Telefon sıcaklığı nasıl ölçülür? Telefon ısınma derdine son
İşlemciye sahip hemen hemen her cihaz için belirli bir soğutma teknolojisi mevcuttur. Günümüzde oyun konsollarından bilgisayar, taşınabilir laptoplardan mobil cihazlara kadar hepsi için belirli bir soğutma sistemi mevcuttur.
Bu soğutma teknolojileri bazen fanlar sayesinde gerçekleştirilirken bazen de geniş geniş bakır borular ile soğutma sağlanır. Isınma konusunda en çok problem yaşadığımı cihazların başında ise akıllı telefonlar yer almaktadır.
Gelişen teknoloji ile birlikte birçok işlemi aynı anda yapabilen akıllı telefonlar doğal olarak daha çok ısınmaktadır. Bu problem karşısında ise birçok kullanıcı telefon sıcaklığı nasıl ölçülür gibi sorular sormaya başladı. Aşağıda yer vereceğimiz rehber sayesinde telefon sıcaklığını devamlı olarak kontrol edebilirsiniz.
Akıllı Telefonlar Neden Isınır?
Akıllı telefonlar günümüzde üst düzey bilgisayarların işlemci seviyelerine yaklaştı. Bu durum devasa bir işlemci gücü sunsa da aynı zamanda ısınma problemini de beraberinde getiriyor. Akıllı telefonlar çoğunlukla yüksek performanslı ve düşük performanslı işlemci çekirdeklerine aynı anda sahip olur.
Gündelik kullanımda çoğunlukla düşük performanslı işlemci çekirdekleri çalışırken Oyun oynama, video işleme, yüksek çözünürlüklü video kaydı gibi işlemler sırasında ise akıllı telefonlar yüksek performanslı işlemci çekirdekleri yapar. Telefonlar sahip olduğu formdan ötürü de geniş bir soğutma teknolojisi kullanmaktadır. Bu sebeple de telefonların kısa sürede çok yüksek ısı değerlerine çıkması gayet doğaldır.
Telefonların ısınması yalnızca işlemci performansına bağlı olmuyor. Zaman zaman akıllı telefonları arabada, güneş altında, balkonda veya sahilde unutabiliyor kullanıcılar. Bu sebeple de telefonlar çoğunlukla hiç ulaşamayacağı ısı değerlerine ulaşabilir. Kullanıcılar çoğunlukla yüksek ısıdan dolayı endişe etse de telefonlar geliştirilirken birçok duruma karşı test edilerek satışa sunuluyor.
Telefonum Çok Isınıyor Ne Yapmalıyım?
Akıllı telefonlar zaman zaman çok yüksek ısı seviyelerine ulaşabiliyor. Bazı kullanıcılar bazı modeller için telefonu bir süre sonra ellerine dahi alamadığı gibi şikayetlerini de paylaşabiliyor. Çok aşırı sıcaklık durumunda telefonunuzu garanti servisine göndermeyi ihmal etmeyin.
Akıllı telefonunuzda yaptığınız işlemlere göre aşırı ısınabilir. Yoğun işlemlerin ardından telefonunuz 30 ile 45 dakika arasında hissedilebilir bir sıcaklığa ulaşabilir. Bu gibi durumlarda telefonunuz hem işlemci hem de grafik çekirdeklerini maksimum düzeyde kullandığı için ısınması doğaldır. Bu gibi durumlarda kullandığınız uygulama içinde grafik ayarlarını biraz daha düşürebilirsiniz. Mesela oyun oynarken çözünürlüğü düşürebilir ve grafik ayarlarını orta ve düşük seviyeye getirebilir ve fps sabitleme gibi tercihleri kullanarak düşük enerji tüketimi ile birlikte daha az telefon sıcaklığı ile akıllı telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz. Yüksek yoğunluklu kullanımda ise telefonunuzu 30-35 dakika kullandıktan sonra 10 dakikalık kısa bir mola vermek deneyiminizi etkilemez.
Sıcaklık Yüksekse Telefona Zarar Verir mi?
Telefonunuzun çok sıcak olması kullanıcı deneyimine zaman zaman kötü etkilese de bu durum telefonunuza zarar vermez. Eğer telefonunuzun işletim sistemi güncel ve bir virüs etkisi altında değilse sıcaklık konusunda endişe etmenize gerek yok.
