Türkiye’nin en büyük şelalesi hangisidir, Türkiye’nin en büyük şelalesi nerededir?
Dünya2nın doğal güzelliklerini merak eden ve bu yerleri ziyaret etmek isteyenler hem kendi yaşadıkları topraklarda hem de yurtdışında bulunan doğal güzellikleri araştırmaya devam ediyor. Bu doğal güzellikler olan şelaleler yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de mevcut. Birbirinden güzel şelalelerimiz hakkında en çok merak edilen ise Türkiye’nin en büyük şelalesinin hangisi olduğu ve bu şelalenin nerede olduğu.
Şelale nedir?
Şelaleler, çavlan ya da çağlayan akarsu yatağının sularının dike akın bir biçimde aniden düştüğü ve suların yüksekten dökülerek sürekli aktığı kısmıdır. Çağlayan terimi ise daha çok küçük akarsuların yerden çok yüksek olmayan noktalardan akması ile ortaya çıkar, küçük şelale olarak da adlandırılır. Şelaleler birer doğal oluşumdur, insan eli ile oluşturulmamışlardır.
Türkiye’nin en büyük şelalesi hangisidir?
Doğa güzelliği olan ve kesinlikle seyir keyfine doyulamayan şelaleler, dünyanın dört bir yanında akarsu yataklarında olduğu gibi ülkemizde bulunan akarsularda da vardır. Tabii ki her akarsuda şelale yoktur ancak ülkemizde bulunan bazı akarsularda şelale oluşumu gözlemlenmektedir. Türkiye’de bulunan en büyük şelale olma unvanı ise Tortum Şelalesi’ne aittir.
Tortum Şelalesi nasıl oluştu?
Tortum Şelalesi, 1700’lü yıllarda doğa olayları ile kendiliğinden oluşmuş olan bir şelaledir. 1700’lü yıllarda vadide gerçekleşen bir heyelan sonucunda tortum Çayı’nın kapanması ve akmaya devam etmek için farklı bir yola doğru ilerlemesi sonucunda Tortum Şelalesi oluşmuştur. Henüz yeni bir şelaledir.
Tortum Şelalesi büyüklüğü ne kadar?
Tortum Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalesi olma unvanını kendisine kazandıran uzunluğu ile görenlerin hayran kalmasını sağlıyor. Tortum Şelalesi’nin ölçülmüş uzunluğu toplamda 48 metredir. Tortum Şelalesi genişlik bakımından bakıldığında ise 21 metrelik bir alana yayılmıştır. aynı zamanda tek bir noktadan akmayan, birden fazla akış yolu ile tamamlanan bu şelale, kesinlikle görmeye değer bir doğa harikasıdır.
Tortum Şelalesi nerededir?
Türkiye’nin en büyük şelalesi olarak bilinen Tortum Şelalesi hakkında en çok merak edilen Tortum Şelalesi’nin nerede olduğu. tortum Şelalesi gibi doğa harikası mekanları görmek ve gezmek isteyenlerin merak ettiği Tortum Şelalesi’nin yeri ise Erzurum ilimizin sınırları içerisinde. Erzurum ilimizin Uzundere ilçesi sınırları içerisinde kalan tortum Şelalesi, daha önce bu bölgede bulunan Tortum Çayı’nın bir uzantısı olarak bulunuyor. Tortum Çayı ya da Tortum Şelalesi’ni ziyaret etmek isteyenlerin de bu nedenle gitmesi gereken yer Erzurum.
Tortum Şelalesi dünyada kaçıncı sırada?
Tortum Şelalesi, yalnızca Türkiye’nin en büyük şelalesi olması ile bilinen şelale değil. Tortum Şelalesi aynı zamanda 48 metre yüksekliği ile dünya doğa mirası listesinde de yer alıyor. Tortum Şelalesi dünyanın en büyük üçüncü şelalesi olması ile biliniyor. Dünyanın en büyük 2 şelalesi olan 120 metrelik Vietorio Şelalesi ve 51 metrelik Niagara Şelalesi’nden sonra gelerek Tortum Şelalesi, 48 metrelik benzersiz uzunluğu ile dünyanın en büyük üçüncü şelalesi.
Türkiye’deki en uzun şelaleler hangileri?
Ülkemizde bulunan doğa harikası şelaleler yalnızca Tortum Şelalesi ile sınırlı değil. Türkiye’de görenleri hayran bırakan birbirinden özel oluşumlar olan şelaleler, ülkemizin dört bir yanından ziyaretçi almaya devam ediyor. Türkiye’de bulunan en uzun 10 şelale ve hangi illerde yer aldıkları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Tortum Şelalesi – Erzurum
- Düden Şelalesi – Antalya
- Manavgat Şelalesi – Antalya
- Güzeldere Şelalesi – Düzce
- Samandere Şelalesi – Düzce
- Tarsus Şelalesi – Mersin
- Ilıca Şelalesi – Kastamonu
- Erfelek Tatlıca Şelalesi – Sinop
- Suuçtu Şelalesi – Bursa
- Bulut Şelalesi – Rize
Şelalelerin suyu tatlı mıdır?
Şelaleler, akarsu yataklarında yer alan sulardırlar. Akarsular ise tatlı su sınıfında yer alan su grubundan oldukları için, akarsu yataklarına kan sular olan şelaleler, tatlı su olarak adlandırılır. Tatlı su olarak adlandırılan sular içilebilir sular olsa da, şelale suyunu içmenizi pek tavsiye etmiyoruz.