İcra ve iflas kanunu nedir? İcra takibi süreci
İcra ve İflas Hukuku, borçlu tarafından ödenmeyen borcun, alacaklının talebi üzerine tahsil usul ve esasını konu alır. Eski dönemlerde borcunu ödemeyen kişiler saldırı, fuhşa aracılık etme veya kamu gücünün kötüye kullanılması gibi suçları işleyenlerle eş değer şekilde cezalandırılır ve şerefsiz ilan edilir, bu kayıtlarda nüfus kaydına işlenirdi. Bazı dönemlerde bu hapis cezası şeklinde de görülmüştür. Günümüzde kişilerin borçlarını ödeyememeleri cezalandırılmamakta ise de karşılıksız da bırakılmamıştır. Ödenmeyen borcun tahsili, devlet eliyle ve taşınır, taşınmaz mallar üzerinden yapılmaktadır.
İcra Kanunu Neleri Kapsar?
İcra Kanunu, devletin devlet ile devletin kişilerle; kişilerin devletle; kişilerin kişilerle olan alacak ilişkilerini kapsamaktadır. Aile hukukundan eşya hukukuna, idare hukukundan kira hukukuna kadar mahkemelerin hüküm kurabileceği tüm konularda; kıymetli evraklarda cebri icra uygulanabilir. Önemli olan verilen hükmün icra edilebilirliği, eksik borç yahut hukuka kanuna aykırı olmayan borçların tahsili olmasıdır. Örneğin aile mahkemesinin vermiş olduğu çocukla şahsi münasebete ilişkin hüküm, velayeti alan kişi tarafından kötüye kullanılmakta ise icra yoluyla çocuğun teslimi yoluna başvurulabilmektedir. Yahut kira borcunu ödemeyen veya kira süresi dolmasına rağmen tahliye etmeyen kiracının taşınmazdan çıkarılabilmesi için de tahliye usulüne başvurulabilmektedir.
Cebri İcra Çeşitleri Nelerdir?
Cebri İcra Cüzi ve Külli İcra olmak üzere iki çeşittir. Külli icra iflası, cüzi icra ise İlamlı İcra Takibi, İlamsız İcra Takibi ve Kambiyo Senetlerine Mahsus İcra Yoluyla Takibi kapsamaktadır.
- Külli İcra
- İflas
- Cüzi İcra
- Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip
- İlamlı Takip
- İlamsız İcra
- Genel Haciz Yoluyla İcra Takibi
- Kambiyo Senedine Dayalı Takip
- Kiralanan Taşınmazların İlamsız Tahliyesi
İzleyin: İcra Takibi Aşamaları
İcra Takibi Süreci Nedir?
İcra takibi, alacaklının yahut vekilinin, icra dairesine vereceği bir talep ile başlar. Borçluya çıkartılan tebligat ile kesinleşen icra takibi sonucunda, borçlunun borcunu karşılamaya yetecek kadar malına haciz konulur ve satışı yapılır. Yapılan satış sonucunda alacaklının alacağı ödenir ve varsa artan kısım borçluya iade edilir. Birden fazla alacaklı olması halinde ise sıra cetveli düzenlenerek alacakları oranında dağıtım yapılarak takip süreci sonlandırılır.