Yemek Tarifi

En lezzetli üzüm reçelini evde yapmak için bu tarifi uygulayın!

Yazın son günlerinin en sevilen meyvelerinden biri olan üzüm, ferahlatıcı ve lezzetli bir meyve olmasıyla sıklıkla tüketilir. Sadece yazın tüketmekle sınırlı kalmayacağınız, lezzetini kışa da konuk olarak götürebileceğiniz üzüm, sadece donmuş haliyle değil, reçel formuyla da sizi kendisine hayran bırakacak. Üzüm reçelini yapmak hem pratik hem de ekonomik. İşte, misafirlerinizin tarifini soracağı, kahvaltılarda kaşık kaşık yiyeceğiniz en lezzetli üzüm reçeli tarifi. Mutlaka denemelisiniz.

En lezzetli üzüm reçeli tarifi

En lezzetli üzüm reçeli için malzemeler

  • Yarım kilo (500 gram) çekirdeksiz üzüm
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı su
  • İsteğe bağlı olarak 2 adet yıldız anason ya da çubuk tarçın ya da çubuk vanilyadan herhangi biri

En lezzetli üzüm reçelinin yapılışı

  • En lezzetli üzüm reçelini hazırlamak için ilk olarak üzümlerin saplarını koparın. Saplarını kopardığınız üzümleri geniş ve uygun bir kaseye koyun. Üzümlere toz şeker ilave edin ve üzüm tanelerini ezmemeye dikkat ederek karıştırın.
  • Üzümle şekeri 1 gece oda ısısında bir ortamda bekletin.
  • Daha sonra genişçe bir tencereye şeker ve üzümleri ekleyin. Üzerlerine yarım çay bardağı su ilave edip 30 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  • Reçeli pişirirken kaşık kullanmayın. Karıştırmak için arada tencereyi sallayın. Karışıma yıldız anason ya da tercih ettiğiniz malzemeyi ilave edin ve 10 – 15 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin.
  • Reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz bir tabağa çok az döküp soğutun. Koyu bir kıvama sahipse reçeliniz hazır demektir.
  • Reçeli koyacağınız kavanozu ve kapağını kaynar suya batırın ve  çıkarın. Daha sonra fırında iyice kurutun.
  • Kavanozlar ve reçel henüz sıcakken reçelleri kavanozlara doldurun. Kapağını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin. Afiyet olsun!

Üzüm reçeli yapmanın püf noktaları nelerdir?

Evde üzüm reçeli yapmak için istediğiniz türdeki üzümü kullanabilirsiniz; mor, beyaz, pembe… Kullanacağınız üzümler çekirdekli ise, bir pipet ile çekirdeklerini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Üzüm reçeli yaparken, anason yerine bir çubuk tarçın ya da vanilya çubuğu da kullanmanız önerilir. Damak zevkinize göre malzemeleri şekillendirebilirsiniz. Üzüm reçelini hazırladığınız esnada reçeli fazla karıştırmamaya dikkat edin. Çok karıştırmayarak üzümlerin deforme olup zarar görmesine engel olursunuz. Üzüm reçelini karıştırırken kesinlikle demir veya çelik değil, tahta kaşık ile karıştırın. Metal kaşık, reçelin istenmeyecek bir biçimde sulu olmasına yol açar.
Üzümleri dilerseniz bütün ya da ikiye kesilmiş olarak reçele katabilirsiniz.

Üzüm besin değerleri

Üzümün besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Salkım (70 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori69 kcal48.3 kcal% 3.5
Karbonhidrat18.1 g13.0 g% 6.0
Lif0.9 g0.6 g% 3.6
Protein0.7 g0.5 g% 1.4
Yağ0.2 g0.1 g% 0.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini66.0 IU46.2 IU% 1.3
C Vitamini3.2 mg2.2 mg% 5.3
Potasyum191.0 mg133.7 mg% 5.5
Kalsiyum10.0 mg7.0 mg% 1.0
Demir0.4 mg0.3 mg% 2.0

Üzüm reçeli besin değerleri

Üzüm reçelinin besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (3 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori272 kcal13.6 kcal% 13.6
Karbonhidrat66.16 g3.0 g% 22.1
Lif1.1 g0.1 g% 4.3
Protein0.3 g0.0 g% 0.6
Yağ0.1 g0.0 g% 0.1
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini7.0 IU0.3 IU% 0.1
C Vitamini1.3 mg0.1 mg% 2.1
Potasyum75.0 mg3.8 mg% 2.1
Kalsiyum12.0 mg0.6 mg% 1.2
Demir0.4 mg0.0 mg% 2.3

Sabah kahvaltısında üzüm reçeli yenirse kilo alınır mı?

Sabah kahvaltısında üzüm reçeli yenirse kilo elbette ki alınır. Üzüm zaten tek başına şeker içeren bir meyvedir ancak tüketimini kontrollü yaptığımızda bir kilo yapıcı özelliği bulunmaz. Aşağıda besin değerlerini verdiğimiz üzüm ve üzüm reçeli, arada büyük fark barındıran besin değerlerine sahiptir. Üzüm reçeli, içerdiği şeker ve diğer maddelerle sabahları günlük 1 kaşık tüketildiğinde önemli bir kilo yapmayacaktır ancak eğer büyük porsiyonlarda ve sabahları dışında tüketilirse kilo yapıcı bir besin olacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak