Hindistan mutfağının en ünlü tarifi Hint böreği nasıl yapılır?
Hint mutfağında Samosa diye bilinen bu börek, kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezi olabilir. Çıtır çıtır yapısı ile herkesin beğeneceğinden emin olduğumuz bir börek ile karşınızdayız. Yapımı oldukça pratik ve kolay olan bu börek, iç harcı ile sizleri şaşırtacak. Bu yazımızda sizlere Hint mutfağının en büyük lezzetlerinden biri olan Samosa’nın nasıl yapılacağından bahsettik. Hint böreği yapabilmek için şu malzemelere ihtiyaç duyacaksınızdır:
Hamuru için
- 500 gram un
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım limon suyu
- 4 çay kaşığı tuz
- 2, 5 su bardağı ılık su
İçi için
- Sıvı yağ
- 1 kase küp doğranmış patates
- 1 soğan
- 1 çay bardağı bezelye(haşlanmış veya konserve)
- 2 yeşil soğan
- 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- Taze koriander (maydanoz da kullanabilirsiniz)
- Tuz
- İstediğiniz baharatlar
Hint böreği nasıl hazırlanır?
Hint böreği hazırlayabilmek için öncelikle derin bir karıştırma kabı içerisine un alalım. Ardından da suyumuzu kontrollü bir şekilde eklemeye başlayalım. Hamurumuz ele yapışamayan ve kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olmalı. Daha sonra ise patateslerimizi küp şeklinde doğrayalım ve buhar içerisinde pişirmeye bırakalım. Ardından da soğanlarımızı doğrayalım ve az yağ içerisinde güzel bir şekilde kavuralım. Soğanlarımız birazcık pembeleştikten sonra ise üzerine sırayla zencefil ,yeşil soğan ,bezelye, baharatları ekleyip en son koriander veya maydanozları eleyip karıştırmaya devam edin.
Hazırladığımız iç harç ile buharda pişirmiş olduğumuz patatesleri dern bir karıştırma kabı içerisine alalım. Ardından da karıştırma kabına aldığımız bütün malzemeleri güzel bir şekilde karıştıralım. Daha sonra iç harcı kaşıkla bastıralım ve soğumaya bırakalım. İç harcımızı hazırladıktan sonra, yoğurmuş olduğumuz hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayalım. Daha sonra ise hazırladığımız yumurta büyüklüğündeki bezeleri de tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.
İzleyin: Hint Böreği Samosa | Samosa Tarifi | Hindistan Mutfağı Samosa#Samosa #Chefesra #hintyemekleritarifi
Tam ısınmış tavaya yufkayı koyup içinizden 7-8-9 saniye sayıp çevirin çevirdiğiniz tarafı da 5 ya da 6 saniye kadar sayıp çevirin yufkalar beyaz kalacak. Hemen yufkayı ikiye bölüp folyo içine koyun ki hamurlarınız sıcak kalsın. Hamurları yapıştırmak için su ve un karıştırın. Ardından da yarım yufkayı alıp kesilen tarafına hazırlamış olduğunuz su ve undan sürüp, hamurun kesilen tarafın her iki ucundan tutup yuvarlak olan tarafa doğru kapatıyoruz. Kapattığınız hamurun içini açın. Hamurun içini çatığınızda ise hamurumuz dondurma külahı gibi şekil olacak. En sonunda ise içine hazırladığınız harcı koyup tekrar kapatın. Bu işlemde bittikten sonra kızartın. Bu şekilde hazırlamış olduğunuz börekler çıtır çıtır olacak.