Beslenme

Ramazanda oruç tutanlar dikkat! Sakın bu hataları yapmayın

On bir ayın sultanı Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde bilhassa oruç tutanların dikkat etmesi birkaç durum bulunmaktadır. Bu durumların en başında gelen su tüketme seansı, oruç tutanların en çok dikkat etmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır. Gün içerisinde su ihtiyacının karşılanamadığı için vücudun ihtiyacı olan su miktarının iftar ile sahur arasında verilmesi ramazan ayının çok daha sağlıklı geçmesine yardımcı olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken durumların bir diğeri de uyku düzenidir. Peki ya oruç tutarken, gün içerisinde ki aktivitelerimizi nasıl yerine getirebiliriz, kaç öğün tüketmek gerekir ve hangi besinlerden uzak durulmalıdır? İşte ramazan ayında oruç tutanların dikkat etmesi gereken tüm durumlar…

Ramazan ayında nelere dikkat edilmelidir?

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde oruç tutan insanların dikkat etmesi gereken pek çok durum bulunmaktadır. Ramazan ayı oruç tutan Müslüman alemi için, yeme içme noktasında belli başlı değişimlerin meydana geldiği ve yaşan standardının belli ölçülerde değişikliğe girdiği bir ay olmaktadır. Bu ayı sağlıklı ve çok daha dirençli bir şekilde geçirmek için dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu durumların başında metabolizmanın rahatlıkla çalışabileceği yemek yeme periyodudur. Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için, iftar ve sahurda iki ana öğün yaparken bu iki saat aralığında hafif bir ara öğün yapmak önemlidir. Bu öğünlerde sağlıklı ve vücudu yormayacak besinlerin tüketilmesi elbette önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken durumlar vücudun çalışma prensibinin bozulmaması adınadır. Oruç tutmak insan sağlığı açısından pek çok faydası bulunduğu yapılan pek çok araştırmalar sonucunda saptanmıştır. 18 saatlik aç kalma periyodunda, insülin direnci olan insanların insülin dirençlerinin ortadan kalktığını ve insülin seviyesinin dengelendiği gözlemek mümkündür. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan bu süreç, kişinin kolesterol seviyesinin de dengede kalmasını sağlayarak, vücudun yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Fakat bazı insanlar oruç tutarken sahur vaktinde yemek yemeye özen göstermediği için birtakım sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Sahur vakti yerine, tek bir öğünle oruç tutmaya çalışmak ertesi gün erken saatlerde kan şekerinin düşmesine neden olurken halsizlik ve uyuklama gibi durumların yaşanmasına neden olmaktadır.

Su içmek
Su içmek / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Oruç tutarken uyku sürecine dikkat etmek önemlidir

Oruç tutarken çok daha sağlıklı ve güçlü hissedebilmek için 3 altın kural bulunmaktadır. Bu üç altın kurallar, su tüketimi, öğün atlamamak ve uyku sürecinin yeterli ve düzenli olmasını sağlamaktan geçmektedir. Ramazanda zorluk çekmemek ve halsizlik gibi problemlerin yaşanmasının önüne geçmek için, öğünler kesinlikle atlanmamalı, su tüketimine dikkat edilirken vücudun dinlenmesi için gereken uyku süresinin sağlanması gerekmektedir. Sahurda oldukça fazla şekerli ve bol yağlı yemeklerin tüketilmesi vücudun yorulmasına ve çok daha fazla çalışmaya meyilli olmasına neden olurken ertesi gün, hızlıca susama durumunu tetiklemektedir. Su tüketiminin yerli yerinde olmaması, vücudun susuz kalarak metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Metabolizmanın yavaşlaması da sindirim sisteminin bozulmasını etkileyen neden arasında yer almaktadır.

Ramazan sofralarında nelere dikkat edilmelidir?

  • 18 saatlik açlık periyodundan sonra yağlı, baharatlı ve bol karbonhidrat içeren besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Büyük porsiyon tüketilmemeli, iftarı belki de iki parçaya bölmek sindirim sistemi açısından önemli olan faktörler arasında yer almaktadır.
  • İftar saatinde yemeklerinizi hızlı yemekten kesinlikle kaçınmalısınız, onun yerine iyice çiğneyerek ve küçük parçalar alarak yemek yemek önemlidir.
  • Kesinlikle sahuru vaktinde yapmaya özen gösterin.
  • Sahurda tok tutucu özelliği bulunan; yumurta, az tuzlu peynir, bal, tam buğdaylı ekmek gibi besinleri tüketmeye özen gösterin.
  • Mümkün olduğunca tatlı yemekten kaçının, vücuda yüksek miktarda tatlı yüklemesi yapmak şekerin bir anda değer değiştirmesine neden olacaktır. Onun yerin ara öğünlerinizde kuru meyveler, ballı ya da tarçınlı süt tüketebilirsiniz.
  • İftar sonrasında takribi olarak 30 – 40 dakikalık yürüyüşler ile vücudunuzun çalışmasına yardımcı olun.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal