Beslenme

Peynir yiyerek zayıflayın. Lor peyniri kilo verdiriyor. Lor peynirin faydaları ve evde nasıl yapılır?

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Güçlü bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle vücudu kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Ve de en önemlisi oldukça besleyici ve doyurucu olmasının yanında diyet yapmak isteyenlerin ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin de mutlaka tüketmesi gereken bir ürün. Evet lor peynirinden bahsediyoruz. Lor peynirin zayıflatıcı etkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Süt ve hayvancılıkta gelişmiş olan Türkiye, her ne kadar son 10 yılda bu konuda gerileme kaydetmiş ise de süt ve süt ürünlerinde inanılmaz bir çeşitliliğe sahip. Peynir konusunda Türkiye oldukça zengin. Öyle ki kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynir konusunda gerçekten ülke olarak şanslıyız. Edirne Ezine Peyniri, Konya Küflü Peynir, Berendi ve Divle Tulum Peyniri, Kayseri Çömlek peynir, Kars Gravyeri, Karın Kaymağı Peyniri, Varto Keçi Peyniri, Erzurum Civil peyniri, Örgülü peynir, küp peynir, beyaz peynir, kaşar peyniri, otlu peynir ve çanak peyniri, çökelek gibi ilk akla gelenlerden…

Ama size özellikle bir peynirden bahsedeceğiz ki. O da lor peyniri.  Lor peyniri, kaşar peyniri üretiminde ortaya çıkan peynir altı suyunun yeniden ısıtılarak katılaştırılması sonucu elde edilen bir peynir türü ve faydası da inanılmaz.

Peynir altı suyu amino asit, protein ve pek çok vitamin bakımından zengin olduğu için besin değerlerinin kaybedilmemesine dikkat ediliyor.

Lor peynirin inanılmaz faydalarına geçmeden önce nasıl yapıldığına bir göz atalım.

Lor peynir nasıl yapılır?

  1. Sütü bir tencereye konularak orta ateşte kaynayıncaya kadar ara sıra karıştırılır (Karıştırma işlemi sütün parçacıklarının tencerenin dibine yapışmaması için önemlidir).
  2. Süt kaynama başladığında, sirke veya limon suyu eklenir ve karıştırmaya devam edilir.
  3. Süt pıhtılaşmaya başladığında sütten ayrılan teleme parçacıkları ve peynir altı suyu ayrılacaktır.
  4. Peynir altı suyu tamamen berrak ve sıvılaştığında ocağın ateşi kapatılır.
  5. Bir bezle (süzek bezi veya tülbent bezle) kaplanarak peynir altı suyu ayrı bir kaba aktarılır.
  6. Lordan sirke asidini (sitrik asidi) arındırmak için sade su ile lor durulanır.
  7. Lor süzülür
  8. Aynı bezin ağzı büzülerek peynir iyice sarılır orta şiddette bir basınç uygulanarak fazla suyun dışarı çıkması sağlanır.(Çok şiddetli sıkılmaması gerekir, aksi takdirde peynir altı suyu ile birlikte lor parçaları da dışarı çıkar)
  9. Bir lavabo veya tezgah üzerine beze doldurulmuş ve sıkılmış lor topağı asılır ve 2-3 saat bekletilir.

İzleyin: Evde Lor Peyniri Yapımı | Kahvaltı Tarifleri

Lor peynirinin faydaları nelerdir?

  • Taze lor peyniri; lezzetinin yanı sıra potasyum, protein, kalsiyum, A ve C grubu vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Lor peyniri, içeriğinde yüksek oranda protein bulundurması sebebiyle de spor yapan kişiler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin, sporcuların, diyet yapanların ve tansiyon hastalarının gözdesi olan lor peynirinin sağlığa yararları saymakla bitmiyor.
  • İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin barındıran lor peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli olmasını sağlamaktadır.
  • Diğer süt ürünleri gibi kalsiyum deposu olan lor, kemik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda lor peyniri, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek çeşitli kemik hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilmektedir.
  • Lor peyniri, inek sütünün suyundan elde edilmesine rağmen antijenik proteinleri barındırmamaktadır.
  • Güçlü bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle vücudu kanser gibi hastalıklara karşı korumaktadır.
  • Lor peyniri, yüksek bir biyolojik değere sahiptir. Sebebi ise içeriğinde serum protein barındırmasıdır. Serum protein tüm vücut ve kas proteinlerinin daha fazla sentezlenmesini sağlıyor. Bu sebeple aşırı egzersiz sonucu ortaya çıkabilen kas sakatlanmalarında iyileştirici bir etkiye sahiptir. Bu sebeple vücut geliştirme sporu ile ilgilenen kişiler tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Oldukça besleyici ve doyurucu olan lor peyniri, diyet yapan kişilerin de bir numaralı tercihi olmaktadır.

Ne kadar tüketmek gerekir?

İnsan vücudu için birçok fayda barındıran lor peynirini tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Lor peyniri, içeriğinde yüksek oranda protein bulundurması sebebiyle fazla proteinin zarar verebileceği gut gibi hastalıklara sahip olan kişilerin tüketirken dikkat etmesi gerekmektedir. Annelerin en merak ettiği konu ise bebeklere lor peyniri verilir mi sorusudur. Lor, 6 aydan büyük bebeklere rahatlıkla yedirilebilir. Ancak bebeklere verilen lor peynirinin baharatsız, yağsız ve tuzsuz olmasına dikkat etmelisiniz. Lor peynirini ezip püre haline getirerek rahatlıkla bebeğinize yedirebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Her gün neden en az bir yumurta yemeliyiz?

Sağlıklı beslenen pek çok insanın en çok tükettiği besinler arasında yer alan ve protein açısından oldukça zengin olan yumurtanın insan
Beslenme

Mikrodalga fırın besinlerin değerini düşürür mü?

Yoğun geçen günlerin ardından yemek yapmak zor olabiliyor. Bu nedenle bazen dışarıdan getirdiğimiz yemekleri mikrodalga fırınlar kullanarak ısıtarak tüketiyoruz. Aynı