Güzellik

Siyah noktalar nasıl temizlenir? Burundaki siyah noktaları yok edecek doğal yollar

Neredeyse her insanın başına gelen cilt sorunlarından biri olan siyah noktalar, görüntü itibari ile insanların canının sıkılmasına neden oluyor. Bir sabah uyandığınızda bir adet siyah nokta görmek, o gün boyunca mutsuz olmanıza neden olabilir. Bütün bunlara ek olarak siyah noktaların temizlenmesi de zor bir işlem gibi görünmektedir. Siyah noktalar, sivilce gibi iltihaplardan oluşmadığı için acı vermez. Ancak siyah noktaları sıkarak çıkarmak, cildinizde kalıcı izlerin kalmasına neden olabilir. Bu yüzden de siyah noktaları sıkarak çıkarmak yerine, farklı yollar izlemeli ve onları asla sıkarak çıkarmamalısınız. Bu yazımızda sizlere, siyah noktaları nasıl temizleyebileceğinizi anlattık.

Siyah nokta neden oluşur?

Her yaştan ve her cinsiyetten insanda görülebilen siyah noktalar, bir çeşit akne türüdür. Ancak sivilce gibi iltihaplı bir yapıya sahip değildir. Genellikle yüzde gözüken bu akne türü sırt, ense, boyun ve vücudun geri kalan her yerinde görülebilir. Ancak yüzümüzde en çok burun ve alın kısmında gözlemlenir. Çünkü bu bölgeler, yüzümüzün diğer bölgelerine göre daha çok yağlı. Bu yüzden de siyah noktalar, en çok alın ve burun gibi bölgelerde gelişmektedir. Siyah nokta, cildinizde bulunmakta olan foliküllerde meydana gelmektedir. Bu foliküllerin yağ ve kir ile dolmasından dolayı, siyah şeklinde noktalar belirir. Cildinizdeki gözenekler çok fazla ise siyah nota oluşma olasılığı da bir o kadar fazla olacaktır. Siyah noktaların oluşma nedenleri şu şekildedir:

  • Çok fazla vücut yağı üretmek.
  • Propionibacterium acnes bakterisinin cilt üzerinde birikmesi.
  • Ölü cilt hücreleri düzenli aralıklarla dökülmediğinde kıl köklerinin tahrişi.
  • Gençlik döneminde, adet sırasında veya doğum kontrol hapı alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişikliklere maruz kalmak.
  • Kortikosteroidler, lityum veya androjenler gibi bazı ilaçların alınması.

Siyah noktalar nasıl temizlenir?

Siyah noktaları temizlemenin birçok farklı yolu bulunuyor. Bu yolların bazıları medikal ilaçlar ile olabilir. Bazıları da doğal yöntemlerle yapılabilmektedir. Siyah noktaları temizlemek istiyorsanız, kozmetik marketlerden veya eczanelerden cilt maskeleri satın alabilirsiniz. Bu cilt maskelerinin içerisinde yer alan besin maddeleri, cildinizin temizlenmesine ve bu şekilde de ciltteki siyah noktalardan kurtulmanızı sağlıyor. Ancak doğal yöntemler ile de cildinizdeki siyah noktaları temizlemek mümkün.

Siyah noktaların geçmesi ve daha az oluşabilmesi için yapmanız gereken bazı eylemler var. Bu eylemlerin başında da yüzünüzü düzenli olarak yıkamak. El sabunu ile yüzünüzü düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Bu şekilde yüzünüzdeki kirler ve zararlı bakterilerin sayısı azalacak. Bu şekilde de siyah noktaların oluşumunu azaltmış olacaksınız. Bunlara ek olarak yüz temizliğine önem vermeniz gerekiyor. Bu yüzden de yastık kılıflarınızı sık sık değiştirin. yastık kılıflarınızın sürekli olarak aynı olmasından dolayı sivilce, akne ve siyah nokta gibi cilt sorunları görülebilir. Bunlar ile birlikte siyah noktaları temizleyebilmek için kullanabileceğiniz bazı doğal yöntemler var. gelin hep birlikte bu doğal yöntemleri inceleyelim.

