Yaşam

Bamya hangi mevsimde yetişir? Bamyanın faydaları

Vitamin ve mineral açısından bamya yemekleri, her zaman tercih edilenler arasında yer alıyor. Vücudun gerekli olan bazı vitaminlerini karşılayan bu sebze, doktorlar tarafından da her zaman öneri listesinde bulunuyor. Peki, bu kadar değeri yüksek olan sebze hangi mevsimde yetişiyor? İçerisinde neler barındırıyor? Hep birlikte detaylı şekilde inceleyelim.

Bamya Nedir?

Önemli besinlerden bir tanesi olarak kabul edilen bamyanın ebegümecigiller familyasından olduğu bilinir. Oluşum zamanında yapraklarına bakıldığında tıpkı asma yaprağına benzerlik gösterir. Meyvesi ise beş bölmeli şekildedir. Bamyanın tohumu ise griye kaçan yeşil renkli ve yuvarlak tiptir. Gayet şifalı bir sebze olarak kuru ya da yaş şekilde tüketilebiliyor. Uzun süreli kullanımlar için konservesi de yapılıyor. Üstelik bamyanın birkaç çeşidi de bulunuyor.

Bamya Sebzesinin Özellikleri Nelerdir?

Sağlık ve şifa açısından oldukça faydalı olan bamyanın farklı çeşitleri bulunuyor. Yeşil renk ve kırmızı renk bamya çeşitleri olarak tüketilen bu sebzenin en önemli özelliği, içeriğinde lif ve magnezyum bulundurmasıdır. Yapışkanımsı dokusu olmasına rağmen oldukça lezzetli yemekleri olan bamya da, karbonhidrat, protein, folat, A, C ve K vitaminleri yer alıyor. Bu şekilde vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirme hususunda son derece yardımcı oluyor.

Bamya
Bamya

Bamya Faydaları Nelerdir?

Tüketicilerin merak ettiği konular arasında, bu sebzenin sunmuş olduğu faydaların neler olduğu yer alıyor. Doktorların genel olarak hastaları için tavsiye ettiği bir besin olarak, bamyaların faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Hastalıklardan korunma sağlaması açısından lif konusunda zengindir.
  • Kronik hale dönen hastalıkların risklerini azaltma konusunda destek verir.
  • Demir eksikliği olan kişilerin demir ihtiyacını karşılar.
  • Bağırsak düzenini dengeler.
  • Tok tuttuğu için diyetlerde kullanılıyor.
  • Vücutta var olan gereksiz bakterilerin hareketlerini kısıtlar.
  • Kolesterol dengesini düzenleme konusunda yardım eder.
  • Sindirim problemlerine karşı yararlıdır.
  • Kalsiyum ve magnezyum desteği verir.
  • Mide rahatsızlıklarında tedaviye yardımcıdır.

Her zaman sofralarda olan ve pek çok türden yemeği olan bamyanın faydaları bu şekildedir.

Bamya Hangi Mevsim Yetiştiriliyor?

Şifa kaynağı olarak kullanılan bamyanın yetişme zamanları Haziran ayından başlayarak yazın son günlerine kadar devam eder. Yetiştirilme koşuluna bağlı olarak her mevsim satın alınabilen bir sebze değildir. Fakat isteyenler konserve halinde saklayarak veya derin dondurucu içerisine koyarak uzun zaman tüketebilirler.

Bamya Hangi Bölgelerde Yetiştiriliyor?

Bamyanın ılık iklimleri sevdiği herkes tarafından biliniyor. Buna bağlı olarak Marmara bölgesi ile beraber Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde en verimli bamya çeşidi yetiştirme işlemleri daha fazla gerçekleştiriliyor. Dünya geneline bir bakış attığımızda ise Hindistan ile birlikte Nijerya en çok yetiştiren ülkeler arasında ön plana çıkmayı başarıyor.

Ayıklama İşlemi Nasıl Gerçekleşiyor?

Market veya pazardan alınan bamyaların ayıklanma işlemleri gayet kolay gerçekleşiyor. Ayıklamak için ilk olarak güzel şekilde yıkanması gerekiyor. Yıkanan bamyalar daha sonra süzgece alınarak suyu süzdürülmelidir. Bıçak ile birlikte bamya sapları koni biçiminde kesilmelidir. Uç kısımları dibe kadar kesilmemelidir. Bunun nedeni bamyanın salyalanma yapmasını önlemektir. Son olarak kabuğu soyulan bamyalar temiz su içerisinde bekletilir. Ayıklama bu şekilde tamamlanır.

Kurutma İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Bamyalar kurutma işlemi ile beraber uzun zamanlar saklanabiliyor. Tabii ki bu işlemin yapılmasından önce sebzenin taze olması gayet önemlidir. Kurutma yöntemlerinden bir tanesi olarak ilk sırada güneş ışınları yer alıyor. Çünkü doğal kurutma ile daha fazla vitamin kazancı söz konusu olacaktır. Ayıklama işleminden sonra tüm bamyalar ipliğe biraz boşluk bırakılacak şekilde dizilerek sıcak bir kısma asılır. Bu kısım biraz gölgeli olmalıdır. Böylece bamyaların kuruma işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Genel Besin Değerleri Nelerdir?

Bamyanın içerisinde onlarca besin değeri bulunuyor. Oldukça sağlıklı şekilde tüketimi gerçekleşen bir sebze olarak genel besin değerlerini sizlere açıklayacağız. Bamyanın içeriğinde kalsiyum, folat, protein, karbonhidrat, A vitamini, şeker, lif, K vitamini, magnezyum, C vitamini ve demir gibi değerler bulunuyor. Bunların dışında 100 gram içerisinde yalnızca 33 kalori değerine sahip. Kısacası bamya en önemli vitaminleri bünyesinde barındırıyor diyebiliriz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Bakar bakmaz ne görüyorsunuz? Bu test kişiliğinizi ortaya çıkarıyor

Bazı fotoğraflar, bakıldığı zaman ilk seferde anlaşılamayacak kadar karmaşıktır. İnsan beyninin farklı noktalarına dokunan ve farklı duyguları ortaya çıkaran alt
Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı