Siyah zeytin mi yoksa yeşil zeytin mi? Hangi zeytin türünün daha sağlıklı olduğu belli oldu
Kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytinin iki önemli farklı çeşidi bulunmaktadır. Yeşil ve siyah zeytin, birbirlerinden sadece renk olarak değil aynı zamanda besin değerleri açısından da farklılıklar göstermektedir. Uzmanlar da bu konu üzerinde derinlemesine bir araştırma yaptılar ve hangi zeytin türünün daha sağlıklı olduğu hakkında önemli bilgiler elde etti. Gastronomiye bakıldığında ise yeşil zeytinlerin içlerindeki çekirdekler çıkartılır ve kırmızı biber, domates ve sarımsak gibi bazı malzmeler ile doldurulur. Siyah zeytinler ise genellikle sade bir şekilde tüketilmektedir. Bu yazımızda sizlere, yeşil zeytin ve siyah zeytinler arasındaki temel farklardan ve hangi zeytin türünün daha sağlıklı olduğundan bahsedeceğiz.
Siyah zeytin ve yeşil zeytinin farkları nedir?
Siyah zeytin ile yeşil zeytin arasında en önemli fark, hasat zamanlarıdır. Yeşil zeytinler tam olarak olgunlaşmadan önce hasat edilmektedir. Bu yüzden de renkleri daha açık olmak ile birlikte siyah zeytinlere göre daha etli bir yapıya sahiptir. Siyah zeytinler ise tam olgunlaştıkları esnada hasat edilir. Bu yüzden de renkleri yeşil zeytinlere göre daha koyudur. Aslında iki zeytin, temel olarak aynıdır. Tek farkları hasat zamanı. Ancak b hasat zamanı nedeni ile içlerineki besin değerleri de birbirlerinden farklı olabilmektedir.
Yeşil zeytinler, olgunlaşmadan toplandığı için siyah zeytinlere göre daha etli bir yapıya sahiptir. Farketmişsinizdir ki siyah zeytinler, yeşil zeytinlere göre daha ezik büzük bir yapıya sahiptir. Yeşil zeytinler daha derli toplu dururken, siyah zeytinler daha asimetrik bir yapıya sahiptir. Ayrıca olgunlaşma açısından birbirlerinden daha farklı tatlara sahiptir. Besinsel olarak ise birbirleri hemen hemen aynı özelliklere sahip olsalarda, onların neden ayrı ayrı tüketilmesi gerektiğini bizlere belirten önemli besin değeri farklılıkları da yok değil. Siyah zeytin, protein açısından yeşil zeytine göre çok daha zengindir. Ancak yeşil zeytin ise lif açısından siyah zeytine göre daha zengindir. Bunlar ile beraber her iki zeytin çeşidinde de iltihap önleyici antioksidan maddeler bulunmaktadır. Bu üzden de zeytin, doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilir. Zeytinler içerisinde yer alan beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar ile her gün tüketilmesi gerekilen önemli besinlerdir.
Her iki zeytin türünde de hidroksitirozol verilen antitümör maddeler yer almaktadır. Bu madde, vücutta kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlatmakla kalmıyor, direkt olarak durdurmaktadır. Ayrıca zeytinde yer alan E vitamini grubu da antioksidan etkiler göstermektedir. Özellikle bu vitamin grubu, serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. bu koruma sayesinde oksidatif etkileri bertaraf etmiş olursunuz. Bunlar ile beraber zeytinde yer alan E vitamini grubu, cilt yüzeyinde de birikme sağlar. Bu sayede güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildinizi korumakta ve beslemektedir. Bu koruma sayesinde güneş yanıklarının önüne geçebilirsiniz. Hatta uzmanlar, güneşlenmeden önce 5 adet zeytin tüketilmesi gerektiğini söylemektedir.
Zeytinin sağlığa faydaları nedir?
zeytin, oldukça küçük yapısına rağmen bir tanesi bile hemen her derde deva olabilmektedir. Özellikle antioksidan etkileri açsından uzmanlar, her gün düzenli bir şekilde zeytin tüketilmesi gerektiğini ısrarla tavsiye etmektedir. Zeytin içerisinde yer alan sağlıklı yağ asitleri, kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidiri. Bununla birlikte zeytin tüketmek, kalp krizi riskini en aza indirir ve damar tıkanıklığına da iyi gelmektedir.
Kilo vermek isteyenlerin kesinlikle tüketmesi gereken besinlerden biri olan zeytin, vücutta tokluk hissi yaratmaktadır. Özellikle yeşil zeytin içerisinde yer alan lif miktarı, kişinin tokluk hissi yaşamasını sağlar. Ayrıca yeşil zeytinde yer alan bu lifler, bağırsak hareketlerini de düzenlemektedir. Bu bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi de kabızlık gibi birçok farklı rahatsızlıklara karşı gelebilmenizi sağlar. Ayrıca zeytin içerisinde yer alan sağlıklı yağlar ve lifler, metabolizmanın hızlanması açısından da etkilidir. Bu yüzden e zeytin tüketmek, vücutta birikmiş olan yağları yakmaktadır.
Zeytinin bir diğer önemli faydası ise gözleredir. Görme kaybını engellemek için düzenli olarak beta karoten ve A vitamini almamız gerekiyor. Bu sayede ileriki yaşlarda görme kaybı yaşamayacağız. Her iki zeytin türünde de beta karoten ve A vitamini grubu yüksek miktarda bulunmaktadır. Zeytin içerisinde bulunan bu besin maddeleri, gözümüzdeki retinayı antioksidan maddelerden korumaktadır. Bu sayede de görme duyumuzu korumuş oluyor ve göz bozukluklarına karşı koruma sağlamış oluyoruz. Ayrıca zeytin tüketmek, göz tansiyonunun da dengelenmesinde etkili bir besin türüdür.