Ekonomi

Astsubay maaşı ne kadar, astsubay olmak için ne gerekir? 2022 Astsubay maaşı

Meslek seçimleri için bireyler hangi mesleğin en kadar maaş kazandığını araştırmaya devam ediyor. Gerek üniversite hayatından sonra gerek ise de iş hayatı içerisinde insanlar mesleklerini seçerken ileride uzun yıllar yapmayı hedefledikleri mesleklerinden ne kadar gelir elde edebileceklerini hesaplamak istiyor. Bu durum da esleklere göre maaş skalalarını ortaya çıkarıyor. Astsubay maaşlarının 2022 yılında aldığı değişimleri ve astsubay meslek tanımını sizler için araştırdık.

Astsubay nedir?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan bireylerin belirli birer rütbesi bulunmaktadır. Her asker kendi rütbesince sorumluluk ve görevlere sahiptir. Aldıkları bu sorumluluklar ile TSK içerisinde hizmet veren askerlerimizin sahip oldukları rütbelerden biri olan astsubay da, erbaş anlamına gelen kelimedir. Subay rütbesinin astsubay ve üstsubay rütbelerinden biri olan astsubay TSK bünyesinde erlerden sorumlu erbaş olarak görev yapmaktadır. bu da demektir ki astsubay bir rütbedir.

Astsubay rütbeleri nelerdir?

Astsubay olarak görev yapan erbaşların birden fazla kıdemi bulunmaktadır. Kıdemlerine göre hiyerarşik olarak yükselen askerlerin astsubay olduktan sonra alacakları kıdemler aşağıdaki şekilde gösterilmektedir:

  • Çavuş
  • Kıdemli Çavuş
  • Üstçavuş
  • Kıdemli Üstçavuş
  • Başçavuş
  • Kıdemli Başçavuş

Astsubaylıkta rütbe süreleri ne kadardır?

Astsubay olarak görev alan askerlerin kıdemlerinin artması için belirli bir rütbede bir zaman geçirmeleri ve hizmet vermeleri gerekmektedir. Astsubayların kıdemlerine göre rütbelerinde yükselmeleri için 3 yıl boyuna çavuş, 3 yıl boyunca kıdemli çavuş, 6 yıl boyunca Üstçavuş, 6 yıl boyunca kıdemli üstçavuş ve 6 yıl boyunca başçavuş olarak hizmet vermeleri gerekmektedir. Bu rütbelerden birine sahip olan askerler belirtilen süreler kadar hizmet vermeleri sonrasında rütbe alarak kıdem atlayabilirler.

Astsubay türleri nelerdir?

Astsubay olarak görev veren askerlerin kendi içerisinde bir ayrımları bulunmaktadır. Hava, Deniz, Kara ve Jandarma komutanlıklarında görev alan astsubaylar bulundukları komutanlıklara göre görev alırlar. Astsubay görev tanımları görev aldıkları bölgelere göre değişiklik göstermez. Ancak aldıkları isimlerin başına görev yaptıkları komutanlığın adı getirilerek isimlendirilirler.

Astsubay olmak için ne gerekir?

Astsubay olmak isteyenler TSK bünyesinde görev alarak hizmet veren askerler olmaları gerekmektedir Astsubaylık için fiziki yeterlilik testleri, görev sınavları gibi bazı aşamalar vardır. Aynı zamanda herhangi bir 4 yıllık üniversite mezunu olma şartı da aranmaktadır.  Temelde ise askerlik yapmaya kusur bir suçu olmamak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, askerliğe engel sağlık sorunu olmamak artları aranır. Bu şartları sağlayan bireyler TSK bünyesinde askerlik yaparak kıdem alır ve astsubay olurlar.

Astsubay maaşı ne kadar?

Astsubay olarak hizmet veren askerlerimizin aldıkları maşalar görev aldıkları yere göre değişim göstermektedir. 2022 yılında astsubay maaşı ortalama olarak 16 bin 330 Türk Lirasıdır. Bunun yanı sıra Hava, Deniz, Kara ve Jandarma komutanlıklarında görev alan astsubaylar için ortalama maaşlar yer aldıkları komutanlıklara göre şu şekildedir:

Kara astsubayı maaşı 2022

Kara kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev alan astsubaylar için 2022 yılında belirlenmiş olan ortalama maaş 11 bin Türk Lirası ile 18 bin Türk Lirası arasında değişim göstermektedir. Bu maaş görev aldıkları bölgelere göre değişmekle birlikte görev sürelerine ve kıdemlerine göre de değişmektedir.

Hava astsubayı maaşı 2022

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev alan astsubaylar için 2022 yılı içerisinde belirlenmiş olan maaşlar 11 bin Türk Lirası ile 20 bin Türk Lirası arasında değişim göstermektedir. Bu maşa değişimi hava astsubaylarının kıdemlerine göre değişim göstermekte olup, aynı zamanda görev alınan bölge de maaşlarda değişime yol açar. Altı sınır ise 11 bin Türk Lirasıdır.

Deniz astsubayı maaşı 2022

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev alan astsubaylar için belirlenen maaş skalası ise alt sınır olarak 11 bin Türk Lirası’nda sabitlenmiştir. Deniz astsubayı olarak görev yapan askerler rütbeleri, dereceleri, kıdemleri gibi değişkenlere göre maaşlarında değişim yaşarlar.

Jandarma astsubay maaşı 2022

İç İşleri Bakanlığı’na bağlı kolluk kuvvetleri olan Jandarma Komutanlığı’nda görev alan astsubaylar içi belirlenen maaşalar ise 11 bin Türk Lirası alt sınırı ve 17 bin Türk Lirası üst sınırı arasında değişim göstermektedir. Jandarma astsubaylarına alacakları maaşlar yine rütbe, kıdem ve derece gibi hususlara bağlı şekilde değişir.

Emekli astsubay maaşı ne kadar?

Emekli olarak askerlik görevinin sonuna gelmiş olan astsubayların alacakları emekli maaşı ise 2022 yılı içerisinde 9 bin 721 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. bu maaş en düşük maaş olup, emekli astsubayların emekli oldukları kıdemlere göre değişmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok