Püf Noktası

Tencerede oksitlenme yapmadan temizlik nasıl yapılır? Zahmetsizce 5 dakikada tencere temizliği

Temizlik yaparken temizlenecek yerin ve o yerde kullanılan malzemenin oldukça büyük önemi bulunmaktadır. Uygun malzemeye göre uygun kimyasal ya da doğal bileşenlerin kullanılması, malzemenin oksitlenme başta olmak üzere çeşitli deformelerin oluşmasını engellemektedir. Bilhassa tencerelerde kullanılan malzemelerden bir tanesi olan alüminyum da zaman içerisinde oksitlenme durumlarıyla karşılaşmak sıklıkla rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Bu oksitlenmenin en büyük nedeni uygun malzemelerle temizliğinin sağlanmamasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçmek için temizliğini sağladığımız malzemelerin cinsine ve içerisinde bulunan bileşenlerine dikkat etmemiz gerekmektedir. İşte oksitlenme olmadan temizleme sırları…

Oksitlenmiş alüminyum nasıl temizlenir?

Oksitlenmiş alüminyumu temizlemeden evvel ilk olarak yapılması gereken şey, duru suyla oksitlenmiş alüminyumu sudan geçirmek ve içerisinde bulunan kalıntıların giderilmesini sağlamaktır. Akabinde doğal sabun ile suyu iyice köpürttükten sonra güzelce oksitlenmiş alüminyumu temizlemeye koyulun. Burada biraz sert davranmanız gerekebilir. Ovalama işleminden sonra su ve sabun oksitlenmenin önüne geçtiyse durulayıp kurulama işlemine geçebilirsiniz. Fakat oksitlenmiş alüminyum hala eski görüntüsünü korkuyorsa, yüzeyi kıllı bir temizleme süngeriyle iyice ovalayıp suyu biraz daha sıcağa doğru kullanmanızda fayda vardır. Alüminyum tencerenizin içerisinde hala oksitlenme söz konusuyla, sabunu su içerisinde kaynatmayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda bir spatula yardımıyla yapışmış ve inatçı kirleri kazıma işlemi uygulayabilirsiniz. Bu yöntem oksitlenmiş alüminyumun temizlenmesine yardımcı olmadıysa şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;

Oksitleri sirke ile yok edin

Su ve sabun uygulaması oksitlenmiş alüminyumun temizlenmesine yardımcı olmuyorsa bu noktada sirkeye başvurabilirsiniz. Eğer oksitlenmiş bir tencerenin temizlenmesini istiyorsanız, tencerenin içerisini su ile doldurun ve her 2 litre için su içerisine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Hazırladığınız sirkeli suyu takribi olarak 15 dakika kadar kaynatın, ve ardından suyu dökün. Oksitlenmenin gitmesi için bu işlemi 2 – 3 kez tekrar etmeniz gerekmektedir.

Oksitlerin çözümü limonda saklı

Sirke yöntemi ile oksitlerden kurtulamadıysanız bu kez aynı işlemi limonla deneyin. Oksitlenmiş lekenin bulunduğu yüzeyi limonla ovun. Şiddetinin daha çok artmasını istiyorsanız limon ile tuzu karıştırıp ardından oksitlenmiş yüzeyi ovmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem oksitlenmiş yüzeyin oksitlerden arınmasına yardımcı olmaktadır.

Paslanmış malzemeler nasıl temizlenir?

Banyonuz ya da kullandığınız ev eşyalarınızda paslanma durumu söz konusuysa, bu yöntem ile paslı yüzeylerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey bir miktar çamaşır suyu ve pamuk. Paslı yüzeylerden pası temizlemek için, yüzey üzerine bir miktar konsantre çamaşır suyu dökün ve ardından üzerine pamuk yerleştirin. Takribi olarak 5 – 10 dakika bekledikten sonra pamukları kaldırın ve paslardan arınmış ürünlerinizi yıkadıktan sonra kullanmaya devam edin.

Seyredin: Zahmetsiz 5 dakikada tava tencere temizliği

Temizlik yaparken oksitlenmenin önüne nasıl geçilebilir?

Temizlik yaparken oluşabilecek oksitlenmelerin önüne geçmek esasında oldukça kolaydır. Yapmanız ve dikkat etmeniz gereken en büyük husus temizlediğiniz ürünün cinsine ve kullandığınız kimyasalın içeriğine bakmaktır. Bu iki noktaya önem verirseniz eşyalarınızı oksitlenmeden uzun süre kullanabilirsiniz. Örneğin alüminyum malzemesi, çeşitli kimyasallar birleştiğinde oksitlenmelerle karşı karşıya kalır. Bu oksitlenmenin önüne geçmek için kullanılan kimyasal maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Oksitlenmiş bir alüminyum eşyanız varsa da o nokta da yukarıda verdiğimiz formülleri kullanarak oksitlenmiş ürünlerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Evde yapılan işlemlerin birçoğu etkili ve güzel sonuçlar doğurmaktadır.

Video: Bakır eşyalar nasıl temizlenir?

Dikkat edilmesi gereken en büyük durumlardan bir tanesi hangi ürünü neye kullanıldığının ve içerisindeki bileşenler sonucunda iki ürünün nasıl tepkimeye gireceğine dair ön çıkarımda bulunulması gerekir. Bu hususlara dikkat etmeniz taktirde eşyalarınızı uzun vadede sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Kuru soğanları daha uzun nasıl muhafaza edebiliriz?

Günlük hayatın her anında ihtiyaç duyabileceğimiz, doğal yöntemlerle sağlıklı yaşama ilerlemenin bir parçası haline gelmiş olan ve de tabii ki
Püf Noktası

Yumurta kabuklarının nasıl kullanabiliriz? Bu yöntemleri duyunca asla çöpe atmayacaksınız

Yumurta özellikle spor ile uğraşanlar için önemli bir besin kaynağı. Zengin yapısı ile hayatı hem kolaylaştıran hem lezzetli bir öğün