Son nesil telefonlar özellikle olası yüksek sıcaklık değerlerine karşı kendisini koruması için otomatik kapanabilir. İşlemciler silikon tabanlı olduğu için sıcaklık değeri 90-110 hatta 120 derecelerde bile çalışabilir. Tabii bu maksimum sıcaklık değeri telefonlar için sağlıklı değildir. 75-80 derece bir telefonun çalışabileceği en yüksek sıcaklıktır.
Telefon Hangi Sıcaklık Aralığında Çalışır?
Gündelik kullanımda akıllı telefonlar her kullanımda ısınır. Bu sıcaklığın da belirli aralıkları vardır. Soğuk kış günlerinde telefonunuzu elinize ilk aldığınızda 30 küsür dereceleri görebileceğiniz gibi sıcak yaz günlerinde ise 50 derece civarında olabilir. Bu sebeple bulunduğunuz ortamın sıcaklığı telefonunuzun sıcaklığını doğrudan etkiler.
İnternet gezintisi ya da sosyal ağlardan mesajlaşma işlemleri sırasında akıllı telefonunuzun sıcaklığı 60 derecelere kolayca çıkabilir. Bu sıcaklık aralığında ise uzun süre kalır. Akıllı telefonunuzda oyun oynadığın sırada ise sıcaklık hızlı bir şekilde 70 derece ve üzerini görebilir. 90 derece ve üzeri ise işlemci için zararlı olmasa dahi çevresindeki bileşenlere kalıcı hasar verebilme riskine sahip.
Kısaca gündelik kullanımda 50-60 dereceler normal bir değerdir. Yoğun kullanımda ise 70-90 dereceler kabul edilebilir değerlerdir.
Akıllı Telefon Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?
Akıllı telefonların sıcaklığını ölçebilmek için tasarlanmış programların yanında daha detaylı ve bütün telefon bileşenleri hakkında da bilgi veren uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde telefonunuzun sağlığını da öğrenmiş oluyorsunuz. Aşağıda inceleyeceğimiz programların birçoğunda uygulama açılış sayfasında sıcaklık durumu doğrudan görülebilir.
CPU-Z
CPU-Z uygulaması sayesinde akıllı telefonun sıcaklığını ölçmekle kalmaz aynı zamanda da çok telefonunuzda bulunan bütün bileşenlerin verilerine erişim sağlayabilirsiniz. Uygulamanın ana sayfasında yer alan SOC bölümü yer almaktadır. Bu bölüm içerisinde telefonunuzun kaç çekirdekli olduğu hangi işlemci modeline sahip olduğu, hangi mimariyi kullandığı gibi sayısız tüm özelliklerine ulaşabilirsiniz.
CPU-Z uygulama ana sayfasında yer alan ikinci bölümde ise System yer almaktadır. System sekmesi üzerinden ise telefonunuzun hemen hemen bütün özelliklerine ulaşabilirsiniz. Telefon model, android versiyonu, ekran inç boyu, ekran çözünürlüğü, ram kapasitesi, ram hızı, telefon kapasitesi gibi sayısız bilgi mevcuttur.
Üçüncü bölümde bulunan Battery bölümünde ise adından da anlaşılacağı gibi batarya ile ilgili verilere erişim sağlayabilirsiniz. Bu bölümde bataryanın sağlık durumu, yüz kaç dolu olduğu, şarj olup olmadığı, kapasitesi gibi verilere doğrudan erişim imkanına sahipsiniz. Battery bölümünde yer alan sıcaklık verisi ise en çok dikkat etmeniz gereken noktadır.
İşlemcilere göre daha hassas bir bölge olan bataryaların sıcaklık değerini kontrol etmek ve bu sıcaklığa göre hareket etmek en güvenli yoldur. Telefonunuzun sıcaklık değerini “Batarya” bölümünden de ulaşabilirsiniz.
