İşlemci sıcaklığı nasıl ölçülür?
İşlemciler, bilgisayar ve bilgisayar gibi birçok cihazın beynidir. Bu elektronik bileşenler içerisinde birçok veri işleniyor ve sistemin düzgün bir şekilde çalışabilmesi sağlanıyor. İşlemcilerin stabil bir şekilde çalışabilmesi için belirli bir sıcaklığın üstüne çıkmaması gerekiyor. Bu yüzden de işlemcilerin sıcaklıkları ölçülmesi gerekiyor. Bilgisayarlarda ağır yük bindirdiğinizde ısınan o bileşen işlemcidir. Bu bileşenin belli bir sıcaklıkta kalması gerekiyor ve düzenli olarak işlemci sıcaklığının kontrol edilmesi gerekiyor. Bu yazımızda sizlere, işlemci sıcaklığının nasıl ölçülebileceğini anlattık.
İşlemci sıcaklığı nasıl ölçülür?
Günümüzde elimize aldığımız her cihazın güçlü veya güçsüz bir işlemcisi oluyor. Hatta bunları saymaya kalksak, televizyonlarınızda bile işlemci bulunmaktadır. Ancak önemli olan bilgisayar ve telefonlardaki işlemciler. Bu tür sürekli olarak ağır iş yapabilen cihazlardaki işlemci sıcaklıklarını da kontrol altında tutabilmek oldukça önemli. Bilgisayar ve telefonlardaki işlemci sıcaklıklarını ölçebilmek için birkaç farklı program ve yazılımdan faydalanmamız gerekiyor. Bir bilgisayardaki işlemci, ortalama olarak 50 ila 70 derece arasında çalışması gerekiyor. Bazı durumlarda 90 ila 110 derceye kadar çıkabiliyor. Fakat bu kadar yüksek dercelerde sürekli olarak çalışması, bu bileşenlerin ömürlerinin kısa olmasına neden oluyor. Bu yüzden de bilgisayar kullanırken bu ölçümleri düzenli olarak yapmalı ve gerekli durumlarda bilgisayarı kapatarak dinlendirmeliyiz. Bu programlar sayesinde de bilgisayarınızdaki ya da akıllı telefonunuzdaki işlemcilerin sıcaklıklarını rahatlıkla kontrol altında tutabilirsiniz. Gelin hep birlikte işlemci sıcaklıklarını nasıl ölçebileceğimizi inceleyelim.
Bilgisayarda işlemci sıcaklığı nasıl ölçülür?
Artık herkes, neredeyse her gün bir bilgisayar başına oturuyor ve iş dışındaki hayatlarının bir kısmını bu cihazlarda geçiriyorlar. Film izlemek, oyun oynamak ya da ders çalışmak gibi birçok farklı aktiviteyi bilgisayarlar aracılığı ile yapabiliyorsunuz. Bilgisayarların en pahalı bileşenlerinden biri olan işlemci ise bu tür aktivitelerde çok fazla yorulmuyor. Ancak bazı yüksek kaliteli oyunlar ve aynı anda 3 ya da 4 farklı program çalıştırmak, işlemci üzerine büyük bir yük bindiriyor. Bazı durumlarda bilgisayarlarınız donma ya da kasma yapabiliyor. Bunun en temel sorunu, ya programın işlemci üzerine kaldırabileceğinden çok daha fazla yük bindirmesi ya da işlemicinin uzun süreler boyunca tam randımanlı çalışıp, ısınması. işlemci sıcaklığını düzenli aralıklar ile kontrol etmenizde fayda var. Bu sayede gerekli durumlarda bilgisayarları dinlendirebilir ve işlemci ömrünü uzatabilirsiniz. İşlemci sıcaklıklarını ölçebilmek için birkaç farklı yazılımdan yararlanabilirsiniz. Bu yazılımlar ile brilikte bilgisayarlardaki işlemci sıcaklıklarını ölçebiliyorsunuz. Gelin hep birlikte bu ücretsiz yazılımları inceleyelim.
NZXT CAM
NZXT tarafından geliştirilmiş olan CAM programı, bilgisayarlardaki işlemci sıcaklıklarını ölçebilmenizi sağlamaktadır. Bu programının ana işlevi ise bilgisayar donanımınını stabiliyetini kontrol etmek. Programı bilgisayara kurduktan sonra sizden bir hesap oluşturmanızı isteyecek. Eğer hesap oluşturmak istemiyorsanız, ziyaretçi modunu da kullanabilirsiniz. Program içerisindeki PC Monitoring (PC İzleme) kısmından işlemci sıcaklığı ve buna benzer birçok detayı rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.
Core Temp
Oldukça basit bir kullanıcı arayüzüne sahip olan Core Temp, bilgisayarlardaki işlemci sıcaklığını ölçebilmenizi sağlayan kaliteli bir araç olarak karşımıza çıkıyor.Bu aracın en önemli özelliği ise çok basit bir kullanıcı arayüzüne sahip olması. Ekrandaki ölçümlerin ol tarafında bilgisayardaki işlemcilerin gerçek sıcaklıkları yer almaktadır. Bu şekilde işlemcilerinizin her bir çekirdeğinin bile kaç derecede çalıştığını görebiliyorsunuz.
Telefonlardaki işlemci sıcaklığı nasıl ölçülür?
Akıllı telefonlar, her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeye ayak uydurabilmek için firmalar, akıllı telefonlarındaki işlemcileri çok daha güçlü ale getiriyor. Bu kadar güçlü işlemcilerin olması da akıllı telefonlardaki iş yükünü arttırmaktadır. Bunlara ek olarak akıllı telefonlar için de geliştirilmiş birçok farklı video düzenleme, yüksek kaliteli oyun ve fotoğraf düzenleme uygulamaları mevcut. Bu tür program ve yazılımlar ise akıllı telefonların işlemcilerine yüksek oranda yük bindiriyor ve telefonların ısınmasını sağlıyor. Bu ısınma da düzenli aralıklar ile kontrol etmeliyiz. Bu sayede de akıllı telefonlarımızın ömürlerini de daha uzun süre koruyabiliriz. Çünkü işlemciler kullandıkça eskiyen bileşenlerdir. Bu yüzden de telefonlardaki işlemci sıcaklıklarını da kontrol etmekte fayda var. Bununla beraber akıllı telefonlardaki işlemci sıcaklıklarını ölçebilmek için CPU-Z uygulamasını telefonunuza kurabilirsiniz. Bu sayede de akıllı telefonlardaki işlemci sıcaklıklarını ölçebilirsiniz.