Sağlık

Pişik rahatsızlığı nasıl tedavi edilir?

Halk arasında pişik olmak olarak bilinen rahatsızlık, özellikle yaz aylarında hemen hemen herkesin başına dert olabilecek bir durum. Terleme, kilo ve tahrişe neden olabilecek kumaşların kıyafetlerde tercih edilmesi gibi sebeplerden oluşabilen bir deri rahatsızlığı olan bu durum meydana geldiğinde ise, tahriş olan deride bir yanma hissi ve acı görülmeye başlanır. Çoğu insan ise hala pişik rahatsızlığını nasıl tedavi edeceğini merak ediyor.

Pişik nedir?

Pişik, daha çok  bebeklerde görülen ancak her bireyin başına gelebilecek bir cilt reaksiyonudur. Vücutta tahrişe bağlı olarak acı, yanma ve kaşıntı gibi semptomlar ile meydana gelen pişik kendi kendine geçen bir cilt sorunudur. Kalıcı bir sorun olmamakla birlikte pişik, meydana geldiği zaman cildin yanmasına ve tahriş nedeni ile tedavi edilememesi halinde küçük kanamalara yol açabilir. Aynı zamanda herhangi bir mantar, virüs ya da bakteri nedeni ile oluşmasa da kısa sürede tedavi edilmediği zaman pişik olan bölgede bu gibi oluşumlar zaman içerisinde meydana gelebilir. Daha çok bacak arsı, koltuk altı ve göğüs arası gibi vücut kısımlarında görülür. Yaz aylarında vücudun normalin üzerinde terlemesi ve bu terin kıyafet tarafından emilememesi pişik oluşumuna yol açan durumlar arasında yer almaktadır.

Pişik neden olur?

Pişik vücudun terlemesi ve bu terin emilememesine bağlı bir dış etken nedenli cilt sorunudur. Cilt nemli kaldığı için tahriş olmaya başlar ve bu durum derinin tahriş olarak soyulmasına yol açar. Daha çok naylon katkılı kumaşlardan yapılmış kıyafetler giyen ya da kilo sorunu çektiği için kol ve bacak bölgelerinde sürekli sürtünmeler yaşanan bireylerde görülen bir sorun olan pişik, kalıcı olmayan bir hastalıktır ve hem doğal malzemeler hem de kremler yardımı ile pişikten kurtulabilirsiniz.

Pişik nasıl tedavi edilir?

Yaşadığınız pişik sorunu henüz yeni oluşmuş bir sorun ise, bu durumda pişik oluşumu olan bölgeyi temizlemek oldukça önemlidir. Temizlenmeyen pişik olmuş vücut kısımlarında kirlerin cilde nüfuz etmesi sonucunda bölge iltihaplanmaya başlayabilir. Eğer bölgede iltihaplanma görülüyorsa, bu durumda acil olarak doktor desteği almak gerekmektedir. Bunun dışında yeni oluşan pişik sorununu evde bazı yöntemler ile tedavi edebilirsiniz. İşte evde pişik tedavisi için kullanılabilecek doğal ürünler:

Sarı kantaron yağı

Sarı kantaron yağı uzun yıllar öncesinden beri tedavi amaçlı kullanılan bir doğal yağdır. Kremi de hazırlanan bu yağı kolayca aktarlardan temin edebilirsiniz. Mikrop öldürücü, tahriş giderici ve yaraları geçirici özellikler barındıran sarı kantaron yağından az miktarda pişik olan bölgeye sürmek hem rahatlama hissi hem de kısa sürede tedavi sağlayacaktır.

Zeytinyağı

Zeytinyağı da cilt sorunlarının çözülmesinde çokça tercih edilen bir doğal yağ olarak karşımıza çıkıyor. Tahriş önleyen ve mikropları öldüren zeytinyağından tıpkı sarı kantaron yağı gibi çok az miktarda pişik olan bölgeye sürebilir ve bu şekilde pişik sorunundan kurtulabilirsiniz. Pişik sorununa doğal yağlar ile müdahale etmeden önce ise bölgeyi iyice temizlemeli ve bu şekilde tedavileri uygulamalısınız. Nemlendirici krem gibi sürülen doğal yağlar ile pişik sorunu kısa sürede tedavi edilebilir.

Ev yapımı yoğurt

Dışarıdan satın alınan yoğurtlardan ziyade doğal ev yapımı yoğurtların kullanılması daha sağlıklı olarak nitelendirilmektedir. Probiyotik oranı hazır yoğurtlara çok daha fazla olan ev yağımı yoğurdun cilt için kullanılması ile aynı zamanda ciltte iltihaplanmaya bağlı olarak meydana gelen akne sivilce gibi sorunlar ile tahriş giderici özelliği sayesinde pişik gibi sorunlar kolaylıkla çözülebilir. Pişik tedavisi için yoğurdu pişik bölgesine krem şeklinde uygulanabilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Tırnaktaki beyaz leke hangi vitamin eksikliğine işarettir?

En az 3 insandan bir tanesinin tırnaklarında beyaz lekeler görülüyor. Bu lekelerin nedeni ise süreli olarak merak edilen bir konu
Sağlık

Horlamaya nasıl son verebiliriz? Horlamaya karşı doğal ve bitkisel çözüm

Horlama yüzünden boşanmayın, çözümü var! Türkiye’de 20 milyondan fazla insanın sorunu olan horlamanın çok basit tedavi yöntemleri de var. Üstelik