Sağlık

Dışkıda siyahlaşmanın nedenleri nelerdir?

Dışkıda siyahlaşma durumu bazı durumlarda kişinin başına gelebilme ihtimali olan durumlar arasında yer alırken, dışkıda meydana gelen siyahlaşmanın pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Dışkının siyah renkte olması çoğu zaman sindirime uğramış kan dolayısıyla kişinin başına gelebilen durumlar arasında yer alırken, yazımızın bu bölümünde dışkılamanın siyah renkte olmasının nedenlerinden ve hangi durumlar sonucunda kişide meydana gelebileceğinden bahsedeceğiz. İşte tüm detaylar…

Siyah dışkı (melena) nedir?

Katran benzeri siyah renge sahip olan ve hayli kötü kokuya sahip olan dışkıya melena denilmektedir. Siyah renkli dışkıya verilen bir çeşit isim olan melena, kanın sindirim sistemine karışması ve sindirilmesi dolayısıyla meydana gelebilmektedir. Sindirim sistemi içerisine karışan kan mide asidi ve bağırsak enzimlerinin birleşmesi sonucunda zift ve yapışkan formuna dönüşmektedir. Vücut içerisinde melenanın oluşmasına neden olan durumların başında yemek borusunda ve midede oluşan çeşitli kanamalar dolayısıyladır.

Siyah dışkı neden olur?

Dışkının siyah renkte gelmesi pek çok neden dolayısıyla kişinin başına gelebilirken, elbette direkt olarak siyah dışkılamayı tetikleyen birkaç durum bulunmaktadır. Siyah dışkının oluşmasını tetikleyen durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Yemek borusu varisleri

Siroz hastalığı başta olmak üzere yemek borusunda bulunan toplardamarların genişlemesiyle yemek borusunda çeşitli varisler oluşabilmektedir. Genişleyen bu damarların yırtılması durumunda ciddi ölçüde kanamalar oluşabilirken, oluşan kanama yemek borusuyla birlikte sindirim sisteminden siyah dışkı şeklinde atılmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda ağız yoluyla da atılan kandan kaynaklı olmak üzere kanlı kusma durumları görülebilmektedir.

2- Gastrit

Midenin iç yüzeyi içerisinde oluşan çeşitli iltihaplanmalar gastrit adını almaktadır. Bilhassa sigara ve alkol tüketiminin fazlaca olması yahut baharatlı gıdaların tüketilmesi, gastrit probleminin çok daha fazla nüksetmesine neden olurken bu durum itibarıyla midede çeşitli kanama durumları oluşabilmektedir. Midede meydana gelen kanama sindirim sisteminden geçip dışkının siyahlaşmasına neden olabilmektedir.

3- Mide ülseri

Midenin iç yüzeyinde oluşan yaralara verilen isim mide ülseridir. Çeşitli enfeksiyonlar dolayısıyla midede oluşabilen mide ülseri, tedavi edilmediğinde ciddi ölçüde kanamaların oluşmasına neden olabilmektedir. Kanamaların oluşması da haliyle melananın oluşmasına davetiye çıkarmaktadır.

4- Basınç kanamaları

Şiddetli olarak öğürme, kusma yahut öksürük gibi nedenler dolayısıyla yemek borusunun zorlanmasından kaynaklı olarak bazı durumlarda çeşitli yırtılmalar meydana gelebilmektedir. Yemek borusu ve midenin birleşiminde meydana gelen bu yırtılma durumu kanamanın oluşmasına neden olurken bu kanamaya bağlı olarak da dışkıda siyahlaşmanın oluşmasını tetikleyebilmektedir.

5- Bir takım ilaçlar

Çeşitli ilaçların yan etkisi dolayısıyla vücutta doğru gitmeyen bir takım olayların sinyali dışkıda meydana gelen siyahlaşma ile kendini gösterebilmektedir. Bu gibi durumun yaşanması durumunda doktorunuza gidip durumu anlatmanız son derece önemlidir.

6- Yeni doğan bebeklerde anne kanının yutulması

Yeni doğan bebeklerde ilk birkaç gün dışkısında siyahlaşma görülebilmektedir. Bu durum doğum esnasında bebeğin, annenin kanını yutmasıyla alakalı meydana gelebilmektedir. Bu durum bir iki gün içerisinde geçmezse mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir.

Dışkının siyah olması durumunda hangi doktora gidilmesi gerekir?

Dışkısında siyah rengin oluştuğunu gören kişinin mutlaka uzman bir doktora başvurması gerekmektedir. Melena şikayetinde olan kişilerin hastanelerin gastroenteroloji polikliniklerinde hizmet veren gastroenteroloji uzmanlarına başvurmaları gerekmektedir. Bu bölümdeki uzman doktorların tüm tetkikleri gerçekleştirdikten sonra yine uzman hekimin uygun gördüğü tedaviyi gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Kaynak alan göze ne iyi gelir?

Kaynakçılık mesleği ile uğraşan kişilerin karşılaştığı en büyük problemlerden bir tanesi, gözü kaynak almasıdır. Kaynak yapılması sırasında bazı komplikasyonlar gerçekleşerek
Sağlık

Anne sütünü arttıran gıdalar ve emziren annenin sütünü çoğaltan çorbalar nelerdir?

Anne sütünün çok daha fazla ve çok daha faydalı olmasını tetikleyen bir takım durumlar bulunmaktadır. Emziren annelerin sütünün artması için