Faydalarına inanamayacaksınız! Siyah çay tüketmeniz için 7 müthiş neden
Bilhassa kahvaltıların olmazsa olmaz içeceklerinden bir tanesi olan siyah çay, zevkli içişinin yanı sıra vücuda da inanılmaz faydaları bulunan oldukça mucizevi bir besin kaynağıdır. Yeterli ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde sağlık için herhangi bir tehdit uyandırmayan siyah çayın tüketim miktarına dikkat etmeniz önemlidir. Haberimizin bu bölümünde siyah ve yeşil çayın faydaları ve zararlarını Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu’nun yaptığı araştırma ve açıklamaları doğrultusunda ele alacağız. İşte faydaları saymakla bitmeyen çayın 7 müthiş yararı…
Siyah çayın faydaları nelerdir?
Siyah çay dünyanın tartışmasız en çok tüketilen içeceklerinin başında gelmektedir. Bilhassa Türk toplumunun olmazsa olmaz içeceklerinden bir tanesi olan çayı bu denli çok tüketmek sağlıklı mıdır? İşte siyah çayın mucizevi faydaları;
1-Çay büyük bir uyarıcıdır
Hemen hemen herkesten duymaya alışık olduğumuz sözler arasında yer alan, sabahları birkaç bardak içmeden kendime gelemiyorum sözü tamamıyla çayın uyarıcı etkisinden kaynaklanmaktadır. Çayın uyarıcı etkisi içerisinde bulunan kafein ve teyin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda çay içmenin zihni açtığını, dikkat ve odağı arttırdığını göstermektedir. Bilhassa bilimsel adı, L-theanine olan maddesinin kişide stre ve anksiyetenin azalmasına yardımcı olduğu ve uyarıcı etkisinin yanı sıra kişide psikolojik olarak iyi olma halinin başlamasına yardımcı olmaktadır. Bu etkisi itibarıyla beyinde bulunan mutluluk hormonlarının aktif olmasına da yardımcı olmaktadır.
2- Büyük bir antioksidan kaynağıdır
Çay başta kateşinler bakımından oldukça yüksek bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan bileşenler, hücrelerin yaşlanmaya karşı koruma altına alan ve DNA hasarına karşı koruyan oldukça önemli maddelerdir.
3- Çay kalp sağlığını koruma altına alır
Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli olarak tüketilen çayın kişiyi kalp hastalıklarına karşı yüzde 18’lik bir bölümde koruma altına almaya yardımcı olmaktadır. Düzenli ve yeterli miktarda tükettiğiniz çay kalp sağlığınızı koruma altına alırken, vücut içerisindeki hücreler içinde oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır.
4- Kolesterol seviyesini düşürür
Yapılan bir diğer bilimler araştırma ve çalışma sonucunda düzenli olarak tüketilen siyah çayın kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olduğu belirlenmiştir. Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olan siyah çay bilhassa kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Yüksek tansiyon hastaları ya da tansiyon hastası olma potansiyeli taşıyan kişiler, elbette doktor gözetimindeki tedavilerini gerçekleştirmelerinin yanı sıra günlük olarak çay tüketmeye de özen göstermeleri, kolesterol hastalıkları açısından önemlidir.
5- Tansiyon düşürücü etkisi
Çayın içerisinde bulunan kafein ve teyin maddelerinin idrar söktürücü özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliği itibarıyla idrar miktarının artmasına yardımcı olurken vücuttaki kan hacmini azaltarak tansiyonu kontrol altına almaktadır. Tansiyon düşürücü etkisi olan siyah çayı, kolesterol hastalığı olan insanlar gibi yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi de önemlidir. Yeterli ve düzenli miktarda tüketilen günde 2 – 3 fincan çay kişinin yüksek tansiyon hastalığının tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
6- Felç riskinden korur
Düzenli olarak günde 3 – 4 bardak çay içmek felç riskine karşı kişi koruma altına almaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda çayın felç riskinden koruma etkisi, tansiyon düşürücü etkisinden bağımsız olduğu anlaşılarak çayın bir başka özelliği olduğu belirlenmiştir. Bu noktada yine düzenli ve yeterli miktarda siyah çay tüketimini yapmak kişinin sağlıklı olmasına ve hayatını sağlıklı bir şekilde yaşamasına yardımcı olmaktadır.
Video: ÇAYIN 7 MÜTHİŞ FAYDASI – (Siyah ile Yeşil Çayın Faydaları ve Zararları!) / 5 Dakikada Sağlık
7- Kan şekerini düşürür
Şaşırtıcı bir diğer etkisi de çayın kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Çayın içerisinde yer alan EGCC denilen maddesi insülin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu madde kanda insülin düzeyini arttırdığını ve hücrelerin bu sayede şekeri çok daha efektif olarak kullanabildiğini göstermektedir.