Barista sütü nedir, barista sütünün en önemli özelliği nedir?
Evlerde hazırladığımız kahveler ve kafelerde sipariş ettiğimiz kahveler arasında çok büyük bir fark olduğunu görmek için gurme olmamıza gerek yok. Genellikle evde biz hazırladığımız zaman kahvemiz daha akışkan iken, kafelerde hazırlanan kahveler daha kıvamlıdır ve ayrıca lezzet olarak da daha üst bir düzeydedirler. Bunun nedenini merak edenler genellikle kullandıkları malzemelerin farklı olmasından kaynaklandığını düşünür. Aslında bu doğru bir tanı olacaktır. Kafelerde sütlü kahve hazırlamak için barista sütü kullanılır. Barista sütünün ne olduğunu ve barista sütü hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Barista sütü nedir?
Kafelerde sipariş ettiğimiz kahveler özellikle Latte ya Cappucino ise, bu kahvelerin içerisinde krema ve köpükler bulunur. evde kendimiz aynı kahveleri hazırlamak istediğimizde ise, yeteri kadar kıvamlı bir krema ya da köpük elde etmemiz oldukça zordur. Bunun temel nedeni ise kafelerde hazırlanan kahvelerin içerisinde normal süt değil, barista sütüdür. Barista sütü kafelerde kullanılan bir süt çeşididir. İçerik olarak normal sütün aynısı olan ve tat farkı bulunmayan barista sütü özellikler bakımından normla süt ile ayrılan bir yapıya sahiptir. Normal süte oranla daha kıvamlı bir krema üretmek için kullanılan barista sütü, daha yüksek yağ oranına sahip bir süttür İçerdiği fazladan yağ oranı ile krema oluştururken daha kıvamlı ve daha düzgün bir krema hazırlamayı sağlar.
Barista sütünün ne önemli özelliği nedir?
Barista sütünün kafelerde kullanılmasını sağlayan bazı özellikleri vardır. Normal süte göre daha çok yağ içerdiğinden köpük ve krema hazırlarken daha hızı ve kolay bir işlem sağladığı için kullanılan bu sütün en önemli özelliği ise Latte zerinde gördüğümüz kremadan yapılan sanatsal figürlerin ortaya çıkmasını sağlamasıdır. Aynı zamanda normal süt ile oluşturulan köpükler daha kısa sürede sönerken, barista sütünden yapılan köpük ve kremalar daha yavaş sönmektedir. Bunun asıl nedeni de barista sütünün tam yağlı süte göre daha homojenleştirilmiş bir yapısının olmasıdır. Bu şekilde bir içeriğe sahip olması sayesinde barista sütü ile hazırlanan köpük ve kremalar daha uzun süre varlığını korur.
Barista sütünün yağ oranı ne kadar?
Normal bir süte göre daha çok yağ oranı bulunan barista sütü, genel olarak yüzde 4 yağ le karşımıza çıkar. Bazı barista sütleri barista art sütü ve bazıları ise yalnızca barista sütü olarak bilinir. Yalnızca barista sütü olan sütlerin yağ oranı markasına göre yüzde 3 seviyesinde de görülürken, barista art sütü için yağ oranı her zaman yüzde 4 olarak belirlenmiştir. Bu oran da sütün ısıtılması ile daha kremsi bir doku kazanmasına yardımcı olur.
Evde barista sütü ile krema nasıl yapılır?
Barista sütü ile krema hazırlamak için genellikle kafelerde kullanılan bazı etkili yöntemler vardır Bu yöntemleri kullanarak sizler de kendinize barista sütü kıvamında kahveler hazırlayabilirsiniz. Bu kremayı yapmak için kafelerde özel ekipmanlar bulunuyor ve bu ekipmanları evde temin etmeniz zor. Ancak bunun yerine bir french press ve bir cezve kullanabilirsiniz. Cezveye koyarak yaklaşık 60-70 dereceye kadar ısıtacağınız sütü öncesinde soğuttuğunuz french press içerisine aktarın ve kapağını kapatarak french press çubuğu ile köpürtün. Bu işlemin biraz devam etmesi halinde elinizde kremamsı bir süt dokusu oluşmuş olacak. Daha sonra kapağını açın ve french pressi hafifçe tezgaha vurun. 2 kere bunu yaptıktan sonra orta ayarda bir hız ile kahvenizin üzerine kremanızı dökün.
Barista sütü sağlıklı mı?
Barista sütü normal bir süt kadar sağlıklı değildir. İçerdiği fazlalık yağa göre protein oranı daha az olduğundan, yarım yağlı bir sütten alabileceğiniz faydanın tamamını alamazsınız. Bu nedenle direkt olarak satın alıp normal bir süt gibi içmek çok da mantıklı bir tercih olmayacaktır. Ancak kafelerde kullanıldığı ve kahveye eklendiği zaman kullanmanızın da pek bir zararı yoktur. Yalnızca daha yağlı olduğu için çok sık tüketmemek gerekiyor.
Herhangi bir süt ile kahve yapılır mı?
Kahvelerinizi dilediğiniz süt ile yapabilirsiniz, bu konuda herhangi bir standart ya da gereklilik yoktur. Ancak yalnızca daha yağlı olan barista sütleri ile krema kıvamı tutturmak daha kolay olacağı için barista sütü bu kadar çok tercih edilmektedir. Bunun dışında diğer sütler ile de kahvenizi dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Yarım yağlı sütlerde krema oluşturmak daha zor olacaktır, bunun için kahvelerinizde krem ya da köpük elde etmek itiyorsanız tam yağlı sütler daha doğru bir seçim olabilir.