Bal maskesi

Bal, sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Bu besinin bir nimeti ise cilt bakımında da oldukça faydalı olması. Bal maskesi ile siyah noktalarınızdan kurtulabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir miktar balı bir karıştırma kabı içerisine alın. Daha sonra ise bu balı da ılık su ile karıştırın. Hazırladığınız bu maskeyi, siyah noktaların üzerine sürün. Yaklaşık 10 dakika kadar bekledikten sonra ise yüzünüzü soğuk suyu ile durulayın. Eğer isterseniz bu uygulamayı gece uyumadan önce yapın ve bu maske ile birlikte yatın. Bu şekilde siyah noktalarınızdan en fazla 1 hafta içerisinde kurtulabilirsiniz. Her gün bir kez bu uygulamayı yapmanız yeterli olacaktır.

Limon maskesi

Limonun içerisinde yüksek oranda C vitamini bulunuyor. C vitamini ise cilt sağlığı için oldukça önemli bir vitamin. Çünkü C vitamini, cildin sıkılaşmasını ve gözeneklerin kapanmasını sağlıyor. Bu maskeyi hazırlamak için karbonat ile limon suyunu karıştırın ve macun bir hale getirin. Daha sonra ise siyah nokta olan bölgelere bu maskeyi uygulayın. Bu şekilde yüzünüzde oluşmuş olan siyah noktaların temizlendiğini ve cildinizin çok daha iyi bir hale geldiğiniz göreceksiniz Ayrıca limonun içerisindeki C vitamini, cildin yaşlılık belirtilerini ortadan kaldıracak ve daha genç görünmenizi sağlayacaktır.

Burundaki siyah noktaları yok edecek doğal yollar

Hemen hemen her insanın vaktini en çok ayırdığı noktalar arasında yer alan cilt bakımı, uğruna pek çok paranın verilmesine neden olmuştur. Bilhassa burun ve çenede meydana gelen siyah noktalar birçok insanın en sevmediği durumlar arasında yer almaktadır. Bu durum dolayısıyla birçok insan siyah nokta probleminde şikayetçi olurken farklı farklı çözüm yolları aramaya koyuluyor. Siyah burun bantları, kil maskeleri derken siyah noktalar nezlindeki liste uzayıp gidiyor. Eğer sizde burun ve çene bölgenizdeki siyah noktalardan muzdaripseniz ve bu görüntüden acil olarak kurtulmak istiyorsanız bu formülleri uygulayabilirsiniz. İşte burundaki siyah noktaların yok olmasına yardımcı olacak o çözümler…

Siyah noktalarınızı buhar banyosuyla yok edin

Hava kirliliği, yanlış beslenme, cilt temizliğinin yapılmaması, makyajlı uyuma gibi pek çok neden cilt yüzeyinde siyah noktanın oluşmasına neden olmaktadır. Bu oluşan siyah noktaların önüne geçmek için, duş esnasında oluşan sıcak buhar en etkili yöntemlerinden bir tanesidir. Duştan ziyade siyah noktaların geçmesi için hazırlanan buhar banyosu da siyah noktaların geçmesine yardımcı olmaktadır. Siyah noktaların geçmesi için buhar banyonuzu şu şekilde hazırlayabilirsiniz. 1 litre su kaynatın ve suyun içerisine  birkaç damla lavanta yağı ile adaçayı ekleyerek suyu dinlendirin. Akabinde başınıza bir havlu sarın ardından, yüzünüze suyu çok yaklaştırmamak şartıyla kabın üzerine doğru eğilin ve orada gözlerinizi kapatarak yaklaşık 10 dakika kadar bekleyin. Bu işlemi uyguladıktan sonra duşa girin ve farkı kendi gözlerinizle görün.

