Çıtır Çıtır Sigara Böreği ile Altın Günlerinizde Fark Yaratın
Altın günleri, ev hanımları arasında yıllardır süregelen, hem sosyalleşme hem de birikim yapma fırsatı sunan keyifli buluşmalardır. Her hafta bir komşunun evinde toplanılarak, hazırlanan çeşitli ikramlarla lezzetli anlara ev sahipliği yapılır. Altın günlerinin en çok akıllarda kalan tarafı ise hiç şüphesiz birbirinden güzel ikramlıklardır. Börek, bu günlerin vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda yer alır. Herkesin damak zevkine hitap eden çeşit çeşit börek tarifleri, altın günlerinin unutulmaz tatlarındandır. İşte altın günlerinizde sofralarınızı zenginleştirecek, lezzetiyle herkesin aklında kalacak üç harika börek tarifi!
Peynirli Sigara Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet hazır yufka
İçi İçin:
- 300 gr lor peyniri
Sosu İçin:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sigara Böreğinin Açılmaması İçin:
- Yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak İçin:
- 1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı: İlk olarak, yufkaları üçgen şeklinde kesin. Hazırladığınız sosu, kesilmiş yufkaların üzerine kaşık yardımıyla gezdirin. Yufkanın içerisine lor peynirinden bir miktar koyun ve dikkatlice sarın. Sardığınız yufkanın uç kısmını su ve sıvı yağ karışımına batırarak kapatın. Tüm yufkaları aynı şekilde hazırlayın. Daha sonra tavaya sıvı yağı koyup kızmasını bekleyin. Kızgın yağa börekleri teker teker koyup, her iki tarafı da altın rengine dönene kadar kızartın. Kızaran börekleri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürebilirsiniz. Fırında pişirme alternatifini de düşünebilirsiniz; bu durumda böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında pişirebilirsiniz.
Not: İç harcına maydanoz ekleyerek farklı bir aroma katabilirsiniz. Ancak, maydanozu çok ince doğramaya dikkat edin.
İzleyin: Altın gününe özel çıtır çıtır sigara böreği tarifi
Baklavalık Yufka ile Peynirli Börek
Malzemeler:
- 4 adet hazır baklavalık yufka
- 200 gr lor peyniri (Ezine peynir de tercih edilebilir)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tutam maydanoz
Sosu İçin:
- Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
- Yarım su bardağı su
Yapılışı: İlk olarak peynirin içerisine ince doğranmış maydanozu ekleyip, çatal yardımıyla iyice ezin. 4 adet yufkayı üst üste koyup enlemesine ikiye kesin. İki yufka parçasının üzerine tereyağı sürüp, üzerine peynirli karışımı ekleyin. Yufkanın kenarlarına su sürerek zarf şeklinde katlayın. Hazırladığınız börekleri geniş bir teflon tavada tereyağı veya zeytinyağı ile arkalı önlü kızarana kadar pişirin. Bu tarif, çıtır çıtır dışı ve yumuşacık iç harcıyla altın günlerinizi daha da lezzetlendirecektir.
Fırında Sigara Böreği
Malzemeler:
- Yufka
- İç harcı için lor peyniri veya dilediğiniz malzemeler
- 1 adet yumurta sarısı
- Sos için süt, yoğurt ve sıvı yağ karışımı
Yapılışı: Sigara böreğini fırında hazırlamak istiyorsanız, aynı şekilde yufkalarınızı sarın ancak bu kez iç harç sosunu bol tutmaya özen gösterin. Fırında böreğin kurumaması için, üzerine yumurta sarısı sürüp arzu ederseniz çörek otu ile süsleyin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Hem hafif hem de az yağlı olması sebebiyle bu yöntem, börek severler için ideal bir alternatiftir.
Not: Börekleri fırın tepsisine dizerken altına yağlı kağıt koymayı unutmayın, böylece yapışmadan kolayca çıkarabilirsiniz.