Yaşam

Saçta mantar oluşmasının belirtileri nelerdir?

Saç ve deri hastalıkları arasında sıklıkla karşılaşılan saç mantarı, tedavi edilmesi gerekilen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoğun bir şikayet alan saç mantarının oluşum nedenleri insanlar tarafından sürekli olarak araştırılmaktadır. Saç mantarının birçok farklı belirtisi olabilir. Bu belirtiler arasında ise en ünlüsü, saç derisinde dayanılmaz kaşıntılardır. Bu yazımızda sizlere, saç mantarının oluşma nedenlerinden ve saç mantarının nasıl ortadan kaldırabileceğinden bahsettik.

Saç mantarı nedir?

Saç mantarı, saç derisinde oluşabilen bir tür mantar çeşididir. genellikle kaşıntı olarak başlayan bu mantar çeşidi, insanların saç derilerinde birikir ve dayanılmaz kaşıntılar nedeni ile saç derisinin yaralanmasına kadar sonuçlara neden olabilir. Saçın bulaşmış olduğu deride büyük bir tahribata yol açan saç mantarı, bir çeşit enfeksiyon çeşididir. Saç mantarı, saçta pullanmaya yol açmaktadır. Saç mantarı, saçta pulanmaya yol açtığı ve sürekli olarak dayanılmaz kaşıntılara neden olduğu için tedavi edilmediği sürece büyümeye devam eden bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ek olarak ise saç mantarı, saçta dökülmelere de yol açmaktadır. Bu yüzden de tedavi edilemeyen saç mantarı, kelliğe sebep olabilmektedir.

Saç mantarı neden olur?

Saç mantarının oluşabilmesinin ardından birçok farklı etmen vardır. Bu etmenler fizyolojik nedenler ya da çevre kaynaklı nedenler olabilmektedir. Gelin hep brilikte saç mantarının oluşma nedenlerini inceleyelim.

Hijyen eksikliği

Hijyen, sağlıklı ve güzel bir görünüm için oldukça önemli bir durumdur. Bu durum saçlarımız için de geçerlidir. Eğer saçlarınızı yeterince yıkamıyorsanız, hijyen azlığı yaşanır ve bunun sonucunda da saç mantarı oluşabilmektedir. Uzmanlar, haftada en az 2 kez banyo yapılması gerekttiğini belirtmekteler. Eğer saçlarınızdaki hijyeni yeterli seviyelerde sağlayamazsanız, saç mantarı oluşumuna neden olabilirsiniz. Bunlara ek olarak kullandığınız saç şampuanları da oldukça önemli. Bunun için saç şampuanlarını da iyi bir şekilde seçmeli ve kendi saç tipinize uygun bir saç şampuanı seçmeniz gerekiyor.

Sokak hayvanları ile fazla temas

Sokak hayvanlarını sevebilirsiniz. Ancak bu tür hayvanalar sürekli olarak sokaklarda yaşadığı için size belirli hastalıklar bulaştırabilmektedir. Bu yüzden de sokaktaki kedi ve köpekleri severken ya da temas ederken dikkatli olmanız gerekiyor. Bu tür sokak hayvanlarının hijyeni düşük olduğu için size saç mantarı bulaştırma olasılığı çok yüksektir. Sokakta yaşamakta olan kedi ve köpeklerin bazıları, saçlarda parazit ya da mantara neden olabilmektedir.

Bağışıklık sisteminin çökmesi

Bağışıklık sisteminin çökmesi ile brilikte saç mantarı oluşuma davet açmış olacaksınız. Bu yüzden sadece çevre etmenleri değil, aynı şekilde kendi sağlığınıza da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bağışıklık sisteminin çökmesi, saçta mantar oluşumuna neden olabilmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda vücudumuz, hastalıklar ile yeterince savaşamıyoruz. Bu yüzden de bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlarda saç mantarı ya da saç paraziti gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Saç mantarına ne iyi gelir?

Saç mantarına iyi gelebilecek bazı doğal ürünler bulunmaktadır. Bu doğal ürünleri düzenli olarak kullanabilirseniz, saçlarda oluşmuş olan mantarları tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Gelin hep birlikte saç mantarına iyi gelebilecek doğal ürünleri inceleyelim.

Aloe vera jeli

Aloe vera jeli ile saç mantarını tedavi edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise saçlarınızı aloe vera jeli ile düzenli bir şekilde yıkamanız. Aloe vera jelinin içerisinde yer alan sağlıklı besin maddeleri ,saçlarda dayanılmaz kaşıntılara yol açan mantar oluşumunun bitmesini sağlayacaktır. Deri hastalıkları tedavi yöntemleri arasında her zaman yerini bulan aloe vera jeli, sağlıklı içeriği ile hemen hemen her türlü deri hastalığının tedavisi için kullanılabilmektedir.

Limonlu su

Limonlu su, içerisineki asidik maddeler sayesinde saç mantarı oluşmasına sebebiyet veren parazitlerin temizlenmesini kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda limon içerisindeki C vitamini, saç derisini yeterince besleyecek ve bu şekilde saç derisinin daha sağlıklı bir hale gelmesinde etkili olacaktır. Bunlara ek olarak limonlu su sayesinde saç telleriniz de daha hızlı uzayacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Yaşam

Sabır taşı nasıl kullanılır?

İçerisinde antrokınon bulunan ve sabır taşı olarak adlandırılan bu taş, genellikle annelerin meme uçlarına sürmüş olduğu bir taş türüdür. Ağızda