Limon ve karbonatın mucizesiyle siyah noktalarınızdan kurtulun

Limon asidik yapısı dolayısıyla iyi bir yağ söktürücü olarak bilinen mucizevi bir besindir. Limon, karbonat maskesinde limon cilt yüzeyinde biriken yağların temizlenmesine yardımcı olurken, karbonat peeling etkisi görmektedir. Bu ikiliyi bir kasenin içerisinde karıştırıp ardından peeling şeklinde siyah noktanın bulunduğu bölgelere uygulayarak takribi olarak 15 dakika kadar bekletin. Bekletmenin sonucunda cildinizi soğuk suyla yıkayın. Bu uygulama cildinizin yağ dengesinin oluşmasına yardımcı olurken mevcut olan siyah noktaların derinlemesine yardımcı olmaktadır.

Yumurta akı ile siyah noktalara veda edin

Halk arasında belki en çok bilinen ve uygulanan formüller arasında yer alan yumurta akı ile kağıt havlu formülü en çok etkili olan çözümler arasında yer almaktadır. İlk olarak yapmanız gereken şey havlu kağıdı teker teker ayırın. Akabinde 1 ya da 2 yumurtanın akını güzelce çırpın. Çırpılmış yumurtayı siyah noktanın yoğun olduğu bölgelere uygulayın. Yumurta akını siyah noktanın üzerine uyguladıktan sonra ilk aşamada hazırladığınız kağıt havluları yumurta akı uyguladığınız bölgeye iyice yapıştırın. Yapıştırma işlemi bittikten sonra yumurta akı maskesinin ciltte iyice kurumasını sağlayın ve maske kuruduktan sonra uyguladığınız bölgeden peçeteleri çekin. Bu işlemi uyguladığınızda hazırladığınız maske üzerinde siyah noktaların geldiğini göreceksiniz.

Video: Evde Siyah Nokta Temizleme Yöntemi – Kendin Yap

Jelatin maskesi siyah noktaların sonu oluyor

Aktardan ya da marketlerden satın alabileceğiniz jelatin sayesinde siyah noktalarınızda kurtulabilirsiniz. Jelatin uygulaması, cilt yüzeyinde peeling etkisi göstermektedir. Bir tencerenin içerisine su kaynatın ve ardından ısıttığınız suyun içerisine ısıya dayanıklı bir cam kase yerleştirin. Bu uygulamayı tamamladıktan sonra kabın içerisine 2 yemek kaşığı jelatın ve 4 yemek kaşığı süt koyun. Malzemeler alttan gelen sıcaklıkla iyice eriyip birbirine karışıncaya dek karıştırın. Maske kıvamına geldikten sonra cam kaseyi benmari formülünden alın ve soğuması için karıştırmaya devam edin. Bu işlemi uyguladıktan sonra telatini siyah noktanın yoğun olduğu bölgeye uygulayın. Siyah noktanın yoğun olduğu bölgeye jelatin maskesini uyguladıktan sonra yaklaşık olarak 40 dakika kadar bekleyin. Bekleme serüvenini tamamladıktan sonra maskenin kenarlarından kaldırmaya başlayarak tamamını uyguladığınız bölgeden çıkarın. Bu uygulama siyah nokta problemlerinizin önüne geçerken cildinizin çok daha temiz ve sağlıklı görünmesine yardımcı olacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Güzellik

Eli bolca nemlendiren ve pamuk gibi yapan en iyi el kremleri nelerdir?

Çoğu zaman el bakımı pek çok insan tarafından atlanılan durumlar arasında yer alırken, bilhassa kış aylarının gelmesiyle birlikte ellerinin düzenli
Güzellik

Yüzde çıkan benler nasıl geçer?

Yüzümüzde ve vücudumuzun diğer bölgelerinde çıkan benler, bazı durumlarda hoş ve tatlı bir görünüm kazanabilirken, bazı benler ise görüntü olarak