Gezi

Pisa kulesi nerede? Tarihi ve mucizeleri

Dünya mirası listesinde yer alan bazı yer ve yapıları görmek isteyenler bu yapıların nerelerde bulunduğunu merak ederek araştırıyorlar. Dünya mirası listesinde yer alan yapılardan biri olan Pisa Kulesi de bu anlamda merak edilen yerlerden biri. Pisa Kulesi’nin nerede olduğu, yapısı, tarihi ve mucizeleri ile ilgili bilinmeyen pek çok detay bulunuyor. Pisa Kulesi’nin yeri ve Pisa Kulesi’nin tarihini sizler için araştırdık.

Pisa Kulesi nedir?

Pisa Kulesi eğikliği ile ün kazanmış dünyanın sayılı mimari harikaları arasında yer alan yapıdır. eğik şekli ile dünyanın her yerinden ziyaretçi çeken Pisa Kulesi, bir dönem trend olmuş bir fotoğraf akımının da ana başlangıç noktasıydı. İnsanların Pisa Kulesi etrafından çekildiği fotoğraflar ile ortaya çıkan komik pozlamalar hala devam ediyor ve pek çok kişi hayatlarında bir kez de olsa bu pozu deneyimlemek adına Pisa Kulesi’ni ziyaret etmek istiyor. Ancak bu yapının tek güzel yanı da onunla verilen pozlar değil. İtalya’nın kuzeyinde yr alan ve her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Pisa Kulesi, 14. yüzyıldan beri ayakta duran ve hem tarihi hem de mimari olarak dünya mirasının bir parçası olan Pisa Kulesi bir anıt olarak inşa edilmiştir.

Pisa Kulesi tarihçesi ve mimari özellikleri

12. yüzyılın ikini yarısında, kilisenin önemli isimler tarafından Pisa şehrinin başarılarını simgeleyen üç anıtın şehir meydanına yapılması kararı alındı. Bu karar kapsamında ise Duomo Katedrali, Vaftizhane gibi iki yapının yanında bir de Çan Kulesi yapılacaktı. İnşasına başlanan kule 54 metre olası planlanarak inşa edilirken mimarın isteği üzerine daha yüksek bir yapı hazırlamak için çalışmalara başlandı. İlk planlamada 154 metreyi bulması hedeflenen kulenin duvar kalınlığı ise 3.57 metre kadardı. 700 metreküp kırma taş ve harçtan oluşan spiral biçiminde temeli ile yapımına başlanan kulenin temelinde ise bir eğim dengesizliği vardı. bu dengesizliğin nedeni şehrin toprak yapısının faza yumuşak ve zayıf olmasından kaynaklanıyordu. Bu nedenle 1178 yılında 3. katın kadar inşa edilen kule 3. kat inşasının tamamlanması ile birlikte içe doğru batmaya başladı.

Bunun nedeni olarak da temelde kullanılan deniz kumu ve kabuklar gösterildi. Aynı zamanda şehrin alüvyonlu toprağı da inşanın kusurlu ilerlemesinin nedenleri arasında yer aldı. Sürekli bir muharebe içerisinde olunduğundan Pisa şehri sakinleri kule ile ilgilenmeyi bırakmak zorunda kaldı. Bu süreçte de toprak yerleşmesinin tamamlanması bekleniyordu. Toprak yerleşmesi tamamlanmaz ise de kulenin tamamen yıkılacağı düşünüldü. Yaklaşık 100 yıl kadar devam edilemeyen kulenin inşasına 1272 yılında devam edilmeye başlandı. bu esnada 7. kata kadar ulaşıldı ancak 7. katın tamamlanması ile kulenin 1 derece kadar güneye yattığı görüldü. Kulenin yapımına yeniden ara verildi ve 1372 yılında Çan Odası da eklenerek inşaat tamamlandı. Ancak eğiklik nedeni ile kulenin dengelenmesi için yedini kornişten güney kısmına 6, kuzey kısmına ise 4 basamak daha eklendi. Sonuç olarak 1372 yılında 8 katı il 55 metre uzunluğunda olan Pisa Kulesi tamamlanmış oldu.

Pisa Kulesi nerede?

Pisa Kulesi’ni ziyaret etmek ve tarihini, mimarisini incelemek isteyen insanlar Pisa Kulesi’nin nerede olduğunu merak ediyor. Pisa Kulesi ya da ilk yapımında kullanılan adı ile Çan Kulesi, İtalya’nın kuzeyinde yer alan Pisa şehrindedir. Pek çok kişi tarafından yanlış bilinen ise İtalya’nın yöresel lezzeti olan pizzaya benzeyen adı nedeni ile Pisa Kulesi’nn bu kelimeyi tasvir ettiğidir. Aslında Pisa Kulesi Pisa şehrinde yer almasından dolayı adı Pisa Kulesi olarak bilinmektedir.

Pisa Kulesi’nin adı nereden geliyor?

Pisa Kulesi, ilk kez inşaatında başlandığında Composanto’ya bağlı olacak şekilde bir çan kulesi olarak inşaatına başlanan kuleydi. Bir anıt ve çan kulesi amacı ile inşaata başlanmasına rağmen, bu anıt istenen zamanda tamamlanamadı. Yapımının toplamda 200 yıl sürmesi nedeni ile ismi de Pisa Kulesi olarak değiştirildi ve yalnızca bir anıt olarak hizmet vermeye başladı.

Pisa Kulesi neden eğik?

Pisa Kulesi’nin eğik olmasının nedeni aslında şehrin toprağının alüvyonlu toprak olması. İki nehrin arasında kurulan bir şehir olan Pisa şehrinin toprak yapısının zayıf toprak olması nedeni ile de üzerine inşa edilen büyü yapılarda batma meydana gelebilmesi durumu ortaya çıkıyor. Pisa Kulesi’nin eğik olma nedeni de spiral biçimde hazırlanan alt temelinde güneye ağırlık verilmiş olması ve bu durumun alüvyonlu toprak ile eğim getirmesi.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Gezi

Kırklareli’de nereleri gezmek gerekir?

  • Eylül 20, 2022
Eski ismi “Kırk Kilise” olan Kırklareli şehri, tarih boyunca birçok antik yerleşim merkezine sahiptir. Bir geçiş bölgesi olması dolayısıyla Bizans
Gezi

Dünyanın en zengin ülkesi hangisi?

  • Eylül 22, 2022
Dünya üzerindeki en zengin ülkeler her zaman merak edilmekte olan bir konudur. Zenginlikleri belirlenen ülkeler listesi yapılırken gayri safi yurt