Teknoloji

Akıllı telefonunuzu masaya kesinlikle koymayın. Uzmanlar uyardı!

Gözümüzü açtığımız andan itibaren direkt olarak baktığımız telefonlar kişinin sağlığını büyük ölçüde etkilerken, hayatımızın bu denli merkezinde yer alan cep telefonlarının odaklanma üzerinden nasıl bir etki yarattığı hakkında uzmanlar bir araştırma geliştirdi. Geliştirilen bu araştırma sonucunda telefonunu bir daha asla masanın üzerine koymak istemeyecek, kendinizden mümkün olabildiğince uzakta kalmasını isteyeceksiniz. Etkilerini öğrendiğinizde bir hayli şaşıracağınız araştırmanın sonucunu gelin birlikte inceleyelim…

Cep telefonlarınızı nereye koyduğunuza dikkat edin!

Hemen hemen herkes kendini güven içerisinde hissedebilmesi için telefonlarını yanından ayırmazken, cep telefonlarının yakınında olması pek çok kişinin rahat etmesine neden olmaktadır. Gerekli durumlarda gerekli insanlarla iletişime geçebilme güdüsü ya da sıkılma ihtimaline karşın ferahlatıcı etkisi pek çok kişinin cep telefonlarını yanından ayırmasını engellemektedir. Bu durum itibarıyla araştırmacılar tarafından bir çalışma gerçekleştirildi. Yapılan çalışmanın en temelinde, cep telefonlarının odaklanma noktasında hangi noktada olduğu incelenmeye başlandı. Çalışma süreci bir grup insanın telefonu yanındayken çalışması istenirken, bir grup insanada telefonunda uzakta çalışması istenildi. Bu iki grup arasından çıkan sonuç ise oldukça şaşırttı. Cep telefonlarının hayatımızın en merkezinde olduğu bilinirken esasında beyinsel fonksiyonlar üzerinde de çeşitli etkileri bulunan teknolojik aletlerdir. Bazı durumlarda teknolojinin kişinin hayatını etkilediğini düşündüğümüzde kontrollü kullanımının ne denli önemli olduğunu yapılan çalışma sonucunda görmek son derece doğru olacaktır.

Telefon risk
Telefon risk / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Yapılan test sonucunda ise sonuçlar herkesi büyük ölçüde şaşırttı. Telefonu masasının üzerinde çalışan kesimin beyinsel aktivitelerinin çok daha düşük olduğu saptanırken aynı zamanda odaklanma problemi yaşadıkları belirlendi. Cep telefonu ile aynı ortamda çalışanların yanı sıra cep telefonundan uzak çalışanlar için ise durum tam tersiydi. Cep telefonundan uzakta çalışan kesin son derece adapte olur vaziyette testi başarıyla geçerken, beyinsel fonksiyonlarının tamamının aktif bir şekilde çalıştığı belirlendi. Cep telefonu ile yapılan deney üzerinde cep telefonun açık ya da kapalı olmasının herhangi bir özelliği bulunmuyordu. Bu test itibarıyla dikkat edilmesi gereken tek durum, cep telefonunun masa üzerinde durulduğunda kişinin adaptasyon noktasında herhangi bir durumun içerisinde olup olmadığıydı. Yapılan test sonucunda da veriler elbette şaşırtmadı. Test sonucuna bakıldığında cep telefonunun çalışma esnasında adaptasyon ve konsantrasyon düzeyini düşürücü seviyede işlediği belirlenirken, kişinin cep telefonundan uzakta çalışması çok daha iyi sonuçların oluşmasını gösterdiği belirlendi. Bu durum itibarıyla çalışma hayatınızda, ders çalışırken ya da kitap okurken mutlaka cep telefonunuzu kendinizden uzakta tutmayı ve mevcut olarak yaptığınız işe sadece konsantre olmanız gerektiğinin bilinciyle hareket etmeyi bilmeniz gerekiyor.

Cep telefonlarının hayatımızdaki yerine dikkat

Cep telefonları kişinin hayatını büyük ölçüde rahatlatan oldukça kaliteli ve inovatif ürünler olsa da esasında bazı durumlarda kişiye ve kişinin iletişimine, başarısına büyük ölçüde zarar veren büyük bir engeldir. Bilhassa çalışma hayatında, işlerin gecikmesine, verimli çalışmanın önüne geçmesine neden olan cep telefonlarının hayatımızdaki yerini bilerek ve haddinden fazla zaman geçirmeden sınırınızı koruyarak kullanmak çok daha önemlidir. Elbette tüm teknolojiyi ve hayatın getirilerini öğrenebilmek ve takip edebilmek adına büyük bir buluş olan cep telefonları hayatımızda mutlaka olması gereken teknolojiden bir tanesi olsa da, yaşamın içerisinde bulunan detayları ve nüansları kaçırmamak adına cep telefonlarının sınırını koruyarak kullanmaya özen gösterilmesi gerekiyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Robot süpürge
Teknoloji

Xiaomi robot süpürge telefona nasıl bağlanır?

Akıllı telefonların insan hayatına girmesi ile teknolojik anlamda daha birçok ürün ortaya çıkmıştır. Bunlar içerisinde akıllı ev aletlerinin de yer
Teknoloji

Google Play Hizmetleri durduruldu hatası neden olur?

Google Play Hizmetleri’nin çalışmayı durdurması hatası sıkça karşımıza çıkan bir problemdir. Bu hatayı telefonda birkaç küçük ayar yaparak düzeltmek mümkün.