Market tavukları zararlı mı? GDO’lu ürünlerden korunma yöntemleri
Yemek yapmak zaman alan bir iş. Bu yüzden de zaman kazanmanın yolunu arayan kişiler, donmuş gıdaları tercih etmeye başladı. Bu sayede de yemek yaparken büyük zamanlar kazanmaktayız. Donmuş gıdalarla beraber genetiği değiştirilmiş ürünler (GDO) de hayatımızda oldukça fazla yer almakta. Bir Bilene Sorduk ekibi olarak donmuş gıdalar zararlı mıdır? Marketlerde satılan tavuklar zararlı mıdır? GDO’lu ürünlerin zararı var mı? Sorularını Diyetisyen Ahmet KAYA’ya yönelttik.
Marketlerde satılan tavuklar zararlı mıdır?
Tavuklarda kullanılan ilaçlar genellikle tavuk gelişimini hızlandırmak ve tavuğun daha iri yarı bir hal almasını sağlayan ilaçlar kullanılmakta. Bu yüzden tavukların çok fazla genetiği ile oynanmıyor. Ancak bazı tavuk çiftliklerinde yapay ışık kullanılarak, tavukların daha fazla yumurta üretilmesi sağlanılıyor. Fakat tavuğun genetiği ile oynanmadığını söyleyen KAYA, bilinen markaların tavuk ürünlerinin alınması gerektiğini vurguladı. İzleyin: Market tavukları zararlı mı? GDO’lu ürünlerden korunma yöntemleri https://www.youtube.com/watch?v=hEgu17MQvOE
“Tavuklar yapay ve suni yemlerle şişirilebiliyor. Bu durumu da anlamının en kolay yolu, tadına bakmak. Bu tür bir tavuğu yediğimizde, gerçek tavuğun tadını alamayız.”-Ahmet KAYA
GDO’lu gıdaların zararı var mıdır?
GDO işlemi sayesinde gıdaların daha dayanıklı ve daha cazibeli hale getirmek mümkündür. Fakat GDO işlemi uygulanmış bir besinin tüketilmesi, alerjik reaksiyonlar veya kanser gibi durumların oluşmasına sebebiyet vermektedir. GDO’lu gıdaları anlamanın bir çok yolu bulunmaktadır. Eğer satın alacağınız ürün çok parlak ve ışıl ışıl görünüyorsa, bilin ki o gıda da GDO işlemi uygulanmıştır. Bununla beraber GDO işlemi uygulanmış besinler, genellikle kurt barındırmaz. GDO sayesinde meyve ve sebzeler, mevsiminde olmasa dahi taze bir şekilde satılabilir. Ayrıca bu işlem sayesinde meyve ve sebzeler, daha olması gerekenden daha sert ve dayanıklı bir hale gelmektedir.
“Dünya üzerinde genetiği en çok değiştirilen besinlerin başında mısır gelmektedir. Türk kültüründe bir çok yeri olan mısırı, maalesef danışanlarıma öneremiyorum.”
Genetiği değiştirilmiş gıdalar insan vücuduna hormonsal olarak ciddi hasarlar verebilmekte. Genetiği değiştirilmiş gıdaların zararlarından biri, kadın hastaların erkek hormonları sayısını arttırdığını bazı uzmanlar vurgulamakta. Bunun tam tersi de erkek hastalarda geçerli. GDO’lu besinler yüzünden ise erkek hastalarda, östrojen seviyesinin arttığı gözlenmekte.
Donmuş gıdalar zararlı mıdır?
Donmuş gıdalar sayesinde çok pratik bir şekilde yemek hazırlama olanağı sağlamaktadır. Bu sayede hızlı ilerleyen hayat temposunda yemek ihtiyacımızı hızlıca karşılayabiliyoruz. Donmuş gıdalar zararlıdır demek yanlış bir tabir olacaktır. Ancak özellikle dondurulmuş meyvelerin içeriği maalesef taze meyvelere göre daha az besleyici olmakta. Çünkü meyvede bulunan bazı vitaminler suda çözünmekte. Bu yüzden de dondurulmuş meyveleri tüketmek sağlık açısından büyük riskler taşımasa bile, dondurulmuş meyvelerin çok bir yararı maalesef bulunmuyor.
GDO’lu gıdalardan nasıl korunabiliriz?
GDO’lu gıdalar genellikle konserve ürünler olmakta. Bu yüzden çok fazla konserve ürün yerine taze ürünleri seçersek, GDO’lu gıdalardan bir miktar korunmuş olacağız. Örneğin; konserve mısır yerine, mısırı taze alıp haşlamak daha sağlıklı bir hamle olacaktır. Çünkü mısır, en çok üzerinde oynanan besindir. Konserve bezelyenin de GDO’lu gıdalar arasında olduğunu söyleyen KAYA, bezelyenin yazın alındıktan sonra haşlayıp buzlukta saklanabileceğini vurguladı. Her türlü gıdanın organiği satın alınırsa, GDO’lu besinlerden o kadar uzak olmuş oluruz.