CPU-Z uygulamasında yer alan Thermal sekmesi ise akıllı telefon sıcaklığını ölçmek için kullanabileceğimiz en sağlıklı bölümdür. Bu sekmede işlemci sıcaklığı yer almaktadır. İşlemci sıcaklığı yoğun kullanım durumunda artar, telefon serbest bırakıldığında ise hızlı bir biçimde düşer. Bu sekmede yer alan işlemci sıcaklığı iç işlemci sıcaklığıdır. Bu sıcaklık ile doğrudan temas etmeniz mümkün değildir. İşlemcilerin üstünde bakır soğutma blokları bulunmaktadır. Aynı zamanda termal macun ve dış kaplamaları sayesinde işlemciniz hem güvenli çalışır hem de kullanıcı deneyimini etkilemez.
CPU Cooler
Akıllı telefonlarınızın sıcaklık durumunu ölçmek için geliştirilmiş daha basit arayüze sahip programlar da mevcutttur. Bunların en başındayer alan CPU Cooler uzun senelerdir kullanılıyor ve milyonlarca kullanıcı tarafından da tercih ediliyor. CPU Cooler programı çok basit bir arayüz ile kullanılabilir. Isı değerlerini öğrenebildiğiniz gibi rakiplerinden ayıran en temel konu ile işlemci soğutma gibi bir özelliğe de sahiptir. Bu uygulama agresif bir biçimde soğutma yapabilmesi imkansız olsa da telefonunuzda çalışan programların bir bölümünü kapatarak daha hızlı soğumasını sağlar.
AIDA 64
CPU-Z ile benzer özelliklere sahip olan AIDA 64, özellikle pc kullanıcılar tarafından en çok kullanılan programların başında yer alıyor. Akıllı telefonların sahip olduğu bütün özellik ve bileşenleri gösterebilen AIDA 64, gerçek zamanlı ekranı ile de sağlıklı veriler sunabiliyor.
CPU/GPU Meter
Doğrudan işlemci sıcaklıkları ile ilgileniyorsanız ve bunun için sade bir program arıyorsanız CPU/GPU Meter, doğru adreslerin başında yer almaktadaır. Android 8 ve üzeri sürümlerde çalışan uygulama, telefon sıcaklığına dair tüm verilere tek ekranda sunmaktadır.
Cooling Master
Gerçek zamanlı sıcaklık izleme ekranına sahip olan Cooling Master, aşırı ısınmaya neden ulan uygulamaları algılama yeteneğine sahiptir. Bu sayede telefonunuzu aşırı derece ısıtan uygulamaları durduran Cooling Master, ayrıca adından da anlaşılabileceği gibi soğutma imkanına sahiptir. CPU Cooler ile benzer çalışma algortimasına sahip olan Cooling Master, uygulamasında bulunan COOL DOWN butonuna basarak telefonunuzun etkili bir şekilde ısı düşürmesini amaçlar.
Telefon Sıcaklığını Ölçeyim Derken Mağdur Olmayın
Telefonunuzun ısınmasını önlediğini iddia eden yüzlerce belki de binlerce uygulama ile Google Play üzerinden karşılaşabilme ihtimaliniz vardır. Bu uygulamaların birçoğunda da termometre gibi özellikler de bulunuyor.
Çok spesifik akıllı telefonlar haricinde termometre özelliği bulunmamaktadır. Bu sebeple yanıltıcı uygulamalar yerine gerçek yorumlara sahip onaylı geliştiriciler tarafından kullanıcılara sunulan sıcaklık ölçme programlarını kullanmakta fayda var.
Bazı uygulamalar, kullanıcıları istismar etmeye çalışmaktadır. Telefonunuza zararlı programlara izin verebilme ihtimali de olan bu yazılımlar telefon işlemcisini kullanarak madencilik ya da veri hırsızlığı gibi sorunlar yol açabilir. Bazı markalar telefon sıcaklığı ölçme uygulamasını doğrudan kendi hizmet paketi içinde de sunabilir. Bu nedenle sıcaklık ölçme ve pasif soğutma işlemleri çok kolay ve ulaşılabilir Android hizmetleri arasında yer almaktadır.
Yukarıda yer alan uygulamalardan bir tanesini seçerek akıllı telefonunuzun sıcaklığını kolayca ölçebilirsiniz. Bu sayede telefon sıcaklığı nasıl ölçülür sorusuna her an dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki programlar belirli veri kullanımına ihtiyaç duymadığı için her yerde her zaman kullanabilirsiniz.