Bağırsak tembelliği neden olur? Bağırsak tembelliğinden kurtulmak için doğal yollar
Bağırsak tembelliği hayat kalitemizi kökünden etkileyen bir sorundur. Sağlıklı bir insanın her gün tuvalete çıkması elzemdir. Dışkılayamamak kişiyi zora sokar ve bağırsak tembelliği oluşur. Ağrılı ve zor dışkılama da bağırsak tembelliğinin etkilerindendir. İnsan psikolojini olumsuz etkileyen bağırsak tembelliğinden doğal yollarla kurtulmak mümkün.
Bağırsak tembelliği nedir ve neden olur?
Bağırsak tembelliği, halk arasında kabızlık olarak da bilinir. Hemen herkeste görülebilen bu sorun, bazı etkilere bağlı olarak gelişebilir. Lifli gıdaların az tüketimi, çoğunlukla karbonhidrat ağırlıklı beslenmek bağırsak tembelliğine neden olabilmektedir. Gerekli miktarda sıvı tüketilmemesi de bu hastalığa davetiye çıkaran bir davranıştır. Bir başka sebep ise alaturka tuvaletlerden klozetlere geçilmesidir. Dışkı atılımı sırasında dizler yüksekte olmalıdır ki sağlıklı bir durum gerçekleşsin. Bağırsak tembelliğini tetikleyen bir başka unsur da hareketsiz yaşamdır. Masa başı işler bu denli yaygınken üstüne üslük geri kalan vakitte de hareketsiz kalan bir bedenin bağırsak tembelliği sorunu yaşaması olasıdır. Ayrıca, kullanılan bazı ilaçlar ve fizyolojik bozukluklar kabızlığa neden olmaktadır. Bu belirtilerin yanı sıra, yaşlandıkça yavaşlayan bağırsak hareketleri de bağırsak tembelliğine yol açan bir durumdur.
Bağırsak tembelliği belirtileri nelerdir?
Öncelikle en sağlıklısı bir doktora görünmektir. Bağırsak tembelliğinin bazı belirtileri vardır. Eğer kişi bu belirtilere sahipse bağırsak tembelliğine de sahiptir denilebilir. Bu belirtilerden biri çok az dışkı yapmaktır. Eğer her gün düzenli olarak dışkı yapılmıyorsa bu sağlıklı bir durum değildir. Ancak kişiden kişiye değişeceğini var sayarsak haftada en az üç kez dışkı yapılmalıdır. Buna kısaca normalin dışında ve normalden daha az dışkı yapmak denilebilir. Eğer durum böyle değilse belirtilerden bir tanesi gerçekleşmiş olur. Diğer bir belirti de çok kuru ve parça parça olması ve dışkılama sırasında zorlanmaktır. Karında ağrı ve şişlik hissedilmesi, bunun kronik hale gelmesi bağırsak tembelliğiyle karşı karşıya kalındığının bir göstergesidir.
Bağırsak tembelliğinden doğal yollarla nasıl kurtuluruz?
Bağırsak tembelliğinin nedenleri ve belirtilerini açıkladık. Şimdi sıra tedavisinde. Bağırsak tembelliğinin giderilmesinin bazı yolları vardır. Öncelikle bu sorunu yaşayan kişiler yaşamlarındaki stresi bir kenara bırakıp rahatlamalılardır. Beslenme şekli değiştirilmeli ve hareket ve aktif yaşam da buna eşlik etmelidir. Kişi, herhangi bir sebeple tuvaletini tutmamalıdır. Bu durum ileride başka problemlere de yol açabilmektedir. Bunlar yapıldıktan sonra yeterince sıvı tüketilmeye başlanmalıdır. Sıvı tüketimi, yeterli su alımı diğer fizyolojik problemler için de etkin bir çözümdür. Çünkü her şeyden önce insanın vücudunun ihtiyacı olan suyu alması gerekmektedir. Bağırsak tembelliğinden kurtulmanın en önemli yollarından bir tanesi de yeterli lifli besin tüketimidir. Lifli besinler bağırsakların en iyi dostudur.
Bağırsaklara iyi gelecek mucizevi besinler
Erik
Erik, bağırsakları en çok çalıştıran besinlerden bir tanesidir. İçinde lifler ve C vitamini sayesinde bağırsaklara istenilen hareket verilmiş olur. Ayrıca eriğin içerdiği antioksidan da zararlı maddelerin atılmasına katkı sağlar.
Kefir
Kefir çok sağlıklı, probiyotik bir gıda olduğundan bağırsaklara çok iyi gelir. Yemeklerin daha kolay sindirilmesine dolayısıyla mide şişliğinin yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Yeteri kadar kefir tüketimiyle bağırsak tembelliğinin önüne geçilebilir.
Elma
Elma, içeriğindeki lifler sayesinde sindirimi kolaylaştıran bir besindir. Bağırsaklar için elma tercih etmek de faydalı olacaktır. Daha etkili bir sonuç için elmayı kabuğuyla yemeyi unutmayın.
Karpuz
Karpuz bol su içermesiyle ünlü bir meyve olmakla beraber, bağırsakları da çalıştırır. Porsiyon kontrolü yapıldığı taktirde karpuz tüketimi oldukça faydalıdır.
Chia Tohumu
Chia tohumu da bağırsakları düzene sokmak için etkili bir besindir. Omega-3 yağ asidi, antioksidan, lif ve mineral içeren bu tohum adeta bir mucize besin.
Bu besinlerin yanı sıra mısır, tam buğday ekmeği, lifli diğer gıdalar, yeşil yapraklı sebzeler, kabak, kurubaklagil ve çiğ kuru yemişler bağırsakları çalıştıran besinler arasındadır. Lifli gıdalar tüketilirken de dikkatli olunmalı, gereğinden fazlası vücuda alınmamalıdır.