Hakiki Şam tatlısı nasıl yapılır? İyi şam tatlısı yapmanın sırrı
Son günlerde popüler olan tatlıların başında geliyor. Şam tatlısı şerbetli bir tatlıdır. Arap mutfağından günümüze gelmiştir. Özellikle canınız tatlı istediğinde kolaylıkla yapılabilir ve ailenizle, sevdiklerinizle afiyetle yiyebilirsiniz. Şerbetli tatlı sevenler için oldukça güzel bir tatlıdır. Tadı harika yapımı oldukça pratiktir. Kış aylarında yaparsanız daha iyi olur. Yine de damak zevkinize göre istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Şam Tatlısı Geçmişi
Şam tatlısı adında geçtiği gibi Suriye’nin Şam kentine ait bir tatlı tarifidir. Türk mutfağında da kendine yer edinmiştir. Ülkemizde Adana, Trakya, Antakya, İzmir ve ege bölgesinde çokça yapılmakta ve satılmaktadır. Ana malzemesi yoğurt ve irmiktir. Şam tatlısının adı bölgeden bölgeye değişmektedir. Bazı bölgelerde Şambali tatlısı olarak da geçmektedir. Şam tatlısı İzmir yöresine aittir bir tattır. Ramazan aylarında daha çok tercih edilmektedir. Bazı yörelerde şambaba adı da verilir.
Şam tatlısı revaniyle birbirine benzese bile revaniye göre daha sert ve şerbetli bir tatlıdır. Şambali tatlısı aslında tam bir sokak lezzetidir. Sokaklarda küçük tekerlekli arabalarda camlı bir dolabın içinde hemen hemen her yerde dilimler halinde satılır. Bildiğimiz şerbetli tatlılardan farkı ise hamurunda yumurtanın olmamasıdır. Üstü ve altı kıtır kıtırdır. En lezzetli şam tatlısını elde etmek için bakır tepsiler tercih edilmelidir. Odun ateşinde ki fırında pişirmek lezzetine lezzet katacaktır.
Şam Tatlısı Tarifi
Şam tatlısının birçok tarifi vardır ama geleneksel olarak bildiğimiz tatlı çeşitleri genellikle sütlü, yoğurtlu, unlu, unsuz olarak yapılır.
Şam Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti İçin;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon
Hamuru için
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- 1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık veya badem
Şam Tatlısının Hazırlanması
- Geniş bir kaba 1 su bardağı şeker, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt koyularak bütün malzemeler iyice karışana kadar mikserle çırpılır.
- Bu karışımın üstüne 2,5 su bardağı irmik, 1 paket vanilya ve 1 çay kaşığı karbonat koyularak bu sefer elimizle bir çırpıcı yardımıyla karıştırılır.
- En son un da kontrollü bir şekilde koyularak iyice karıştırılır.
- Yağlanmış küçük bir tepsiye hamur karışımı dökülür. İsterseniz küçük kare borcam da yapabilirsiniz.
- Daha sonra hamurun üstü düzeltilir.
- İkiye ayrılmış fıstıklar üstüne dizilir. Evde olan malzemeye göre badem, fındık, fıstıkta koyabilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstü kızarana kadar 35 dakika pişirilir. Fakat her fırının pişirme süresi aynı olmadığı için pişirirken fırına bakmanız üstü kızarınca almanız gerekebilir.
- Şerbeti için ise 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su tencereye alınır. İçinde ki şeker eriyene kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra limonun suyunu ilave edin ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatın.
- Tatlı piştikten sonra fırından alın ve ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. 5 dakika beklemek yeterli olacaktır. Tatlı ılındıktan sonra bir bıçakla kare veya dikdörtgen olarak kesin.
- Ilık şerbet, sıcak tatlının üzerine dökülür. Her tarafına eşit bir şekilde şerbet dökmeye dikkat edin.
- Şam tatlısının her tarafının şerbeti çekmesi için üzerine büyük bir tepsi kapatın. Ve iki üç saat beklemeye alın.
- Bekledikten sonra tabaklara servis edebilirsiniz.
Pekmezli Şambali Tarifi İçin Malzemeler
- Su bardağı yoğurt
- 1çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı üzüm pekmezi
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay bardağı ılık su
Altını yağlamak için;
- 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ve sıvı yağ karışımı
Kalıbı yağlamak için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin tercihe göre
Şerbeti için;
- 4 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 adet çubuk tarçın
Üzerini süslemek için;
- 1 çay bardağı kabuğu soyulmuş yer fıstığı, badem, fındık veya antepfıstığı
İzleyin: UN YOK! YUMURTA YOK! YAĞ YOK! ORİJİNAL ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ BURDA
Pekmezli Şam Tatlısının Hazırlanması
- Büyük ve derin bir kabın içine 2,5 su bardağı irmiği koyun. İrmiğin ortasını güzelce açın. Suyu, yoğurdu, şekeri, vanilyayı, üzüm pekmezi ve karbonatı ilave edin. Bu karışımı malzemeler birbirine karışana kadar iyice yoğurun.
- Hamuru pişireceğiniz tepsiye önce margarin veya tereyağı sürün.
