Beslenme

Güneşin zararlı ışınlarından koruyan besinler

Her ne kadar hayatlarımızı devam ettirmemiz için güneş gerekli bir kaynak olsa da, güneş ışınlarının da cilde temas süresi uzadıkça ya da hassas ciltlere isabet ettikçe belirli zararlar vermeye başlar. Bu zarar başlarda güneş yanıkları gibi geçici hasarlar olsa da, ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabilecek bir durumdur bu nedenle de çoğu insan cildini güneşin zararlı ışınlarından korumak adına güneş kremi kullanır. Ancak bazı besinlerin tüketilmesi güneş kremine ihtiyaç kalmadan güneşte korunmanıza yardım ediyor.

Güneş ışınlarından koruyan besinler

Güneş ışınları her ne kadar yararlı olsa da belirli bir seviyedeki güneş ışınları hem insan cildi hem de insan gözü için zararlı kabul edilmektedir. Daha çok yaz aylarında karşı karşıya kaldığımız bu güçlü güneş ışınlarına karşı ise birçok insan ilk koruma olarak güneş kremini tercih eder. Ancak içerdiği bazı bileşenler nedeni ile her cilt yapısında kullanılamayan güneş kremi yerine belirli besinler tüketmek hem daha sağlıklı hem daha uygun bir şekilde güneş ışınlarına karşı korunmanızı sağlar. İşte cildi zararlı güneş ışınlarından koruyan besinler:

Bitter çikolata

Siyah çikolata ya da daha çok bilinen ismi ile bitter çikolata, içerdiği yararlı flavonoidler sayesinde özellikle kadınlarda cildin iyileştirme yetisinin arttırılmasına katkı sağlıyor. bu da güneşten gelen UV ışınları da dahil cilde hasar verici unsurlardan daha etkin bir şekilde korunmayı sağlıyor. Bunun aynında bitter çikolata içerisinde bulunan flavonoidler sayesinde cildin nemli yapısı korunuyor, cilt altında bulunan damarlarda kan dolaşımının arttırılmasına katkıda bulunuyor. bu sayede de daha canlı ve daha renkli bir cilde sahip olmak da mümkün oluyor.

Somon balığı

Yalnızca somon  balığı değil, tüm balık çeşitleri içerisinde bulunan Omega-3 yağ asidi sayesinde ciltteki ölü hücrelerin atılması ve yenilenmenin sağlanması gerçekleşir. Aynı zamanda bilindiği üzere Omega-3 yağ asidi iltihaplanmalara karşı da etkilidir ve bu sayede cilt üzerinde oluşacak oluşumları engellenmesini sağlar. Genel olarak somon balığı ise dış etkenlerin cilt üzerinde bıraktığı zararı yenileme ve tedavi etme konusunda yardımcıdır.

Domates salçası
Domates salçası / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Domates salçası

Domates salçası üretileceği zaman hazırlanma biçimi ile içerisinde barındırdığı likopen miktarı artış gösterir. domateste doğal olarak bulunan likopen miktarının artması ile birlikte ise likopen, UV ışınları gibi zararlı güneş ışınlarına karşı koruyucu etki kazanmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda domates salçası içerisinde bulunan likopen, güneş yanığı gibi yanıkların daha hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca likopen ciltte oluşan tahrişlerin giderilmesini de sağlar ve bu şekilde hassas cilt sorunundan kurtulmuş olursunuz. yan adeta cilt yapınızı güçlendirmeyi sağlar.

Sebzeler
Sebzeler

Yeşil sebzeler

Yeşil sebzeler zararlı güneş ışınları olan UV ışınlarının cilde vereceği hasarı en aza indirmeye yardımcı olur. Özellikle ıspanak tüketimi ile birlikte bu faydayı sağlayan gıdalar arasında gelmektedir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmak için bu gibi yeşil sebzelerin taze toplanmış halleri le tüketilmesi de yardımcı olacak bir durumdur. İçerdikleri yeşil rengi veren flavonoidler sayesinde yeşil sebzeler, cilt yenilenmesi de dağlayacağı için ayı zamanda hem güneş yanıklarına hem de yanıklar sebebi ile oluşan ölü hücrelerin yenilenmesine katkı sağlarlar.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal