Yaşam

Noter veraset ilamı ücreti ne kadar?

Bir kişinin ölümünün ardından o kişinin mal varlıkları, aktifleri ve pasifleri ile brilikte mirasçılarına kalıyor. Veraset ilamı ya da halk arasında mirasçılık belgesi olarak bilinen bu belgeler, Noter aracılığı ile alınmaktadır. Bu belgeleri almak için öncelikle vefat eden kişinin resmi olarak mirasçısı olmanız gerekmektedir. Veraset ilamı ile ilgili tüm kurallar ve yürülülükler, Türk Medeni Kanun’u Madde 598. maddesi ile açıklanmaktadır. Veraset ilamı çıkartabilmek için kişilerin iki farklı yolu var. Bu durum 2011 yılına kadar sadece Sulh Hukuk Mahkemeleri’nden yapılmaktaydı. Daha sonra 2011 yılında Türk Medeni Kanunu’nda yapılan bir değişiklik sayesinde, artık Noter huzurunda da veraset ilamı çıkartılabilmektedir. Bu yazımızda sizlere, veraset ilamı ücretlerinin ne olduğundan bahsedeceğiz.

Veraset ilamı nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin yasal varislerinin çıkartabileceği bir mirasçılık belgesidir. Söz konusu kişinin ölümünün ardından Noter veyahut Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile bu belgeyi kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Ancak iki tür mirasçı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ise yasal mirasçı. Yasal mirasçılar, sadece ilgili yerlere kimlik ile başvurarak yapılabilmektedir. Bir de atanmış mirasçılar bulunuyor. Bu tür mirasçı olan kişiler, atanmış mirasçı olduklarını mahkeme huzurunda kanıtlamaları gerekmektedir. Eğer kişinin birden fazla mirasçı bulunuyorsa, çıkartılan veraset ilamlarında kişinin mirasın yüzde kaçının hak sahibi olduğunu göstermektedir.

Veraset ilamı çıkartabilmek için hangi belgelere ihtiyaç var?

Veraset ilamı ya da mirasçılık belgesini çıkartabilmek için kişilerin mahkemeye ya da notere ibraz etmeleri gereken bazı belgeler bulunuyor. Bu belgelerin doğruluğu ise oldukça önemli. Mirasçılık belgelerinde sadece kişinin mirastan alacağı payın oranı gösterildiği için, mirasçılık belgelerinin herhangi bir geçerlilik süresi bulunmuyor. Bütün bunlara ek olarak mirasçılık belgesinin alınabileceği iki farklı yol bulunuyor. Veraset ilamının mahkeme aracılığı ile çıkartılabilmesi için öncelikle mahkemeye hitaben yazılacak bir dilekçeye ihtiyacınız var. Daha sorna ise harç ve masraflar ödeniyor. En sonunda ise dilekçe teslim ediliyor. Yaklaşık 1 ya da 1,5 ay süre içerisinde de veraset ilamı için açmış olduğunuz bu dava karara çıkıyor.

Noter huzurunda veraset ilamı çıkartmak istiyorsanız, belirli belgeleri notere ibraz etmeniz gerekiyor. Bu belgelerden ilki ise murisin kimlik belgesi. Daha sonra ise mirasçının belgesine de ihtiyaç duyulmaktadır. En sonunda ise mirasçılık belgesi istenilen ve notere uygun bir dil ile hazırlanmış dilekçe gerekmektedir. Bu dilekçeler sayesinde mirasçılık belgesini alabilirsiniz. Veraset ilamında herhangi bir değişiklik ya da itiraz durumu olmadığında her zaman için geçerliliğini korumaktadır. Bunlara ek olarak bir değişiklik olma durumunda ise bu veraset ilamlarının geçerlilik süresi 1 ay oluyor.

Veraset ilamı ücretleri ne kadar?

Veraset ilamlarını iki şekilde alabildiğiniz için iki farklı ücret de bulunuyor. Noterden mirasçılık belgesi almak, maddi olarak daha ucuza gelmektedir. Bunlar ake olarak Noter’den veraset ilamı çıkartabilmek için ortalama 200 ila 300 lira arası bir para çıkartmanız gerekiyor. Sul Hukuk Mahkemesi’nden mirasçılık belgesi çıkartmak istiyorsanız eğer, mahkeme harç ücretleri ve masraflar ile birlikte 400 ila 500 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekecektir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Mevlit kandilinin mahiyeti. İslam dininde mevlit gecesinin önemi nedir?

İslam dininde bazı gün ve geceler çok özel ve çok kıymetlidir. Bu gün ve gecelerden biriside Mevlit Kandilidir. Mevlit kandili
Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı