Anne, baba, anneanne, babaanne veya dede üzerindeki tapuların sorgulaması nasıl yapılır?
Herhangi bir taşınmazın kime ait olduğunu belirten bir belge olan tapu, müşterek veya tek bir kişinin üzerine olabilmektedir. Vatandaşlar kendilerine veya anne, baba, anneanne, babaanne ya da dedeye ait tapuları nasıl sorgulayabilir? Mirasçısı olunan kişilerin üzerindeki tapuları görmenin yolu, Tapu Genel Müdürlüğü’ne başvurmak. Önceleri bunun için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gitmek gerekirken artık internetten de sorgulayabilmek mümkün. Tüm ayrıntılarıyla tapu sorgulaması.
Tapu nedir?
Tapu, Tapu Sicil Müdürlüğü’nce verilen ve bir arazi üzerine inşa edilmiş olan bir taşınmazın kime ait olduğunu gösteren belgedir. Gayrimenkullerin muhakkak bir tapusu bulunmalıdır.
Tapu renkleri neden farklıdır?
Tapular, mavi ve pembe renkte olabilmektedir. Tapu belgesi mavi ise, sahip olunan mülkün üzerinde henüz bir yapı bulunmadığını ifade etmektedir. Yalnızca arsa olduğunun anlaşıldığı mavi tapu belgesi, kat mülkiyeti olmadığını göstermektedir. Pembe renkteki tapu ise, sahip olunan mülkün üzerinde bir yapı bulunduğunu ve kat mülkiyetinin olduğunu ifade etmektedir.
Tapu çeşitleri nelerdir?
Taşınmazlara ait farklı tapu çeşitleri vardır. Bunlar kat mülkiyetli tapu, kat irtifakı tapusu ve hisseli tapulardır.
- Kat mülkiyetli tapu
Kat mülkiyetli tapu, bir arsa üzerindeki yapının inşaatı bittiğinde binadaki her bir bölümün sahiplerinin üzerine belgelendiği tapudur. Eğer konut kredisi ile mülk alınacaksa en mantıklı tür budur.
- Kat irtifakı tapusu
Tamamlanmamış yahut henüz yapımına başlanmamış binalar için bir kat irtifakı yapılır ve Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından kayda alınır. Hak sahiplerinin payları da tapu üzerinde net bir şekilde belirtilir. Her kat ve dairenin sahibi belli olduğundan, hak sahipleri resmi olarak bellidir.
- Hisseli tapu
Hisseli tapu ise, bir gayrimenkule sahip hissedarların tek tek belirtildiği tapu çeşididir. Hisseli tapuda hissedarların payları yani alanların kime ait olduğu belli değildir. Kime ne kadar pay düştüğü ise hissedarlar arasında resmi olarak paylaşılmalıdır. Buna “rıza-i taksim” denmektedir. Diğer tapular için bankadan kredi çekilebilirken, hisseli tapuya kredi verilmez.
Tapu sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Tapu sorgulama işlemi internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu işlem için E-Devlet veya Tapu Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden tapu sorgulama yapılabilmektedir. İlk olarak E-Devlet’ten şifre ve TC kimlik numarası girilerek sistem açılmalıdır. E-Devlet’te TAKBİS sisteminde çıkan “https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-” linkine tıklandığında açılan sayfadan “Tapu Bilgileri Sorgulama” ile tapu sorgulama işlemi gerçekleştirilir. Eğer size ait olmayan bir tapu bilgisi görünüyorsa ALO 181’i arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Başkasına ait tapu sorgulaması internet üzerinden yapılamamaktadır. TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi gerektiğinden kişi yalnızca kendine ait tapuları sorgulayabilir. Anne, baba, babaanne, anneanne, dede gibi yakınların tapu bilgisini sorgulamak için de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gitmek gerekmektedir. Vefat durumu yoksa veraset belgesi ile birlikte Tapu Genel Müdürlüğü’ne başvurulabilmektedir. Eğer bu tip yakınlar vefat etmişse, mirasçısının ölüm belgesi ile birlikte gidip gerekli bilgi alınabilmektedir. Vefat eden yakınının kendisine bir miras bırakıp bırakmadığını öğrenmek isteyen vatandaş aynı zamanda bu sorgulamayı E-Devlet ile yapabilmektedir. Bunun için de ilk olarak E-Devlet’e TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresiyle giriş yapmak gerekmektedir. Giriş yapıldıktan sonra arama kutucuğuna “Veraset İlamı Sorgulama” yazıp çıkan butona tıklanarak miras bilgileri görüntülenebilir.
Seyredin: TKGM Ada Parsel Sorgulama İmar Durumu Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-Devlet şifresi nasıl alınır?
E-Devlet şifresi en yakın PTT şubesinden talep edilebilir. Telefona gönderilecek kod ile birlikte şifre oluşturulurken, internetten de bazı kişisel bilgiler girilerek şifre alınabilir. 15 yaşını doldurmuş olan TC vatandaşları kendi başvuruları ile bu işlemi yapabilirler.