Kayseri’nin meşhur yağlamasını bir de bu tarifle deneyin. Parmak yeme garantili!
Kayseri bölgesinin en meşhur lezzetlerinden bir tanesi olan yağlama bir diğer adıyla şebit, yöre insanının en sevdiği yemekler arasında yerini almaktadır. Kayseri’li olmayanlarında yağlamayı seveceği harika bir tarifle geldik. Oldukça kısa süre içerisinde hazırlayabileceğiniz, hamuruyla ve sosuyla sizi mest edecek meşhur yağlamayı denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. İşte yağlamanın en güzel hali…
Malzemeler;
- 1 su bardağı ılık su (200 ml)
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 su bardağı un
İç harcı için;
- 500 gr. kıyma
- 2 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı;
İlk olarak uygun bir yoğurma kabının içerisine 5 su bardağı un, 1 paket instant maya, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri ilave edelim ve tüm toz karışımları güzelce karıştıralım. Kuru malzemeleri yeterince karıştırdıktan sonra içerisine 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edelim ve sıvı malzemeleri de ekledikten sonra yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurma işlemine geçelim.
Hamuru yoğurduktan sonra, üzerini bir streç filmle kapatalım ve yaklaşık olarak 45 dakika boyunca mayalanmaya bırakalım. Hamur mayalanırken biz de o esnada yağlamanın içini hazırlamaya koyulabiliriz. Yarım kilo kıymayı uygun bir yapışmayan tavanın içerisine alalım akabinde ocağa alalım ve kıymayı kavurmaya başlayalım. Kıymayı pişirirken dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır.
Video: YOK BÖYLE LEZZET 😍 KAYSERİ YAĞLAMASI (ŞEBİT) TARİFİ 💯 MUTLAKA DENEYİN
Kıyma pişirirken ezerek pişirilmeli ve kıymanın topaklanmasının önüne geçilmelidir.Kıymanın rengi döndükten ve saldığı suyu çekmeye başladıktan sonra içerisine 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını da ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Tereyağı eriyene dek karıştırma işlemine devam edelim, ardından içerisine 2 adet doğranmış soğan, 2 diş sarımsak, 2 adet kırmızı ve 2 adet yeşil biberi ilave edelim. Biber ve soğanları ilave edip kavurma işlemini tamamladıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyelim tekrar karıştıralım.
Tüm bu malzemelerden sonra kabuklarını soyarak doğradığımız 2 adet domatesi kıymalı harcın içerisine ekleyelim. Akabinde harcın içerisine 1 çay bardağı sıcak su ilavesinde bulunalım ve harç suyu çekene dek yaklaşık 8 – 10 dakika kadar pişirelim. Bu esnada mayalanan hamuru tezgahın üzerine alalım. Hamurun havasını almak için kenarlardan doğru kıvıralım ve havasını alalım. Hamuru 12 parçaya bölelim. 12 parçaya böldüğümüz hamurlarımızı bezeler haline getirelim.
Akabinde bezeleri teker teker servis tabağı büyüklüğünde açalım. Hamuru açtıktan sonra hafifçe sallayalım ve fazla unu hamurdan ayıralım.
Ardından ısıttığımız yapışmayan tavada orta ateşte arkalı önlü pişirelim. Hazırladığımız lavaşı bir tabağa alalım ve ortasına hazırladığımız iç harcından dökelim. Lavaşlarımızı bu şekilde aralarına kıymalı sererek üst üste dizelim. Son olarak hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu en üstüne gezdirelim.