Teknoloji

TİHA nedir? İşte Akıncı TİHA’nın çarpıcı özellikleri

Teknolojik ilerlemeler sayesinde artık insan gücü minimum seviyeye inmeye başladı. Bu teknolojik ilerlemenin en önemli ürünleri ise otonom sistemler. Günümüzde arabalar ve insansız hava araçlarında yer alan bu sistemler, insan gücüne ihtiyaç kalmadan barındırmış oldukları teknolojiler sayesinde işlerini kolaylıkla yerine getirebiliyorlar. Bu teknolojinin savunma sanayiinde kullanılması da çok geçmeden yapıldı. GÜnümüzde birçok farklı otonom sistemli hava taşıtları, savunma sanayiinde tercih ediliyor. Türkiye’de bu konuda öncü ülkelerden biri. Bayraktar serisi ile birlikte adını tüm dünyaya duyuran Türkiye, savunma sanayiinde gerçekten iyi bir konumda yer almaktadır.

Otonom özellikle uçaklar ve savaş uçakları geliştirilmeye devam ediyor. bayraktar adı altında ülkemizde birçok farklı insansız hava aracı üretilmektedir. Baykar Teknoloji’nin üretilmiş olduğu TİHA’lar da tüm dünyada ses getirmiş savaş uçaklarından biridir. Akıncı TİHA olarak bilinen bu uçaklar, performansları ile her ülkenin envanterinde olmasını istediği insansız hava araçları çeşidinden biridir. Bu yazımızda sizlere, tüm dünyanın hayranlıkla izlemiş olduğu Akıncı TİHA’nın ne olduğunu ve “TİHA” kısaltmasının açılımını anlatacağız.

TİHA’nın açılımı nedir?

Taarruz İnsansız Hava Aracı (TİHA), ülkemizde ve dünyada büyük ses getirmiş otonom özellikli hava araçlarından biridir. Baykar Teknoloji tarafından üretilmiş olan bu insansız hava aracı, taarruz amacı ile üretilmiş bir insansız hava aracı çeşididir. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan TİHA, Katar ve Ukrayna gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Teknolojinin belki de en önemli gelişmelerinden biri olarak karşımıza çıkan TİHA’lar, can kaybını minimalize etmek için üretilmiş oldukça önemli bir savunma sanayii ürünüdür. TİHA ve diğer türevleri sayesinde artık bu tür araçları insanlar yerine yapay zeka destekli bilgisayarlar kontrol ediyor. Bununla birlikte uzaktan da kontrol edilebilen bu araçlar sayesinde herhangi bir zaiyat durumunda can kaybı yaşanma ihtimali çok düşük oluyor. 2019 yılında tanıtılmış olan Akıncı TİHA, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve birkaç farklı ülkenin envanterinde yer almaktadır.

Akıncı TİHA’nın özellikleri nedir?

Akıncı TİHA olarak üretilen bu araç, demo sürüşleri ve testlerinden sonra tüm dünyada ilgi görmeye başladı. Çünkü bu insansız hava aracının en önemli özelliği, 40 bin feet yükseklikten uçarak uçaksavar radarlarına takılmaması. Çok yüksek itfasına ek olarak kendi kendine iniş ve kalkış yapan sistemler ile donatılmış olan Akıncı TİHA, taarruz alanında oldukça etkili bir insansız hava aracı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca havada 24 saatten fazla kalabilmesi, onun ne kadar etkili bir uçak olduğunu gözler önüne seriyor.

Tam otomatik uçuş kontrolüne sahip olan Akıncı TİHA, aynı zamanda inş kalkış destekleri ile ilgiyi üzerine toplamaktadır. 3 yedekli oto pilot sistemi ile herhangi bir sorun olma durumuna karşı diğer oto pilot destekleri bu sorunların görmezden gelinmesini sağlıyor. Taarruz uçağı denildiğinde akıllara ilk olarak bombardıman özelliği geliyor. Akıncı TİHA’nın da havadan bombardıman özelliğinin olması, diğer savaş uçaklarının yükünü bir hayli azaltmaktadır. Bütün bunlar ek olarak Akıncı TİHA’lar, 1350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca Akıncı TİHA 135 ila 190 Knots hızlara ulaşabilmektedir.

TİHA’lar hangi ülkelere satılıyor?

Son zamanlarda yaşanan gelişmelerden dolayı Ukrayna, Baykar Teknoloji tarafından üretilmiş olan Akıncı TİHA’ları satın almakta. Ek olarak ülkemiz ile iyi ilişkiler içerisinde olan Katar’da Akıncı TİHA ve diğer farklı Türkiye tarafından üretilmiş olan insansız hava araçlarını satın alıyor. Şu an için Akıncı TİHA; Katar ve Ukrayna’da bulunmaktadır. Ancak farklı ülkeler ile de görüşme yapılmaktadır. Bu görüşmeler neticesinde farklı ülkelere de Akıncı TİHA satışı gerçekeleşecek.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sosyal Medya Teknoloji

Instagram onay kodu gelmiyorsa ne yapmak gerekir?

Son dönemlerde en büyük sosyal medya platformlarından bir tanesi olan Instagram, pek çok kişinin en çok kullandığı uygulamalar arasında yer
Teknoloji

PayFix nedir? Artık finansal işlemlerinizi tek bir yerde toplayabileceksiniz

Ödemlerinizin hemen hemen hepsini tek bir yerden yapabilmenizi sağlayan PayFix, dijital bir cüzdan platformudur. Kurumsal ve bireysel bir şekilde kayıt