Ekonomi

Hesap özeti borcu nedir, hesap özeti borcu ödenmezse faiz gelir mi?

Banka müşterisi olup kredi kartı kullanan bireylerin karşısına çıkan hesap özeti borcu terimi yaygın bir şekilde merak edilenler arasında. Daha çok banka tarafından tanımlanan kredi kartlarında ve de kendi aldığınız kredi kartlarında karşılaştığınız hesap özeti borcu hakkında bilinmesi gereken bazı hususlar var. Hesap özeti borcunun ne olduğu ve hesap özeti borcu ile güncel borç arasındaki farklar gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Hesap özeti borcun nedir?

Kredi kartı kullanıcılarının kredi kartı ekstrelerinde ve mobil uygulamalarında gördükleri hesap özeti borcu kısmı, kredi kartı kullanıcılarının limitleri ile ilgilidir. Kredi kartı kullanıcılarının borç ödeme son günü ve hesap kesimi arasında yaklaşık olarak 10 gün kadarlık bir aralık bulunur. Bu durumun anlamı ise hesap kesimi özetinin ardından sonraki 10 gün içerisinde ödenmesi gereken miktar olduğudur. Yani kredi kartınızın hesap kesim günü geldiğinde, bir ay önceki kullandığınız limit kadar bir bor karşınıza çıkar ve bu borcu 10 gün içerisinde ödemeniz haline kredi kartınızı kullanmaya ek ücret yansıtılmadan devam edersiniz. Hesap özeti borcu da bu süre içerisinde ödenmesi gereken miktar demektir.

Hesap özeti borcunun ne kadarı ödenirse kart kullanılabilir?

Hesap özeti borcu 1 aylık dönemde kullandığınız miktar kadar çıkmaktadır. Bu miktarın ise belirli bir asgari ödeme limiti vardır. Asgari borcu ödediğiniz zaman kredi kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Hesap kesimi ve son ödeme günü arasındaki 10 gün içerisinde asgari bor tutarınızı ödediğiniz zaman bir sonraki kart hesap kesimi tarihine kadar kartınızın borcunu ödemeye ve bir yandan kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak asgari borç tutarının 10 günlük ödeme dönemi içerisinde ödenmemesi halinde bankanız tarafından belirlenmiş bir borç faizi de ödemeniz gerekir.

Hesap özeti borcu ile güncel borç arasındaki fark nedir?

Hesap özeti borcu, geçmiş dönemde kredi kartı kullanımınıza bağlı şekilde karşınıza çıkan borçtur. Güncel borç ise içerisinde olduğunuz ayın kullanım miktarından ne kadar borcunuz olduğunu ve bir sonraki ayın hesap kesiminde ne kadar borç ödemeniz gerektiğini gösterir. Yani hesap özeti borcu ödemeniz gereken borcunuz iken, güncel borç ise bir sonraki hesap kesiminde hesap özeti borcuna dönüşecek olan miktardır.

Hesap özeti borcu ödenmezse kredi kartı kapatılır mı?

Hesap özeti borcunuzun hesap kesiminden sonra bankanız tarafından verilen ödeme süresi vadesi olan 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Hesap özeti borcunun ödenmemesi halinde kartınız kullanıma kapatılmaz, ancak hesap özeti borcunu ve geciktirme faizini ödeyene kadar kartınızın içinde herhangi bir limit olmayacağı için kullanmanız da mümkün olmaz. Eğer bir takvim yılı içerisinde hesap özeti borcunu ödeme süresi içinde 3 kez arka arkaya ödemezseniz, bu durumda kartınız kullanıma kapatılır.

Hesap özeti borcu ödenmezse faiz gelir mi?

Hesap özeti borcu geçmiş ay kullanımınızın kredi kartı borcudur ve bu borcu ödememeniz halinde kartınızda herhangi bir limit olmayacaktır. Yani borcunuz sizin ödemeniz halinde açılmak üzere bekleyecektir. Ancak hesap kesimi ile son ödeme günü arasında hesap özeti borcunuzun asgari ödeme tutarını ödemezseniz, bu noktada bankanız hesap özeti borcuna ek olarak bir geciktirme faizi işlemeye başlayacaktır. Geciktirme faizi ödenmeyen gün başına artmaz ancak ödenmeyen dönem başına artacağı gibi belirli bir süre ödememe halinde kartınızı kullanmanız da mümkün olmayacaktır.

Güncel borç ne zaman ödenir?

Bankanızın aynı dönem içerisinde kullanım miktarınızı gösteren güncel borcunuz, henüz kesim tarihi gelmemiş olan borçtur. Bu nedenle güncel borç tutarının ödemesi de hesap kesim tarihi geldiğinde başlayacaktır. Güncel borcu önceden ödemeniz de mümkündür fakat bu aynı dönem içerisindeki kullanılabilir limitinizi etkilemeyecektir. Yalnızca sonraki dönemde ödeyeceğiniz borç miktarı azalacak ve ödediğiniz tutar kadar kullanım limitiniz olacaktır.

Güncel borç ödeyerek kredi kartı kapatılabilir mi?

Güncel borç ödendiği takdirde kredi kartınızdan kullanabileceğiniz miktar artacaktır. bunun yanı sıra güncel borcu ödeyerek kredi kartınızın ilk aydan devreden borcunu sıfırlayabilir ve bu şekilde kredi kartınızı kullanım kapatmak için bankaya olan tek dönemlik borcunuzu bitirmiş olursunuz. Bu durumda da dilerseniz kredi kartınızı kullanıma kapatabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok