Ekonomi

Size de miras kalmış olabilir. E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet kapısı; devlet daireleri içerisindeki yoğunluğu azaltmak, insanların bekleme yaparak işlerini uzun sürede halletmelerine çözüm getirmek ve kontrol bazlı devlet dairesi işlemlerine bakmalarını sağlamak için devletin oluşturduğu sayfadır.

E-devlet içerisinde hukuki, resmi ve bireysel çok fazla işlem belgesinin görüntülenmesi yapılabilir. Miras gibi belgelerin, mirasın miktarının ve içeriğinin de hukuki şekilde görüntülenmesini sağlayan bu sistem uzun süren devlet daireleri işlemlerinden insanları kurtaracaktır.

Mirasın kontrolü için önce sorgulanması ve ne durumda olduğu bilinerek miras beklentisinin oluşması için; miras sorgulama yapılması, e-devletten sorgulanıp sorgulanamayacağı ve sorgu sonuçlarına nasıl ulaşılacağı, değinilmesi gereken başlıklardandır.

E-devlet giriş
E-devlet giriş

Miras Sorgulama

Miraslar; ölen kişinin mirasında hak sahibi olan kişilere verilecek, vasiyetname içerisinde yazılmış olan veya doğrudan miras hakkı olan kişilere düşen mal varlıklarıdır. Mal varlıklarının pozitif kısmı taşınır varlıklar veya taşınmaz mülkler olurken negatif kısmını borçlar oluşturur.

Ölüm olduktan sonra miras alacaklıları gereken düzenlemelerden sonra e-devlet üzerinde mal varlıklarına mirasın yansıdığını görürler. Böylece e-devlet kontrolü yapılarak mirasın sistem üzerinden sorgulanması mümkündür.

Miras Sorgulama için Gerekli Olanlar Nelerdir?

Mirasını sorgulayacak ve mal varlıkları ile kalan borçlardan haberdar olacak kişilerin e devlet girişi gerekir. Reşit olan (On sekiz yaşına girmiş olan veya mahkeme kararıyla ergin kılınanlar) bireylerin bizzat kendilerinin, reşit olmayanlarınsa vasilerinin PTT şubelerinden birine giderek e-devlet giriş şifresi almaları gerekir.

Doğrudan kimlik numarasına tanımlanan şifre, miras haklarını sorgulayacak kişinin sisteme erişimi için olmazsa olmaz bir gerektir. E-devlet şifresi olmayan veya Türk vatandaşı olmadığı için ülke kimlik numarası olmayan insanların miraslarını sistemden görüntülemeleriyse yasaklanmıştır. Ayrıca internetin ve e-devlet girişini açacak sekmesi olan cihazın temini şarttır.

Nasıl Sorgulanır?

Miras haklarını e-devletten sorgulayacak kişilerin sistem giriş gereklerini yerine getirerek kendi kişisel yasal sayfalarını açmaları gerekir. Girişten sonra kişinin adı ile soyadı yazan orta kısmın altında boş bırakılmış, mavi çerçeveli bir kutu görülür. Kutuya girilerek ‘Miras sorgulama’ yazılır. Çıkan sonuçlarda miras bırakan tüm insanlar, vasiyet şeklinde mi yoksa doğal miras hakkının mı olduğu, mirasın içeriği tüm detaylarıyla çıkar. Kimlerden miras kaldığı, ne kadar taşınır veya taşınmaz bırakıldığı, ne zaman mirasın kişi üzerine alınabileceği, borçlar varsa kimlere ve son ödeme tarihi olarak ne zaman ödenebileceği tamamen sorgulanabilir.

İzleyin: e-Devlet Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-devlet kapısından miras sorgulanırken dikkat edilecek olan, malvarlığı ile cezai durum zararları ile kayıplarını önleten konular vardır. İlk olarak e-devlet tamamen yasallaştırılmış ve devletin kendisine ait olan bir sayfadır. Herhangi bir siteden geçişle, haber kanalının içerisinde veya kimlik bilgileriyle devlet dairesi şifresi istenen sitelerden girilmez.

Belirtilen sitelerde yalnızca e-devlete dair link bırakılabildiğinden dolayı miras kontrolünde kesinlikle devlet kapısı bilgilerini ikinci kişilerle paylaşmamak gerekir. Mirası kontrol ettireceğini, bedelini hemen miras sahibine vereceğini veya borç kalan miras varsa yok edeceğini vaat eden sayfalar kesinlikle ciddiye alınmamalıdır.

Yanlışlıkla dahi bu tür sitelerde kişisel veriler paylaşılırsa hemen suç duyurusunda bulunmaya ve şifre yenilemeye dikkat edilmelidir. Böylece miras alınmak istenirken cezai sorunlardan veya uğraştıran konulardan zarar görülmesi önlenir.

Üst ve Alt Soy Mirasları

E-devletten miraslar sorgulanırken alt ve üst soylara dair kısmi sonuçlar da alınabilir.

Bu sonuçlar:

  • Baba üzerine mal var mı?
  • Anne ile ikinci üst soy üzerinde miras var mı?
  • Evlatların mirasları
  • Miras kalan borçlar alt ve üst soyda bulunur mu?
  • Üvey evlada verilecek üst soydan gelen miras miktarı

Sonuçlarıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok