Karpuzun ve karpuz çekirdeklerinin faydaları nelerdir?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yaz meyveleri birer birer gün yüzüne çıkmaya başladı. Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan karpuz, birçok insanın en gözde meyveleri arasında yerini alıyor. Karpuz meyvesi içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda vücut içerisinde bulunan toksinlerin dışarıya atılmasına da yardımcı olmaktadır. Bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda karpuzun tüm faydalarını ve karpuz çekirdeğinin insan sağlığına ne gibi yararları olduğunu sizler için derledik. İşte A’dan Z’ye karpuzun faydaları…
Karpuzun faydaları nelerdir?
- İçeriğinde bolca C vitamini bulunduran karpuz, kişinin günlük olarak ihtiyacı olan C vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sını karşılamaya yardımcı olmaktadır.
- Yeterli porsiyonlarda tüketilen karpuz, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olurken tansiyonun kontrol altında olmasına yardımcı olmaktadır.
- Karpuzun içeriğinde bulunan bileşenler, yapılan araştırmalar sonucunda kanser hücrelerinin sağlıklı bir forma dönüşmesine yardımcı olduğu saptanmıştır. Kanser hastalarının, yan etkilerinin vücutta deforme oluşmasına engel olmaktadır.
- İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin vücudunda bulunan toksinlerin dışarı atılmasına da yardımcı olmaktadır.
- Serbest radikalları, etkisiz hale getiren karpuz stres faktörünün en aza inmesine yardımcı olurken, kişiye pozitiflik kazandırmaktadır.
- Büyük bir antioksidan kaynağı olan karpuz, kişinin vücudundaki tüm toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
- Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan karpuzun yeterli porsiyonlarda tüketilmesi, bağırsakların sağlıklı bir formda olmaları için önemlidir.
- Kişinin su ihtiyacının önüne geçen karpuz, günlük olarak su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olsa da su yerine kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
- Karpuzun içeriğinde bulunan kolin bileşeni, kişinin hafızasının güçlenmesine yardımcı olurken beyin fonksiyonlarının çok daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
- Bilhassa spor sonrasında açığa çıkan kas ağrılarının dinmesine yardımcı olan karpuz, yeterli miktarda tüketildiğinde kasların rahatlamasına ve kişinin çok daha sağlıklı bir formda olmasına yardımcı olmaktadır.
- Cildin kaybolan neminin geri kazanmasına yardımcı olan karpuz, cildin nemlenmesini sağlarken saçların çok daha güçlü ve parlak bir formda olmasını sağlamaktadır. Bu özelliği itibarıyla karpuz tüketimini yeterli miktarda ve mevsiminde tüketmek bir hayli önemlidir.
Karpuzun besin değerleri skalası şu şekildedir
- Karpuzun 100 gramında 30 kalori bulunmaktadır
- Karpuzun 1 ince dilimi (300 gr) 90 kaloridir
- Karpuzun 100 gramı 7.55 gram karbonhidrat
- 0.61 gram protein
- 0.15 gram yağ
- 0.4 gram lif içermektedir.
- Karpuz A, C vitamini, potasyum minerali yüksek, lif içeriği düşük bir meyvedir.
Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir?
- Karpuz çekirdeğinin içerisinde bulunan Omega-3 bileşenleri, cilt sağlığı ve cildin parlak bir görünümde olması için önemlidir. Karpuz çekirdeğinin içerisinde yer alan yağlar, cildin sağlıklı bir forma dönüşmesine yardımcı olduğu için karpuz çekirdeğinin tüketimi cilt sağlığı ve cildin nemlenmesi için önemli faktörler arasında yer almaktadır.
- İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde kişinin cilt yüzeyinde oluşan lekelerin kısa süre içerisinde temizlenmesine yardımcı olurken, cilt üzerindeki lekelerin temizlenmesini sağlamaktadır.
- Cildin tüm gözeneklerinin açılmasına yardımcı olan karpuz çekirdeğini, gözeneklerin arınmasına ve cildin pürüzsüz bir görünümde olmasına yardımcı olmaktadır.
- İçeriğinde bulunan magnezyum, protein, bakır ve demir bileşenleri sayesinde kişinin saç sağlığı açısından da bir hayli önemli olan karpuz çekirdeğinin, düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi kişinin saç sağlığının çok daha güçlü bir forma dönüşmesine yardımcı olurken, saçın gür ve bakımlı bir görüntüde olmasını sağlamaktadır.
- Yeterli ve düzenli olarak tüketilen karpuz çekirdeği kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır.
- İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Vücudun içerisinde yer alan hücrelerin onarılmasına ve hücrelerin çok daha sağlıklı bir forma dönüşmesine sağlamaktadır.