Pastane usulü pastiçi bir de evde deneyin! Lezzeti, kokusu bambaşka
Pastane standlarında görmeye alışık olduğumuz, pastanelerin gözde hamur işlerinden bir tanesi olan pastiçi evde kendi malzemelerinizle oldukça kolay bir şekilde hazırlamanız mümkün. Cevizli iç harcı ile damaklarınızda muhteşem bir lezzetin kalmasını istiyorsanız bu tarifi kesinlikle denemeniz gerekir. İşte pastane ürünlerin en gözdesi olan pastiç…
Malzemeler;
Hamuru için;
- 2 çay bardağı ılık süt (250 ml)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 1 adet yumurta akı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya
- 4 su bardağı un
İç harcı için;
- 7-8 dilim kek (250 gr)
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- File badem
Yapılışı;
İlk olarak iç harcı hazırlayarak başlayabiliriz. İç harç için 7 – 8 dilim kakaolu keki elimizde güzelce ufalayalım. Kekleri ufaladıktan sonra üzerine 1 su bardağı süt, 1 su bardağı ceviz, 1 su bardağı kuru üzüm ve 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edelim ve güzelce karıştıralım. Tüm malzemeler birbirine homojen bir şekilde karıştıktan sonra, iç harcımız hazır hale geliyor. Hazır olan iç harcımızın üzerini streç film ile kapatalım ve buzdolabında dinlenmeye bırakalım. İç harcını dinlenmeye aldıktan sonra hamuru hazırlamaya başlayabiliriz.
Uygun bir yoğurma kabını alın ve içerisine 2 çay bardağı ılık sütü, sarısını üzeri için ayırdığımız 1 adet yumurtanın akını, yarım su bardağı sıvı yağı ve 3 yemek kaşığı toz şekeri alın. Malzemeleri ekledikten sonra güzelce çırpın. Çırpma işlemini tamamladıktan sonra 4 su bardağı unu yavaş yavaş dökmeye başlayın. Unu azar azar dökerken 1 paket instant mayayı da eklemeyi ihmal etmeyin. Unu yavaş yavaş dökerken bir yandan da spatula yardımıyla karıştırmaya devam edin. Kalan unu da ekledikten sonra hamur formunu vermek için elinizle yoğurma işlemine başlayabilirsiniz. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edeceğiz. Hamur hazır hale geldikten sonra üzerini streç film ile kapatın ve hamuru dinlenmeye bırakın. 1 saat kadar mayalanan hamuru tezgaha alalım ve mayanın havasını alalım. Bu esnada fırın tepsinin içerisine yağlı kağıt serelim. Tezgaha aldığımız hamuru iki eşit parçaya alalım.
Video: Pastane Usulü Pastiç Tarifi İzmir’in Meşhur Çöreği
https://www.youtube.com/watch?v=BUZqPFMbuYM
İlk parçasını güzelce açmaya başlayalım. Bu noktada hamuru çok fazla inceltmemeye özne gösterelim ve hamura kare formu verelim. Hazırladığımız kekli iç harcının yarısını açtığımız hamurun üzerin dökelim ve güzelce yayalım. Bir ucundan başlayarak hamuru, üç parmak kalınlığında sarmaya başlayalım. Katladığımız hamuru yine üç parmak kalınlığında kesmeye başlayalım. Kesme işlemini tamamladıktan sonra fırın kağıdı serili tepsiye dizelim. Kalan hamura da aynı işlemi uygulayalım ve tepsiye dizelim. Tüm pasitçleri tepsiye dizdikten sonra yumurta sarısını çırpalım ve üzerlerine sürelim. Yumurta sarısının ardından pastiçlerin üzerine file badem serpelim. Hazırladığımız pastiçleri önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 20 dakika kadar pişirelim. Üzeri kızaran pastiçleri fırından alalım ve servis edelim.