Dut hasatı başladı. Dut pekmezi taleplerine yetişemez oldular
Kars’ın Kağızman ilçesinde dutların yetişmesiyle dut hasatına başlandı. Sadece dut kullanılarak hazırlanan doğal dut pekmezlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘her sabah bir kaşık içiyorum’ açıklamasından sonra talep çok fazla arttı.
Türkiye’nin birçok yerinden sipariş alan Kağızman dut pekmezi ilçe ekonomisine büyük katkı sağladı. Haziran ayının sonlarında dutların pekmez kıvamında yetişmesiyle başlayan dut pekmezi yapımı ilçe genelinde devam ediyor.
Türkiye’de eski yıllardan beri yaygın olarak üretilmekte olan pekmez, ülkemize özgü bir değerlendirme şeklidir. İçerdiği yüksek şekerden dolayı iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olup ülkemizde üretilen en önemli geleneksel gıdalardan birisidir.
Dutların yere değmeden serilen bezlerin üzerine çırpılmasıyla başlayan toplama işlemleri ardından büyük kazanlarda 8 saat kaynatıldıktan sonra güneşin önünde 3 gün bekletilip dut pekmezi haline getiriliyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan tamamen doğal hazırlanan dut pekmezinin satışlarından ilçe halkı oldukça memnun.
Tarih boyunca Türk milleti içinde şeker olan her şeyden pekmez üretmiştir. Ancak geçmişte ve günümüzde en yaygın olan uygulama, üzümden pekmez üretilmesidir. Bunun yanında elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir, keçiboynuzu gibi meyvelerden de pekmez üretilmektedir.
Dut pekmezinin faydaları ise şöyle:
“Kansızlık çeken hastalarda çok büyük yararlar sağlar. Mide hastalıklarına, özellikle de ülser şikayetine karşı faydalıdır. Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır. Soğuğa karşı vücudun direncini artırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için bir enerji deposudur. Bebeklerin büyümesine ve gelişmesine yardımcıdır. Çocukların zeka gelişimine yardım eder. Gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkilidir. Çocuklarda sık sık rastlanan pamukçuk için de yaygın olarak kullanılmaktadır.”
Şekerden önce Türk tatlılarının tatlandırıcı ögelerini bal ve pekmez oluşturuyordu. Fatih’in helvahanesinde yapılan dut, kavut, darı, un ve nişasta helvalarında tatlandırıcı olarak pekmez kullanılmıştır. Selçuklularda “kavutu olan pekmeze katar, aklı olan öğüt tutar” deyişi helva yapımında pekmezin yerini belirtmektedir
Dut pekmezi yapımı:
İzleyin: Dut pekmezi nasıl yapılır pekmezin yapılışı
Andız pekmezi, bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, mide bulantısı ve egzama için; dut pekmezi mide hastalıkları, ülser, ağız ve boğaz hastalıkları için; keçiboynuzu pekmezi kolesterolü düşürmek, yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak aktivitelerini ve tansiyonu düzenlenmek, sağlıklı diş ve kemik gelişimini sağlamak ve nefes darlığı problemlerini gidermek için; üzüm pekmezi mide, bağırsak, böbrekler ve kan dolaşımı üzerindeki 14 olumlu etkileri ve damar sertliğine iyi geldiği için takviye edici ve koruyucu olarak tüketilmektedir.
TS 12001 standardına göre dut pekmezi, “yabancı maddelerden arındırılmış taze dut veya dut kurusu şırasının açıkta ve/veya vakumda belirli bir kıvama kadar koyulaştırılmasıyla elde edilen mamule verilen addır