Haliç köprüsü nerede? Tarihi ve mimari özellikleri
Tarih boyunca coğrafyamızda kurulmuş pek çok medeniyet ve de pek çok kültür bulunmuştur. Bu farklı kültürlerin inşa ettikleri yapılar ve de geride bıraktıkları miraslar da hem ülkemiz hem de dünya için önemli yapılardırlar. Bizlerden önce buralarda yaşayan insanların izlerini taşıyan bazı yapıların yanı sıra, Osmanlı ve Cumhuriyet’in erken dönemlerinde yapılmış olan tarihi güzellikler de bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar arasında yer alan Haliç Köprüsü’nün mimari özellikleri, yeri ve tarihini sizler için araştırdık.
Haliç Köprüsü nedir?
Haliç Köprüsü, İstanbul’un farklı semtlerini birleştiren Boğaziçi Köprüsü olarak da bilinen köprüdür. İstanbul’un iki yakası arasında bulunan farklı köprüler bulunsa da, Haliç Köprüsü’nün en farklı özelliği ise Haliç Köprüsü’nün Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren köprü konumunda değil, ikisi de Avrupa yakasında bulunan semtler olan Halıcıoğlu ve Ayvansaray semtlerini birleştiren köprü olmasıdır. Haliç Köprüsü Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi esnasında gemileri karadan yürüterek Haliç’te denize indirdiği ve dünyanın görmediği bir stratejik hamleye imza attığı yer olan Haliç Nehri’nin ayaklarına inşa edilmiştir.
Haliç Köprüsü nerede?
İstanbul semalarını süsleyen yapılardan biri olan ve kendisi Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş olsa da tarihi aslında çok daha geriye uzanan Haliç Köprüsü, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır. Beyoğlu’nun Halıcıoğlu semtinde bulunan Haliç Köprüsü’nün bir ayağı Halıcıoğlu diğer ayağı ise Ayvansaray semtlerindedir. Haliç Nehri üzerine inşa edilmiştir.
Haliç Köprüsü’ne nasıl gidilir?
Haliç Köprüsü İstanbul’da yer alan ulaşımı en kolay yapılar arasındadır. Haliç Köprüsü’ne ulaşmak için birden fazla ulaşım aracı tercih edebilirsiniz. Anadolu yakasında oturan ve Haliç Köprüsü’ne gelmek isteyen vatandaşlar Anadolu yakasının hemen hemen her kısmını dolaşan Marmaray ile tek vesaitle köprüye gelebilirler. Herhangi bir Marmaray durağından Halkalı yönüne gelen araçlara binerek Haliç durağında inmeniz yeterli olacaktır. Metro ile ulaşım sağlamak isteyenlerin ise Haliç Metro Köprüsü durağında inmesi ile ulaşımı sağlanabilir. Avrupa yakasından gitmek isteyen bireyler için ise hem metro hem de Marmaray ulaşımı mevcuttur. Yine Haliç durağında ineceğiniz Marmaray’da Gebze ve Pendik araçlarını kullanarak Avrupa yakasından Haliç Köprüsü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.
Haliç Köprüsü tarihi
İstanbul’a yapılmış olan Boğaziçi Köprüsü inşaatı ile birlikte inşaat süreci başlatılan Haliç Köprüsü, 1971 yılında yapılan anlaşmalar ile hayat geçirilmiş bir projenin ürünüdür. 3 ülkeye bağlı farklı şirketlerin dahil olduğu anlaşma ile yapım aşaması başlanan Haliç Köprüsü2nğn yapımında Alman, Japon ve Türk firmalar birlikte çalışmıştır. Köprünün yapımı tam 34 ay sürmüş olup Haliç Köprüsü inşaatının tamamlanması ile İstanbul’da en çok kullanılan köprülerden biri olmuştur. 1974 yılına gelindiğinde tamamen kullanıma açılmış olan Haliç Köprüsü üzerinde aynı zamanda Metro ve Marmaray durakları da ilerleyen tarihlerde bu ulaşım araçlarının hizmete girmesi ile inşa edilmiştir. Ancak Haliç semtine yapılan ilk köprü 1971 yılında yapılmamıştır. Daha önce Osmanlı padişahı 2. Mahmut tarafından Haliç semtine bir köprü yaptırılmıştır Bundan daha önce de Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi sonrasında Haliç üzerine geçici bir köprü yaptırılmıştır. Ancak bu köprüler şu an için mevcut değildir ve Haliç Nehri üzerindeki tek köprü 1971 yılında inşa edilmiş olan Haliç Köprüsü’dür.
Haliç Köprüsü paralı mı?
Marmaray, Metro, otobüs ya da şahsi araç ile üzerinden geçebildiğiniz Haliç Köprüsü’nden şahsi aracınız ile geçmeniz halinde herhangi bir geçiş ücreti olup olmadığını merak ediyorsanız, Haliç Köprüsü geçiş tamamen ücretsizdir. Haliç Köprüsü’nü kullanarak seyahat edecek bireylerin bu seyahat esnasında herhangi bir geçiş ücreti ödemesine gerek yoktur.
Haliç köprüsü mimari özellikleri
Haliç Köprüsü İstanbul’da bulunan en kısa köprü olması ile de bilinmektedir. Halıcıoğlu ve Ayvansaray semtleri arasında yer alan köprü, toplamda 995 metre uzunluğundadır. Diğer mimari özelliklerinden genişliğinin 32 metre olması ile karşımıza çıkar. Denizden yüksekliği 22 metre olan Haliç Köprüsü’nün 2 ayağı vardır. Gergin eğik askılı köprü olarak inşa edilen Haliç Köprüsü çelik malzeme ile inşa edilmiştir. Haliç Köprüsü’nün kış aylarında buzlanma nedeni ile geçmişten beri denize yakınlığı nedeniyle sorunlara ev sahipliği yapmak zorunda kaldığı da bilinmektedir.