- Margarin sürdükten sonra 1 yemek kaşığı üzüm pekmezini ve sıvı yağı karıştırıp tepsiye güzelce bir fırça yardımıyla yayın.
- Yaptığınız Şam tatlısı hamurunu yağladığınız veya pekmezlediğiniz tepsiye dökün ve üstünü düzeltin.
- Üstünü düzelttikten sonra ıslak bıçak yardımıyla kare veya dikdörtgen dilimlere kesin. Kestiğiniz dilimlerin üstüne fıstık dizin.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 40 dakika pişirin. Fırın ayarı yaparken mutlaka kendi fırınınızı göz önüne alın ve sık sık pişti mi diye kontrol edin. Üstü iyice kızarmalıdır. Fırından sert bir şekilde çıkmalıdır.
- Hamur fırında pişerken siz şerbeti yapmaya başlayın. Bir tencereye 4 su bardağı suyu ve 2 su bardağı şekeri koyun ve ocağın altını açın. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ve tarçını ekleyin. 5 dakika kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve şerbetinizi soğumaya bırakın.
- Tatlı fırından çıkınca ilk sıcaklığı geçtiğinde şerbetini dökün. Şerbet ılık, tatlı sıcak olmalıdır. Şerbeti döktükten sonra üstünü büyük bir tepsiyle kapatarak şerbetin çekmesi için bekleyin. 2 saat sonra daha önce yaptığınız dilimlerin üstünden tekrar geçerek servis yapabilirsiniz.
- Pekmezi sevenler ayrıca tatlınızın üstüne 1 tatlı kaşığı pekmez dökerek çayın yanında afiyetle yiyebilirsiniz.
Şam Tatlısı İçin Servis Önerisi
- Şam tatlısını servis ederken isterseniz arasına kaymak koyabilirsiniz. Kaymak tatlınıza çok yakışır. Özellikle manda kaymağı tavsiye edilir.
- Şam tatlısının servisi için diğer bir öneri ise vanilyalı, sade dondurmadır. Dondurma ile tercih ettiğinizde tatlınızın tadı daha hafif olacak ve sizi baymayacaktır.
- Yer fıstığı yerine badem, fındık, antepfıstığı da tercih edebilirsiniz. Ama orijinal hali yer fıstıklıdır.
Ayrıca Şam tatlısını servis ederken üstüne tarçın da ekleyebilirsiniz. Tarçın da tatlınızın tadını daha güzel bir hale getirecektir. Şam tatlısını yaptıktan sonra en az 2 saat dinlendirirseniz daha lezzetli bir hal alacaktır. Eğer bir gece önceden yaparsanız lezzeti harika olacaktır. Yani dinlendikçe daha güzel olan bir tatlıdır.
Şam Tatlısı Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
- İrmik hamura koyulduktan sonra, iyice karıştırılmalıdır ve bütün malzeme birbiriyle özdeşmelidir.
- Şam tatlısının en önemli püf noktası, karbonattır. Mutlaka hamura karbonat koyulmalıdır.
- Şam tatlısı fırından yumuşacık çıkmamalıdır. Çünkü sert bir yapısı vardır. Fırından yumuşak çıkarsa şerbetle birlikte iyice yumuşar ve Şam tatlınız hamur olur. Fırından sert bir halde çıkarsa tatlınızın güzel ve tam olması gerektiği gibi olduğunu gösterir.
- Tatlı ılık olmalı, şerbeti de sıcak olmalıdır. İkisi sıcak olursa Şam tatlınız hamur olur. Eğer ikisi de soğuk olursa tatlınız şerbetini çekemez.
- Şerbeti güzelce çekmesi istiyorsak üzerini istiyorsa büyük bir tepsiyle örterek, 2 saat bekletilmelidir ve öyle tüketilmelidir.
Video: Hakiki şambali tatlısı nasıl yapılır tarifi / irmikle yapılanŞambali Şam tatlısı tarifi kolay tatlı
Şam Tatlısı Neden Dağılır?
Şam tatlısının orijinali sadece irmikle yapılır. Özellikle püf noktalarına dikkat edilmediği zaman, tatlınız dağılacaktır. Kullandığımız un Şam tatlısının dağılmasını engelleyecektir.
Şam Tatlısı Kaç Kaloridir?
Yaklaşık bir dilim Şam tatlısı, 220 kaloridir. Şeker oranı fazla olduğu için, şeker hastaları ve kilo kontrolünde olanlar, kişilerin fazla tüketmemesi önerilir.
Şam Tatlısı Kaç Gün Saklanır?
Şam tatlısı şerbeti dökülmemiş halde buzdolabında 1 ay kadar bozulmadan bekleyebilir.
Şam tatlısının şerbetini koyduktan sonra 4 gün içinde tüketilmelidir.
Ayrıca Şam tatlısı şerbeti dökülmemiş halde buzdolabının dondurucu kısmına koyulabilir. İstediğiniz zaman dondurucudan çıkartabilir, çözülmesini bekledikten sonra tatlının üstüne sıcak şerbet dökülerek afiyetle yenir.