Kahvaltıda ezber bozan açıklamalar, Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu anlattı. Kahvaltı şart mı?
Yıllardan beri konuşulan ve büyük bir düşünce silsilesine oturtulan kahvaltı konusuna dair oldukça farklı bir görüş Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu’ndan geldi. Kahvaltının yapılması sağlık açasından ne denli gerekli ve kahvaltının insan sağlığını hangi konularda etkilediğine dair açıklamalarda bulundu. Geçmişten bu yana kahvaltı günün en önemli öğünü olarak lanse edilen bir olgu olarak günümüzde hala daha yerini alıyorken, konuya dair tüm açıklamaları sizler için derledik. Peki ya sağlıklı olabilmek için kahvaltı şart mı?
Kahvaltı günün en önemli öğünü müdür?
İlk olarak bu sorunun temeline gitmekte fayda vardır. 1950’li yıllarda bir kahvaltılık mısır gevreğinin satış stratejisi olarak öne sürdüğü kahvaltı günün en önemli öğünü sloganından çıkarken, o markanın yayınladığı reklamda çıkan beyaz yakalı doktorun ‘Kahvaltı günün en önemli öğünüdür’ şeklinde ki pr çalışması sonucunda bu cümle halk arasında yer edinmeye başlamıştır. Bu slogan çıkarken o dönemler aynı zamanda konuyla alakalı herhangi bir bilimsel çalışmada bulunmamaktadır. Son 10 – 15 yıl içerisinde de kahvaltının sağlık açısından ne denli önemli olduğu konusunda sayısız bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Yapılan bu çalışmaların sonucunda kahvaltının sağlık açısından önemli olduğunu vurgularken bir kısmının da herhangi bir yararı olmadığı yönünde ki durumları gün yüzüne çıkarmaktadır. 2019 yılında yurt dışında yapılan çalışmalar sonucunda kahvaltının kilo alma ya da kişiye enerji verme noktasında olumlu bir sonuç doğurmadığı yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Bu çalışmalar sonucundan da göreceğimiz kahvaltı günün en önemli öğünüdür sözü tamamıyla asılsızdır.
Kahvaltı şart değil
Kahvaltının şart olmadığı konusunun arkasında şöyle bir gerçeklik payı bulunmaktadır. İnsanlar uykudayken acıkmazlar ve sabah uyandıklarında aç kalkmazlar. Dolayısıyla da sabahın erken saatlerinde yemek yemenin herhangi bir mantığı bulunmamaktadır. Bu durumun oldukça ilginç bir açıklaması bulunmaktadır. İnsanlar sirkadiyen ritim gereği sabahları beyinden gelen sinyaller doğrultusu dolayısıyla böbrek üstü bezlerinden gelen bir stres hormonu olan kortizol hormonu salgılanmaya başlanmaktadır. Salgılanan bu kortizol hormonunun vücut içerisinde uyandırdığı oldukça ilginç etkileri bulunmaktadır. Kortizol hormonu, kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Kan şekerinin artmasına paralel olarak da kan da insülin hormonu artmaya başlıyor. Tüm bu olaylar dolayısıyla da sabah erken saatlerde uyanıldığında yüksek olan kan şekeri, kahvaltı edildiğinde çok daha yüksek seviyelere çıkmaktadır. Kortizol tedavi gören hastalarda, yağlanma ve kilo alma durumu en sık rastlananlar arasında yerini almaktadır. Dolayısıyla da sabah erken saatlerde kahvaltı etmenin geçerli bir mantığı bulunmamaktadır.
Video: KAHVALTI TARTIŞMASI – (KAHVALTI ŞART MI?) / 5 Dakikada Sağlık
Kahvaltıyı atlarsak vücutta ne gibi değişiklikler olur?
- Kan şekeri seviyesi düşüyor
- Kan insülin seviyesi düşüyor
- İnsülin direnci kırılıyor
- Kilo verme süreci başlıyor
- Hücrelerde otofaji başlıyor
Hücre içerisinde oluşan otofaji ise genç ve sağlıklı kalmanın büyük bir sırrıdır. Tüm bu hususları gözettiğimizde çıkan sonuçları şu şekilde değerlendirmemiz mümkündür;
- Kahvaltı günün en önemli öğünüdür lafı büyük bir efsanedir.
- Uyandıktan hemen sonra kahvaltı yapmak özellikle insülin direnci olan kişiler için zararlı olan bir durumdur.
- Saat 11:00 – 12:00’a kadar aç kalmak aksine oldukça faydalı bir uygulamadır.
- Her gün olmasa da hafta da en az 2 – 3 gün kadar bu yeme düzenini uygulamaya çalışın ve ne denli kolay bir metod olduğunu gözlemleyeceksiniz.
- En sağlıklı beslenme şekli iki öğündür.
- Ara öğün denilen saçmalıklar zararlıdır. Ara öğün pisboğazlık alışkanlığını pekiştirir ve gereksiz bir insülin salgılanmasına neden olur.