Ekonomi

Altın yılbaşına kadar ne kadar olacak? Ünlü analistlerden son dakika altın tahminleri

İnsanlar, ellerindeki artan paralar ile altın ve gümüş gibi emtialara yatırım yapmayı tercih ediyor. Ancak yapacakları bu yatırımlar ile brilikte inanlar, hangi emtialara ne kadar yatırım yapmaları gerektiği konusunda kararsız kalabiliyor. Bu yüzden de ünlü ekonomistlerin yapmış olduğu açıklamlar, bu tür küçük yatırımcılar için oldukça önemli. İslam Memiş ve Selçuk Geçer gibi ekonomistlerin altın ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar, sıklıkla takip edilmekte. Altın fiyatları, genel olarak şu an için Amerika Birleşik Devletleri enflasyonuna odaklanmış vaziyette. Bu yüzden de insanlar, ekonomi haberlerini takip ederken öncelikli olarak ABD’de neler olduğuna bakıyor. Bu yazımızda sizlere, ünlü ekonomistlerin genel olarak altın ile ilgili neler söylediklerini derledik.

Uzman analistlerden yıl sonu gram altın yorumları

Ünlü Ekonomistler, yeni yıla yaklaştıkça gram altın yorumlarına yıl sonu tahminlerini ekliyor. Genel olarak ekonomistler, gram altın fiyatlarının yıl sonuna doğru yükselişe geçeceğini ve en az bin 400 TL seviyesinin üstünde bir rakama ulaşacağını açıkladı. Bu konu ile ilgili en güncel yorumları ise Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yapmaktadır. İslam Memiş, yapmış olduğu yorumlarda altın fiyatlarının yıl sonuna doğru yaklaştıkça kademeli bir şekilde artacağınına altını çizdi. Gram altın fiyatlarının ilk hedefinin bin 200 TL olduğunu belirten İslam Memiş, yıl sonunda gram altın fiyatları için bin 450 TL seviyesinin konuşulacağını belirtti. Bütün bunlara ek olarak İslam Memiş, 2023 yılında da gram altın fiyatlarının önemli ölçüde artacağını ve ana seviyesinin bin 500 TL olacağını söyledi. 2023 yılında gram altın için bin 500 TL seviyesinin konuşulacağını açıklayan İslam Memiş, gram altın ile birlikte gram gümüş fiyatlarının da artış göstereceğini ve küçük yatırımcıların gram gümüşe de yatırım yapabileceklerini açıkladı.

Altın fiyatlarını etkileyen birçok değişken var

Altın ile ilgili haberleri takip edenler bilir. Gram altın ve Ons altın fiyatları birçok farklı değişkenden etkilenebiliyor. Bu değişkenlerden en önemlisi ise dolar kuru. Ülkemizdeki dolar kuru, gram altın fiyatları üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip. Bunlara ek olarak da Amerika’nın enflasyon verileri ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) alacağı karalar doğrultusunda tüm dünya piyasaları etkileniyor. Altından Brent petrole kadar hemen hemen her kalemin fiyatı, FED’in almış olduğu kararlar doğrultusunda etkilenmektedir.

Emtialarda baskılama politikası var

Bazı analistler, gram altın ve gümüş gibi emtia fiyatlarında baskılama politikası olduğunu söylüyor. Bu politikalar doğrultusunda ise dolar kuru, emtialar karşısında gücüne güç katıyor. Son birkaç aydır dolar endeksi oldukça yüksek. Dolar endeksinin bu kadar yükselmesinin ardından bazı açıklamalarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar yerine sterlin veya euro gibi diğer dünya para birimlerine yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çünkü bu tür diğer dünya para birimleri, dolara göre çok daha ucuz kalıyor. Bu yüzden de ilerleyen dönemlerde sterlin ve euronun kazandıracağı kar daha fazla olacak. Ek olarak ise dolar endeksinin bu kadar yükselmesi ve Amerikan merkez Bankası’nın (FED) uygulamakta olduğu politikalar, altın fiyatlarını baskılıyor. Bir süre sonra bu baskılama politikası da işe yaramayacak ve ilerleyen dönemlerde altın fiyatları tavan yapacak. Bu durumun kaçınılmaz olduğunu vurgulayan ünlü analistler, ilerleyen dönemlerde gram altın fiyatlarının bu baskılardan kurtulacağını ve çok hızlı bir şekilde yükselmeye başlayacağını belirti.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok