Teknoloji

Android’de birinin telefonunuza girdiğini nasıl anlayabilirsiniz?

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insanlar bütün işlerini akıllı telefonları ya da bilgisayarları aracılığı ile tamamlıyor. Bu yüzden de bu tür elektronik aletlerin hafızalarında kişi ile ilgili birçok önemli bilgi ve veri yer almaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile brilikte artık bazı kötü niyetli insanlar, diğer insanların verilerini çalıyor ya da onların elektronik aletlerine sızıp, o kişileri an be an izliyor. Bu yazımızda sizlere, Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefonunuzun izlenmiş olabileceğini nasıl anlayabileceğinizi anlattık.

Cihazımın izlendiğini nasıl anlarım?

Akıllı telefonlar, sürekli olarak bir yerdeki ağlara bağlanmaktalar. Bu ağlar, bazı kötü niyetli korsanların tuzakları olabiliyor. Ek olarak eski sevgililer ya da eşler de birbirlerinin akıllı telefonlarınız uzaktan izlemek için bazı işlemler yapabiliyor. Bu tür işlemler sonucunda ise bu insalar, sizlerin birçok bilgisine ve verisine ulaşabiliyor. Hacker’ların sizi izlemeye başlaması ile birlikte ellerine geçen veriler şu şekildedir::

  • Ortam sesini dinleme
  • Kameraya bağlanarak anlık olarak fotoğraf çekme
  • Rehber bilgileri
  • uygulama bilgileri
  • Mesajlarınız
  • Sosyal medya hesap bilgileri
  • Galerideki fotoğraflarınız
  • Anlık konumunuz

Akıllı telefonunuza erişen bir kişi, sizin hemen hemen her türlü bilginize ve o an ne yaptığınıza erişebilir. Hatta özel fotoğrafların internet ortamına sızdırılmasına bile neden olabilir. Bu gibi durumlarda akıllı telefonlarımız, bazı belirtiler gösterecektir. Genellikle bu tür hacklenme olaylarına Android işletim sistemli telefonlar kurban gidiyor. Çünkü Android işletim sistemi açöık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Bu yüzden de bu tür açık kaynak kodlu yazılımların içerisine bir arka kapı ya da virüs sokmak çok kolay bir işlemdir. Tabii ki de yazılım uzmanları için. Apple tarafında bakacak olursak eğer, iOS işletim sistemi Android işletim sistemine oranla çok daha güvenli bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Akıllı telefonunuzun hacklendiğini gösteren işaretler nelerdir?

Akıllı telefonumuzu bir izlediğinde ya da bilgilerimizi çalmaya çalıştığında bazı belirtiler sayesinde bu durumun farkına varabiliyorsunuz. Çünkü sizin telefonunuza giren kişiler bu işlemleri yaparken sizin akıllı telefonunuzun donanımını kullanıyor. Bu yüzden d donanımsal bazı sorunlar baş gösteriyor. Gelin hep birlikte akıllı telefonunuza girdiklerine işaret eden bazı belirtileri inceleyelim.

Şarjın çok hızlı bitmesi

Diğer insanlar, akıllı telefonunuza girdiklerinde, arka planda birçok işlem yapıyorlar. Tabii ki de bu işlemlerin farkkında varmadığınız için ilk başta akıllı telefonunuza girdiklerini anlamıyorsunuz. Fakat bir süre sonra akıllı telefonunuzun şarjının, normalden çok daha hızlı bir şekilde gittiğini farkedeceksiniz. Çünkü bu kişiler sizin telefonunuza girdiklerinde arka planda birçok işlem yapıyor. Bu işlemler de telefonun pil gücünü çok hızlı bir şekilde tüketiyor. Eğer çok garip bir pil kullanımınız varsa, direkt olarak bu durumlara karşı bir önlem almanız gerekebilir.

Telefonun aşırı ısınması

Akıllı telefonumuz da tıpkı bilgisayarlar gibi ısınmaktadır. Tabii ki bunu ilk olarak fark edemeyebiliyoruz. Ancak bazı durumlarda telefonunuz durduğu yerde bile ısınabiliyor. Normal şartlarda akıllı telefonlar, kaliteli grafiklere sahip oyunlar oynatırken veya çok fazla işlemi arda arda yapmadıkça ısınmaz. Ancak akıllı telefonların durduğu yerde ısınması, arka planda birçok farklı işlemin aynı anda yapıldığının göstergesidir. Bir kişi sizin telefonunuza girdiğinde de arka planda birçok farklı işlem yapmaktadır. Eğer bu konuda bazı şüpheleriniz var ise ve telefonunuz garip anlarda ısınıyorsa, bu konu hakkında dikkatli olmanız gerekmektedir.

Sosyal medya hesaplarının parolalarının değişmesi

Sosyal medya hesaplarımız, bizimle ilgili birçok bilgi içermektedir. Bu yüzden de diğer kötü niyetli insanlar, ilk olarak sosyal medya hesaplarımızı ele geçirmeye çalışır. Ele geçirdiklerinde de ilk olarak hesapların şifrelerini değiştirmekteler. Bu şifrelerin değiştirilmesinin nedeni ise bizim hesabı tekrardan geri alamamızı sağlamak ya da geri almak için zaman kaybetmek. Bu süre zarfı boyunca da karşıdaki kişiler, sosyal medya hesaplarımızdaki bilgilerin çoğunu ele geçirmiş oluyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sosyal Medya Teknoloji

Instagram onay kodu gelmiyorsa ne yapmak gerekir?

Son dönemlerde en büyük sosyal medya platformlarından bir tanesi olan Instagram, pek çok kişinin en çok kullandığı uygulamalar arasında yer
Teknoloji

PayFix nedir? Artık finansal işlemlerinizi tek bir yerde toplayabileceksiniz

Ödemlerinizin hemen hemen hepsini tek bir yerden yapabilmenizi sağlayan PayFix, dijital bir cüzdan platformudur. Kurumsal ve bireysel bir şekilde kayıt