 g% 2.5
Yağ0.0 g0.0 g% 0.0
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum1262.0 mg1262.0 mg% 36.1
Kalsiyum62.0 mg62.0 mg% 6.2
Demir0.1 mg0.1 mg% 0.4

Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır?

Malzemeler

  • 1 kilo kurutulmuş keçiboynuzu
  • Limon
  • 1 kilo şeker

Hazırlanışı

Güzelce yıkadığınız keçiboynuzunu bir tencereye koyun. Üzerini biraz geçecek kadar su ekleyin ve kaynatın. En az 1 saat kaynattığınız keçiboynuzunu dilerseniz kaynatma işlemi öncesinde 1 gece kadar suda bekletebilirsiniz. Yeterince yumuşadıysa, bir tülbent ile püre haline getirin. Püre haline gelen meyveleri, tencereye tekrar aktarın ve şeker ile limon suyu ekleyin. Bu karışımı da koyu bir kıvama gelene dek pişirin. Bu aşamada sık sık karıştırmalısınız. Pişen pekmezi ocaktan alın ve biraz beklemeye bırakın. Dinlenen pekmezi kavanoza koyun ve dilediğinizde tüketin. Afiyet, şifa olsun.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Bu sözler sayesinde sevgiliniz size tekrar tekrar aşık olacak. Sevgilinin kalbini çelecek sözler nelerdir?

Sevgilimize ya da eşimize sevgimizi göstermek için normal veya özel günlerde onlara güzel sözlü mesajlar atmak isteriz. Bu sözler sayesinde
Yaşam

Dostoyevski sözleri. En güzel Dostoyevski sözleri nelerdir?

Rus edebiyatının en büyük eserlerinden bazılarını ortaya çıkarmış olan, dünya klasiklerinde yeri azımsanamayacak kadar büyük bir yazardır Dostoyevski. Dostoyevski tarafından